Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 16:30:37

Владислав Атрошенко: 100 днів на посаді міського голови

15.03.2016   13:49

Владислав Атрошенко переміг на минулих місцевих виборах і став Чернігівським міським головою.

На першому засіданні сесії Чернігівської міської ради 7 скликання 4 грудня голова ТВК оголосила результати виборів міського голови і він склав присягу. 

14 березня - символічні 100 днів його роботи на цій посаді. Що встиг зробити новий мер? Які задачі поставив? Над чим працює? Як виконує свої  передвиборні обіцянки?

Деякі видимі очевидні зміни чернігівці побачили практично відразу. Наприклад, новорічне містечко з дерев’яними будиночками на Красній площі, які були виготовлені та встановлені буквально за 2 тижні. Або якісніше, ніж в попередні роки, прибирання снігу в місті, не дивлячись на обмежені можливості в кількості техніки та її технічного стану.

Також, в грудні минулого року Чернігів попрощався з так званою “трубою” навпроти Храму Всіх Святих біля ринку Нива. Незаконна торгівля тривала там 5 років, і ніхто не міг навести лад в цьому місці.

Але звісно, що для забезпечення результатів повинен пройти певний період часу. За перші 100 днів на посаді Владислав Атрошенко заклав підґрунтя для змін, які чернігівці відчують та побачать найближчим часом. 

КАРДИНАЛЬНІ ЗМІНИ і ПРІОРИТЕТИ

Від самого початку своєї каденції новообраний міський голова заявив про повний аудит у всіх сферах життя міста. Це було потрібно, щоб зрозуміти реальну картину справ  і зорієнтуватись, яких саме змін потребує місто.

Перші висновки невтішні - міське господарство перебуває в дуже складному стані - це стосується практично всіх сфер життєдіяльності Чернігова - ЖКГ, освіти, медичних закладів, громадського транспорту та всіх комунальних підприємств міста.

За показниками залучення інвестицій та розміру заробітної плати Чернігів посідає останнє місце серед обласних центрів України. 

Тож, роботи у нової міської влади надзвичайно багато.

На самому початку роботи на посаді міського голови В. Атрошенко заявив:  обіцяти швидкі зміни він не буде - це безвідповідально.

Владислав Атрошенко з перших днів перебування на посаді міського голови   закликав чернігівців до обговорення програм Стратегічного розвитку міста аби разом з активістами проаналізувати всі існуючі в місті програми (а їх більше 30) і визначитись з пріоритетами. Також розпочалася робота над розробкою Стратегії розвитку міста, яка зараз взагалі відсутня у Чернігова.

Серед основних напрямків, на які міська влада одразу ж спрямувала свої зусилля, були створення нових робочих місць та підвищення рівня заробітних плат в Чернігові, житлово-комунальна галузь, громадський  транспорт, налагодження нормальної роботи комунальних підприємств, пошук нових джерел наповнення міського бюджету, залучення інвестицій та розвиток підприємництва, соціальний захист чернігівців.

НОВІ ПІДХОДИ ДО КАДРОВОЇ ПОЛІТИКИ

За цей час пройшло 5 сесій міської ради, кожна з яких вимагала тривалої підготовки та уваги міського голови. Призначено шістьох  заступників, створений виконавчий комітет, обраний секретар міської ради, утворені депутатські  фракції та профільні комісії.

Призначені керівники деяких комунальних підприємств, управлінь та відділів міської ради. Оголошено конкурси на ряд вакансій.
Вперше в історії Чернігова відбулися прозорі конкурси на ключові посади в мерії - новому начальнику управління ЖКГ перед призначенням могли поставити запитання всі бажаючі.

Триває конкурсний відбір на посади начальників управлінь фінансів, охорони здоров’я, сім’ї, молоді та спорту, відділів аудиту та контролю, квартирного обліку, прес-служби тощо.
Міський голова заявляє - його мета: залучити до процесу управління містом найкращих фахівців. Тож, закликає всіх патріотів міста, закатавши рукава, ставати поруч і працювати разом.

Майже на 15% було проведено скорочення кількості чиновників мерії та забезпечено уникнення дублювання функцій між структурними підрозділами. Також міська влада вчасно підготувалася до передачі державою функцій реєстрації юридичних осіб та майнових прав і створила додаткові робочі місця в Центрі адміністративних послуг.

ПОВНИЙ АУДИТ

Розпочався аудит комунальних підприємств. Спеціально створена комісія  під час перевірки діяльності КП «Дільниця з контролю за благоустроєм міста» виявила ряд порушень в роботі підприємства. Зокрема, у напрямку встановлення так званих МАФів - малих архітектурних форм.

Перевіряючі вже відзвітували про результати аудиту перед мером у присутності представників правоохоронних органів. Прокуратура у свою чергу відкрила кримінальне провадження щодо діяльності даного підприємства. Міська влада розраховує на об’єктивне та незатягнуте у часі слідство.

Як результат, “Дільниця…” невдовзі буде ліквідована, а її функції   передадуть іншим КП або підрозділам міської ради. Землю, яка знаходиться на балансі підприємства, повернуть у власність територіальної громади.
Триває перевірка комунального підприємства «Паркування і ринок». У постійному користуванні цього підприємства знаходяться понад 100 земельних ділянок, на яких розміщені торгові павільйони, кіоски, зупиночні комплекси.

Після оголошення результатів перевірки буде вирішена подальша доля і цього підприємства-посередника. Також, розпорядженням міського голови у Чернігові припинена безоплатна видача перепусток для паркування.

За оцінкою членів робочої групи, які перевіряли роботу КП “Дільниця…” та “Паркування і ринок”, лише в 2015 році при правильній організації роботи бюджет міста міг отримати додатково до 6 млн гривень. Втім, ці підприємства функціонували таким чином, щоб мінімізувати надходження до бюджету міста.

Крім вказаних підприємств, аудит проходить на підприємствах “Чернігівводоканал” (його керівник був відсторонений від займаної посади на час перевірки) та “Чернігівбудінвест”.

Складені графіки звітів всіх комунальних підприємств міста для усунення недоліків в їх роботі, затвердження нових фінансових планів.

Міський голова Владислав Атрошенко переконаний - всі підприємства, якими володіє місто, мають приносити максимум користі громаді. Їх штатний розпис та фінансові плани відтепер будуть під чітким контролем міського голови.

ВІДКРИТІСТЬ ТА ПРОЗОРІСТЬ ВЛАДИ

За короткий термін перебування на посаді В. Атрошенку вдалося продемонструвати новий рівень публічності та прозорості в роботі міської влади.
З 16 лютого запущений онлайн-сервіс електронних петицій, який дуже швидко показав свою ефективність - десятки звернень до влади, частина з них - вже розглянуті.
Починаючи з січня чернігівці мають можливість електронного звернення до міського голови.
В сесійній залі міської ради встановлено камери, які ведуть онлайн-трансляцію подій, які проходять в головній залі. Планується встановлення камер також у залі засідань виконкому та постійних комісій.

Вперше на сайті міської ради був опублікований перелік комунального майна, що здається містом в оренду та її умови.
Міська рада ухвалила новий регламент роботи, який запровадив сучасні підходи до прозорості, підзвітності влади, а також надав громадськості достатньо часу, щоб ознайомитися з усіма проектами рішень.

Розпочала роботу Громадська рада при міському голові, куди ввійшли представники всіх основних сфер життєдіяльності міста.
До всіх робочих груп, які створювалися протягом останніх 100 днів, саме за наполяганням міського голови Владислава Атрошенка залучалися представники громадськості.
Чернігівці отримали можливість відкрито обговорювати всі нагальні проблеми міста та висловлювати свою думку - від нових маршрутів громадського транспорту до вартості харчування в навчальних закладах.

А з 1 березня у місті стартував проект щодо залучення жителів міста до розподілу частини коштів міського бюджету на наступний бюджетний рік - “Бюджет участі”. На проекти чернігівців передбачено 5 млн гривень. Це більше, ніж було в 2015-му.
Великий резонанс викликала ініціатива управління освіти оприлюднити всю інформацію про благодійні внески, що збиралися навчальними закладами міста. Тепер всі кошти, які здавали батьки, знаходяться у них під контролем.

А щоб містянам було легше достукатись до влади із власними проблемами і пропозиціями, у  Чернігові  створюється система електронного урядування та електронної демократії. Саме це стало предметом підписання Меморандуму про співпрацю з ГО «Технології проти корупції».  Створення сервісів електронного врядування дає чернігівцям доступ до інформаційних ресурсів і можливість брати участь у вирішенні питань місцевого значення.

Подолати корупцію - одна з головних задач Владислава Атрошенка

Одне із перших розпоряджень новообраного міського голови - запровадження електронної системи публічних закупівель ProZorro. Це, на переконання міського голови, дозволить мінімізувати політичну боротьбу за керівні посади комунальних підприємств - створить конкурентне середовище і запобігатиме зловживанням. Вже за перший місяць система продемонструвала свою ефективність. Тільки медичні заклади міста показали економію близько 18 % (це понад 213 тис гривень). Загальна сума економії - більше 350 тисяч гривень лише за перший місяць після її запровадження.

Найбільша кількість звинувачень у корупції зазвичай стосувалася питання землі. Міський голова виступив з ініціативою запровадження в Чернігові відкритих аукціонів на продаж земельних ділянок. Проект рішення проходить регуляторну процедуру та вже розміщений на сайті міської ради.

3 березня Владислав Атрошенко провів відкриту зустріч з представниками місцевого бізнесу, на якій закликав повідомляти йому особисто про факти, якщо хтось із його підлеглих вимагав хабар за те чи інше рішення. Мер пообіцяв швидку реакцію по будь-якому епізоду.

“В міській владі не має бути корупції. Інакше - ми не маємо перспектив для розвитку. Це злочин перед містом і нащадками. Тому, допомагайте мені на шляху боротьби з корупцією, це має бути наша спільна мета. Адже, якщо одні беруть, є такі, хто дає. Бізнес має нести свою частину відповідальності ”, - заявив міський голова під час зустрічі.
 
ГРОМАДСЬКИЙ ТРАНСПОРТ
У Чернігові розробляють нову транспортну систему. Оскільки стара вже не витримує критики. Головне - уникнути дублювання тролейбусних маршрутів автобусними. Місто виступає за розвиток тролейбусного управління. Саме йому віддають пріоритет при плануванні розвитку громадського транспорту.

За новими умовами договорів з перевізниками передбачено збільшення кількості автобусів середньої та великої місткості.
Розпочалося обговорення. У своєму зверненні до чернігівців міський голова закликав їх активно брати участь в обговоренні та висловлювати свої пропозиції.

Старий тролейбусний парк у Чернігові потребує негайного оновлення. Необхідно закупити близько сорока одиниць тролейбусів для міста. На це, за нинішніми цінами,  необхідно витратити понад 160 млн. грн. Крім того, треба здійснити часткову модернізацію мережі.
Розглядаються різні варіанти залучення коштів для покращення функціонування тролейбусного парку, зокрема, можливість взяти кредит у Європейського Банку Реконструкції та Розвитку. Але через валютні ризики місто поки йтиме самостійним шляхом. За власні кошти в цьому році буде придбано 10 новеньких тролейбусів. Таке комплексне оновлення тролейбусного парку у Чернігові відбувається вперше.

А на 3-й сесії міської ради 7 скликання депутати підтримали звернення до Президента України, ВР та КМУ щодо термінового внесення змін до Держбюджету щодо фінансування громадського транспорту. Владислав Атрошенко запевнив, що пільгові перевезення у жодному разі ніхто не зупинятиме, міська влада докладатиме всіх зусиль для забезпечення перевезення пільгових категорій громадян міста.  

КОМУНАЛЬНИЙ СЕКТОР

Проблеми комунального сектора накопичувались роками, як та гора на сміттєзвалищі. Оскільки тарифи за комунальні послуги не переглядались  з 2008 року, про їхнє економічне обґрунтування годі й говорити. Підприємствам комунальної сфери не вистачає не тільки на нове обладнання та техніку, а, навіть, на зарплату працівникам.  Депутати міськради прийняли програму фінансової підтримки комунальних підприємств.
      Робоча група, створена при міськраді, працює над тим, як змінити не тільки ціни, а й систему надання комунальних послуг. Розробляється нова концепція роботи ЖКГ у Чернігові. Розглядається кілька варіантів реформування галузі. За якою моделлю працюватиме комунальне господарство міста, вирішуватимуть самі чернігівці. Їх закликають активно долучитися до обговорення.

Серед важливих напрямків реформування галузі ЖКГ Владислав Атрошенко бачить у розвитку ОСББ в місті. Чернігівці мають взяти на себе відповідальність за своє майно. Також, серед пріоритетів міського голови  - енергозбереження та економія в комунальному секторі міста.

Міський голова після зустрічі з керівниками енергогенеруючих підприємств дав розпорядження спеціальній комісії перевірити, наскільки обґрунтовані  тарифи на послуги, які  надають «Облтеплокомуненерго» і фірма «Технова». Фахівці вивчають правильність нарахування платежів, зокрема, за опалення місць загального користування в багатоповерхівках.

Сміттєзвалище на Масанах, якому вже більше півстоліття, давно перевантажене і не обслуговується належним чином. Найкращий варіант – встановлення сортувальної лінії та в перспективі - побудова сміттєпереробного заводу. Влада активно почала займатися пошуком інвестора та вже має певні напрацювання.
Поки ж міська влада пропонує повернути полігон, як то було до 2004 року, у комунальну власність - підприємству АТП 2528. На  підприємстві запевняють, що сил та техніки у них вистачить, аби навести там лад.

ЧЕРНІГІВ РОЗВИВАЄТЬСЯ

На четвертій сесії Чернігівської міської ради на розвиток міста було закладено майже 126 млн грн.
55 млн гривень буде витрачено на оновлення рухомого складу Чернігівського тролейбусного управління.
15 мільйонів піде на капітальний ремонт доріг міста, ще 11 - на ямковий. Міський голова наполягатиме, щоб ремонтували дороги не лише в центральній частині міста, а й там, де цього роками потребують містяни. Крім того, гарантія на нові дороги повинна бути мінімум 3 роки.

“Місту – світло!” - таким було одне із гасел передвиборної кампанії Владислава Атрошенка. І воно буде виконано. Трохи більше 9 мільйонів виділили - на модернізацію зовнішнього освітлення Чернігова. В кінці року Чернігів має отримати ще 600 тисяч євро від NEFCO на продовження реалізації програми.
2,8 мільйони піде на озеленення міста. Планується закладення нових парків - на Кордівці, біля ЗАГСу та вертикальне озеленення вулиці Рокосовського.
5 мільйонів піде на відшкодування кредитів, взятих ОСББ на заходи енергозбереження.

В значному обсязі профінансовано медицину. Заплановано придбання  рентген-апарата, флюорографу для 1-ї міської лікарні. Для виїздів лікарів буде придбано 4 автомобілі “Нива”. Ще по півмільйона виділено кожній дитячій поліклініці на поточні потреби.

У дитячих поліклініках скасовані благодійні батьківські внески - бюджет взяв на себе додаткові навантаження і виділив чималі кошти на поточні потреби дитячих закладів.
Чернігів збільшує фінансування освітньої галузі. 5 мільйонів направлять на капітальний ремонт навчальних закладів міста, 2,3 млн - на вирішення проблеми харчоблоків у дитсадках: елементи нового обладнання отримає КОЖЕН дитячий садок міста.
В цьому році буде відремонтовано теплоход “Казбек”, який відтепер працюватиме для громади міста.
До 1 вересня в кожній школі міста буде створено новий сучасний комп’ютерний клас. Це підвищить конкурентоспроможність наших дітей, зробить освітній процес в місті більш сучасним. Міська влада розробляє план заходів для стимулювання вивчення чернігівцями англійської мови.
9,7 мільйонів заплановано на відновлення покрівель в місті.

В 2016 році запланована реконструкція скверу імені Богдана Хмельницького та парку між площею та готелем Україна.
5 мільйонів гривень спрямували на розвиток культури в місті. З них значна частина піде на початок відновлення Міського Палацу Культури. Планується придбати новий інвентар для клубів за місцем проживання.

За бюджетні кошти в місті встановлять дитячі й спортивні майданчики та відновлять спортивний стадіон в районі вул. Героїв Чорнобиля.
Вперше в Чернігові прийнята програма шефської допомоги військовим частинам. На це заплановано 300 тис. гривень.
 Таких фінансових вливань жодна з названих галузей не отримувала протягом багатьох років. Владислав Атрошенко вважає своїм основним завданням забезпечити сталий розвиток рідного міста. Тому міський голова  опікується кожною галуззю особисто.

А  25 лютого Чернігівський  міський голова  підписав  Меморандум  з  головою правління АТ «Ощадбанк». На думку експертів, це свідчення довіри з боку державної фінансової інституції до міста Чернігова та її влади. Міський голова висловив сподівання, що ця співпраця принесе Чернігову багато корисного.

БІЗНЕС і  ВЛАДА

Міський голова заявив про свої наміри запровадити такі механізми управління, які викликатимуть максимальну довіру до міської влади у людей. Так, під час зустрічі в мерії він закликав керівників великих будівельних компаній до співпраці.  Владислав Атрошенко пообіцяв всім рівні умови і недопущення  корупційної складової у стосунках представників бізнесу і влади. Як результат цієї зустрічі – у Чернігові має відновитися робота містобудівної ради. Цей колегіальний орган має професійно розглядати  основні напрямки містобудівної політики Чернігова.

На відверту розмову викликав міський голова і підприємців міста.  Владислав Атрошенко заявив, що готовий створити для бізнесу максимально комфортні умови. Головне - щоб місто розвивалося і бюджет отримував більше надходжень від податків та створених робочих місць.
Під час робочої зустрічі Владислава Атрошенка з заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Петром Сабашуком як потенційним інвестором щодо відновлення роботи ПАТ “БК “Домобудівник” прийнято рішення найближчим часом провести санацію цього підприємства.

За домовленістю з інвестором передбачено навесні відновити виробництво "Домобудівника" і до кінця наступного року добудувати будинок на Масанах (по вул. Андрусенка між вулицями Красносільського і Незалежності, житловий будинок №2).

"Це визначна подія для нашого міста, - наголосив Владислав Атрошенко, - адже буде реанімовано діяльність будівельного комбінату у місті, а це майже 500 робочих місць для населення, новий поштовх розвитку суміжних з  будівництвом галузей економіки у місті, податки до міського бюджету, й, нарешті, власники квартир зможуть заселитися в свої оселі".

Делегація  Представництва Європейського Союзу в Україні презентувала свої проекти зі співпраці. У майбутньому європейці планують відкрити у Чернігові консультаційний центр з підтримки малого і середнього бізнесу.
У Чернігові в січні минулого року відкрили Почесне консульство Латвійської Республіки. Воно виконуватиме функції культурно-мистецького центру, а також працюватиме для надання консультацій українським бізнесменам-інвесторам.

На засіданні регіонального відділення Асоціації міст України 15 грудня Владислава Атрошенка обрано головою. Асоціація, яка налічує більше 200 членів, визначає і озвучує на найвищому рівні актуальні проблеми, що стосуються місцевого самоврядування.
Серед пріоритетних завдань для Чернігова залишаються енергозбереження, реконструкція теплових мереж, розвиток транспортної структури, впровадження проекту "Розумне й безпечне місто", технічне переоснащення комунальних підприємств, вуличне освітлення та ін.

Перші 100 днів на посаді міського голови - це можливість розібратися зі станом справ, визначити пріоритети та зробити заявку щодо напрямків роботи на наступні місяці.

Детальний звіт з показниками по кожній сфері розвитку міста буде винесений на громадське обговорення в IV кварталі 2016 року, коли можна буде говорити про перші результати роботи міського голови та його команди.

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.