Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 12:24:55

Чернігів отримає інвестиції Європейського інвестиційного банку на розвиток муніципальної інфраструктури

02.07.2016   12:17Агенцiя

30 червня на пленарному засіданні 9-ї сесії Чернігівської міської ради 7 скликання під час розгляду питань порядку денного депутати затвердили проект рішення «Про участь Чернігівської міської ради у проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України».

Містом подано до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України проектні пропозиції щодо впровадження енергоефективних заходів у будівлях бюджетної сфери міста на участь у спільному з Європейським інвестиційним банком проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України».

Наразі відомо, що свої пропозиції для залучення до цієї програми подали також майже всі українські обласні центри.

Сьогодні вартість енергоносіїв стрімко зростає. Зокрема, за 2015 рік місто Чернігів зі свого бюджету за енергоресурси, спожиті закладами бюджетної сфери, сплатило 91 мільйон гривень. Тому впровадження енергоефективних заходів для скорочення цих видатків є дуже актуальним.

Наше місто вкладає кошти в такі заходи постійно, проте, через обмеженість можливостей міського бюджету це процес довготривалий. Пришвидшити його можливо шляхом залучення додаткових інвестицій. Європейський інвестиційний банк за угодою з Україною пропонує на такі цілі кредитні кошти терміном до 22 років, з пільговим періодом до 5 років та відсотковою ставкою до 2% річних.

За попередніми розрахунками, якщо в Чернігові провести заходи з комплексної або часткової термомодернізації у 73 бюджетних закладах міста, споживання ними теплової має скоротитися на понад 9,8 тисяч МВт год/рік, що зменшить бюджетні видатки орієнтовно на 13 млн грн.

Позаяк 73 бюджетних заклади, про які на сьогодні йдеться - це 32 школи, 38 садочків, Палац художньої творчості дітей, юнацтва та молоді, будівлі КП «Міський палац культури» міської ради та денного стаціонару Чернігівської дитячої поліклініки №2, то важливо, що після впровадження енергоефективних заходів економити енергоресурси в зимовий період можна буде, зберігаючи комфортні умови для навчального та лікувального процесів.

Долучаючись до проекту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України», Чернігів планує залучити кредитні кошти Європейського інвестиційного банку на суму до 200 млн грн (7047 тис. Євро). Проте, ця цифра попередня, бо економічний бік впровадження окремих енергоефективних заходів на об’єктах ще продовжує вивчатися.  Зараз проводяться енергоаудити бюджетних закладів, де ці заходи заплановано, та розробляється техніко-економічне обґрунтування.

При обранні міста Чернігова учасником проекту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» проект рішення щодо схвалення субкредитних договорів буде винесений на розгляд Чернігівської міської ради додатково.

 
Довідково:

У лютому 2016 року ратифіковано фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (проект «Програма розвитку муніципальної  інфраструктури України»).
Цією угодою передбачено залучення 400 млн євро для модернізації інфраструктури житлово-комунального господарства України, у тому числі на впровадження енергоефективних заходів у будівлях бюджетної сфери українських міст.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.