Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:14:56

Заява Громадянської мережі ОПОРА щодо перешкод у спостереженні в 206-му виборчому окрузі

15.07.2016   07:35Агенцiя

12 липня о 19:00 голова ОВК виборчого округу № 206 Анатолій Сульдін, проводячи засідання окружної виборчої комісії, раптово закрив його під час розгляду питання про передачу виборчих бюлетенів дільничним виборчим комісіям, вказавши на необхідність покинути приміщення представникам ЗМІ, спостерігачам, іншим суб’єктам виборчого процесу. При цьому комісія залишалася на місці, а засідання переходило у формат наради.

Такими діями голова порушив ключову засаду виборчого процесу, а саме його публічність і відкритість. Відповідно до частини 4 статті 13 Закону України “Про вибори народних депутатів України” (далі – Закон) представникам засобів масової інформації гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов'язані з виборами, а також на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування. Виборчі комісії, органи виконавчої влади, посадові і службові особи цих органів зобов'язані в межах своїх повноважень надавати їм інформацію щодо підготовки і проведення виборів депутатів.

Переривання публічного засідання та переведення його у закритий формат повністю унеможливлює спостереження за засіданням як ключове право офіційного спостерігача, передбачене частиною 9 статті 78 Закону, таким чином є перешкоджанням діяльності офіційного спостерігача. Такі дії  підпадають під ознаки кримінального правопорушення передбаченого частиною 1 статті 157 КК України (перешкоджання діяльності офіційного спостерігача  при виконанні ним своїх повноважень).

Кодекс належної  практики у виборчих справах передбачає: національним і міжнародним спостерігачам слід надати якомога ширші можливості для участі в спостереженні за проведенням виборів.  Таке спостереження має дати змогу встановити, чи не були які-небудь порушення як до, під час виборів, так і після них. Предметом спостереження має також бути дотримання органами влади принципу безсторонності. Місця, в яких спостерігачі з’являтися права не мають, слід чітко визначити в законі.

Пункт 86 Кодексу належної  практики у виборчих справах визначає, що спостереження за виборами відіграє важливу роль, оскільки дозволяє отримати певну уяву про те, наскільки правильно відбувався процес виборів. Вирішення питань роботи комісії у закритому режимі сприяє зростанню рівня недовіри до виборчого процесу.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що позбавлення можливості присутності на засіданні ОВК № 206 унеможливлює для спостерігача висновок про проведення засідання в чесний і неупереджений спосіб, а також може створити перешкоди для визнання демократичності та транспарентності процесу проведення проміжних виборів у 206-му одномандатному виборчому окрузі в цілому.

Для забезпечення належного реагування правоохоронних органів на факти перешкоджання спостереженню в 206-му виборчому окрузі, 13 липня 2016 року спостерігачами ОПОРИ було подано до Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 157 КК України. 

Громадянська мережа ОПОРА розраховує на належне дотримання виборчими комісіями, всіма суб’єктами виборчого процесу принципів відкритості та прозорості, а також гарантування реалізації прав спостерігачів у день голосування  17 липня 2016 року.


https://www.oporaua.org/novyny/42944-zaiava-hromadianskoi-merezhi-opora-shchodo-zapobihannia-pereshkod-u-sposterezhenni-u-206-vyborchomu-okruzi

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини