Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:28:00

Новий Регламент чернігівської ради: депутати таки залишили собі можливість ухвалити рішення без оприлюднення і обговорення

29.12.2015   15:59Агенцiя

Під час другої сесії Чернігівської міської ради сьомого скликання 28 грудня депутати затвердили Регламент роботи ради.

На початку планерного засідання представники громадської коаліції «Прозорі ради» роздали кожному депутату листівку в якій розкриваються основні засади  антикорупційного законодавства, які мають бути закріплені в Регламенті. Як то вільний доступ громадян на засідання різних органів Ради, завчасне  оприлюднення проектів рішень, ухвалених рішень та іншої документації, що є в розпорядженні ради.

За оцінкою представників  громадської коаліції «Прозорі ради» ухвалений Регламент є набагато прогресивніший та «прозоріший» ніж у  «попередників».  До нового Регламенту увійшли більшість пропозицій щодо виконання антикорупційного законодавства на яких наполягали громадські експерти.

Так публічність роботи всіх органів чернігівської ради, наприклад, гарантується ось таким пунктом: Пленарні засідання Ради, засідання постійних комісій та виконавчого органу Ради є відкритими, гласними і публічними, крім випадків, передбачених законами України… Гласність і публічність роботи Ради реалізується шляхом забезпечення вільного доступу до засідань Ради»

Також після ухвалення цього Регламенту на сайті ради влада має розміщувати всі проекти  рішень та ухваленні рішення, а також розміщення результатів голосувань засідань Ради, стенограми та протоколів засідань Ради та іншу інформацію.  Також буде докладна інформація про діяльність кожного депутата,  яка включатиме автобіографії, декларації про доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру, дні і місце прийому, контакти для листування звичайною, електронною поштою та телефонного зв’язку, а також інформацію про помічників-консультантів депутатів (прізвище, ім'я, по-батькові), розміщення інформації про особисте відвідування пленарних засідань та засідань постійних депутатських комісій депутатами Ради.

Головним суттєвим пунктом, що несе загрозу громадські експерти вважають норму, яка дає право депутатам вносити проекти рішення на розгляд в день проведення пленарного засідання, без попереднього оприлюднення.
 
Це частина 4 статті 24, що звучить так: «Невідкладні питання у виняткових випадках можуть бути внесені в день пленарного засідання Ради виключно за рішенням Ради». Тобто будь яке питання, може бути внесене на розгляд без попереднього обговорення, якщо його «невідкладним» порахує більшість депутатів. Таким чином це дає поле для можливих зловживань. Громадські експерти з коаліції «Прозорі ради» пропонували чітко обмежити перелік питань, які слід вважати «невідкладними», наприклад техногенні катастрофи, надзвичайні ситуації які виникають в місті та подібні.

На цій же сесії  поспіхом і без належного оприлюднення і обговорення було затверджене Положення про постійні комісії Чернігівської міської ради. Наприклад проект Регламенту  ради опрацьовувала спільна робоча група протягом кількох тижнів, а потім ще на самому пленарному засіданні депутати кілька годин вносили правки. А Положення про постійні комісії ухвалили фактично без обговорення, на основі аналогічного положення депутатського корпусу попереднього скликання. Відповідно цей документ містить низку ретроградних норм про обмеження доступу громадян на засідання постійних комісій чернігівської ради. Наприклад, Положення дає можливість комісії  ухвалити рішення про проведення закритого засідання, не допустивши представників  ЗМІ та громадськості.

Крім того депутати вирішили, що Регламент Виконавчого комітету ради  буде затверджуватися самим Виконкомом, а не радо, як пропонувалося. Відзначимо, що це також важливий документ, який зокрема, врегульовує питання доступу на засідання Виконавчого комітету ради, порядок оприлюднення проектів рішень і самих рішень а також протоколів засідань.

Довідково: у квітні 2015 року стартував проект «Здійснення адвокасі кампанії з імплементації нового антикорупційного законодавства органами місцевого самоврядування», який охопив Вінницьку, Запорізьку, Одеську, Чернігівську та Івано-Франківську області.

Мета проекту полягає у підвищенні прозорості та підзвітності органів місцевого самоврядування у 5 регіонах України, що призведе до зменшення корупційних ризиків в їх роботі та забезпечить реалізацію права громадян на контроль влади.
Для досягнення мети проекту було створено коаліцію «Прозорі ради», до якої увійшли представники регіональних громадських організацій.

Проектом охоплено  40 органів місцевої влади, серед яких 8 в Чернігівській   області. (Чернігівська обласна рада, Чернігівська міська рада, Ніжинська міська рада, Прилуцька міська рада, Новгород-Сіверська міська рада, Носовська міська рада, Менська міська рада, Городнянська міська рада) . В Чернігівській області представниками  коаліції є Сергій Старченко та Павло Пущенко.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини