Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:54:47

Обговорили підтримку індивідуального будівництва у селах чотирьох областей

18.08.2016   08:25Агенцiя

17 серпня, на базі Чернігівської обласної державної адміністрації відбулося виїзне розширене засідання Асоціації "Підтримки індивідуального житлового будівництва на селі "Власний дім".

Представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, державних адміністрацій Чернігівської, Київської, Полтавської, Сумської областей, голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, представники територіальних громад, законотворці та інші профільні експерти впродовж майже двох годин працювали над питанням ефективного впровадження регіональних програм підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім».

Відкрив засідання та взяв участь у його роботі голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч. У вступному слові він відзначив вагомість значення реалізації програми в області, зокрема, у зв’язку зі складною демографічною ситуацією та необхідністю створення умов для проживання молодих фахівців соціальної сфери у сільській місцевості. Валерій Куліч також підкреслив, що на сьогодні програма «Власний дім» надає найкращі, з фінансової точки зору, умови для індивідуального будівництва на селі. Це, на переконання голови ОДА, визначає перспективність подальшого розвитку підтримки програми і бажаність збільшення обсягів її фінансування.

Очільник представницького органу Чернігівщини у своєму виступі зупинився на факторах, які безпосередньо впливають на вирішення побутових проблем жителів сільської місцевості і забезпечення їх якісним і доступним житлом. Серед них, на думку керівника, основними є складна соціально-демографічна ситуація, яка склалась в державі загалом, і в нашій області зокрема, а також нестача інвестицій у будівництво житла, проведення реформи адміністративно-територіального устрою.
-  У зв’язку із подіями останніх двох років також гостро постала необхідність покращення житлово-побутових умов учасників антитерористичної операції, членів їх родин та внутрішньо переміщених осіб, - підкреслив Ігор Вдовенко.
Частково проблему забезпечення житлом шляхом надання довгострокових пільгових кредитів вирішує регіональна програма «Власний дім», яка вже більше 15 років діє на теренах нашої області.
Питання підтримки індивідуального житлового будівництва, за словами Ігоря Вдовенка, не залишається поза увагою обласного представницького органу Придесення. Зокрема, рішенням двадцять восьмої сесії обласної ради шостого скликання, яка відбулася у вересні минулого року, депутати схвалили Обласну Програму підтримки індивідуального житлового будівництвата розвитку особистого селянського господарства «Власний дім» на2016–2020роки.
-  Враховуючи соціальну важливість та значну популярність «Власного дому» серед громадян нашого регіону, депутатський корпус Чернігівщини на пленарному засіданні п’ятої сесії обласної ради у липні поточного року схвалив внесення змін до програми в частині збільшення прогнозованого обсягу фінансування з обласного бюджету на 300 тис.грн, у тому числі для кредитування учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб, - зазначив керівник.

Загалом із початку року в рамках реалізації програми з мешканцями області укладено 106 кредитних договорів. Найбільш активними користувачами пільгових кредитів виявилися молоді та багатодітні родини, сім’ї працівників бюджетної сфери, родини учасників АТО та вимушені переселенці зі сходу України.

Детальний аналіз стану житлового фонду, обсягів будівництва та основні показники виконання програми «Власний дім» проаналізували керівники Чернігівського, Київського та Полтавського обласних фондів підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. Очільники регіональних підрозділів зійшлися на думці, що для успішного втілення у життя завдань програми необхідно збільшити обсяги її фінансування з державного бюджету, активно залучати до будівництва житла новостворені територіальні громади, які мають у своєму розпорядженні значні кошти, а також співпрацювати з потужними підприємствами з метою отримання інвестицій.

Представник профільного Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Тетяна Заславець висвітлила основні результати впровадження програми «Власний дім» у масштабах країни, звернувши увагу як на позитивні моменти, так і на певні недоліки у роботі регіональних представництв Асоціації.

Про основні завдання, нормативно-правову базу діяльності Асоціації «Власний дім» розповів її голова Володимир Бабошин, який одночасно є і керівником Вінницького обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. Він також розповів про цікавий досвід діяльності очолюваного ним підрозділу, який, підпорядковуючись місцевій обласній раді, єдиний у нашій державі долучився до фінансування ще 5 обласних програм окрім «Власного дому». 

Приємно відзначити, що у своєму виступі очільник Асоціації підкреслив, що Чернігівський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва вже не один рік має гарні результати роботи і входить в шестірку найбільш потужних і успішних в Україні.

Своїми думками і пропозиціями щодо впровадження програми «Власний дім» із учасниками наради також поділилися керівники райдержадміністрацій, міських рад та представники об’єднаних громад Чернігівщини.

Підбиваючи підсумки, учасники засідання зійшлися на думці, що програма «Власний дім» є життєво необхідною для суспільства і потрібно всебічно підтримувати її втілення у життя, тільки вирішивши соціальні проблеми, створивши комфортні умов для життя людей у селі, і вклавши ресурси у розвиток сільських територій ми зможемо зробити реальний крок на шляху покращення соціально-економічної ситуації в нашій державі.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини