Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:26:26

В Бахмацькому і Прилуцькому районах обговорили шляхи об’єднання територіальних громад

22.02.2016   17:24Агенцiя

Чернігівщина - одна із перших областей України, яка продемонструвала своє бажання щодо впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

У жовтні 2015 року були проведені вибори у п'яти новостворених об'єднаних громадах області. Тема об'єднання громад на сьогодні є предметом обговорення у багатьох місцевих радах області

Саме з цих питань минулого тижня відбулися наради із сільськими, селищними головами Бахмацького і Прилуцького районів. З основними етапами об'єднання громад учасників зібрань ознайомила голова постійної комісії обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції, виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Ірина Грозенко.

Вона, зокрема, поінформувала, що на сьогодні переважна більшість територіальних громад, маючи право вирішувати питання місцевого значення, не спроможні їх виконувати через нестачу власних коштів, занепад або відсутність інфраструктури (необхідних будівель, споруд, доріг тощо), а також дефіціт кадрів відповідної кваліфікації. За словами народного обранця, переважна частина питань місцевого значення не вирішується належним чином – не ремонтуються приміщення шкіл і лікарень, інші будівлі комунальної власності, не забезпечується благоустрій території, нічне освітлення вулиць тощо.

За словами очільника Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, метою реформи місцевого самоврядування є забезпечення його спроможності самостійно, за рахунок власних ресурсів, вирішувати питання місцевого значення. На практиці - це наділення територіальних громад більшими ресурсами та мобілізація внутрішніх резервів.

Перш за все, мова йде про зарахування до бюджетів громад 60% податку на доходи громадян. З додаткових ресурсів у ході реформи місцеві ради отримують власний земельний податок, ставки якого на своїй території кожна рада встановлюватиме самостійно. До юрисдикції рад передаються всі землі відповідної об'єднаної громади, в тому числі й за межами населених пунктів. Також затверджується обов'язковий у країнах зі спроможним місцевим самоврядуванням місцевий податок на нерухоме майно. Рішення про його запровадження та ставки цього податку кожна місцева рада теж приймає самостійно. Об'єднана ромада отримує нині також п'ять відсотків від продажу пального на АЗС, алкогольних та тютюнових виробів. За бюджетами місцевого самоврядування залишаються раніше закріплені джерела - місцеві податки і збори. Крім того, з державного бюджету виділяються кошти на розвиток об'єднаної територіальної громади. Отож за об'єднаними громадами є значні фінансові та інфраструктурні перспективи. А, отже, є над чим працювати.

У ході конструктивного діалогу було обговорено проблемні питання процесу об'єднання територіальних громад та надано відповідну методичну допомогу працівникам місцевих рад щодо подальших кроків на шляху об'єднання громад зазначених районів.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини