Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:33:24

Депутат - слуга народу! Або виконуй свої обов`язкиперед народом, або йди геть!

30.11.2015   14:07Агенцiя

Всеукраїнський комітет народного контролю запроваджує громадський контроль за роботою новообраних депутатів місцевих рад с перших днів їх діяльності.

Відповідну заяву зробив голова ГО «Всеукраїнський комітет народного контролю» (ГО ВКНК) Леонід Сіваков на прес-конференції в дискусійному клубі «Експертна думка» та повідомив про дієві методи контролю народних обранців.
 
Короткий посібник щодо прав та обов’язків депутатів місцевих рад перед громадою та механізми боротьби з бездіяльністю народних обранців.

Депутат, як слуга народу, має певний об’єм роботи – своєрідний обов’язок перед обранцями. Це, звичайно, в тому випадку, якщо він прийшов працювати, а не «штани протирати» чи просто «красуватися значком».

Але оскільки досить часто слуги народу забувають, що мають представляти інтереси не свої, а всієї територіальної громади, Комітет Народного Контролю підготував короткий огляд, що ж робити, якщо місцеві депутати не виконують своїх посадових обов’язків. Як відкликати народного обранця? Адже закон дає нам таке право!

Хто є такий депутат місцевої ради та як він має працювати?
Найвищим суб’єктом територіальної громади є її житель. Але оскільки громадяни не мають практичної змоги управляти територією, в ході свого історичного розвитку людство винайшло інститут делегування права на управління своїм представникам. По-сучасному кажучи – депутатам. Через процедуру виборів. І той, хто каже, що від цих виборів нічого не залежить, його голос нічого не вартий, той сам собі чинить шкоду. Адже все одно хтось буде обраний, оскільки вибори все одно проводитимуться. Так ось, від кадрового потенціалу, від того, кого ми оберемо, як ми підійдемо до проблеми вибору і буде залежати те, які у нас будуть депутати, який міський голова. Якщо підійдемо до виборів неуважно, то нема чого ремствувати на життя опісля.

Згідно з Конституцією, депутатом місцевої ради може бути громадянин України, який досяг 18 років та обраний відповідно до Закону України «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

Повноваження депутата починаються з моменту офіційного оголошення ТВК рішення про підсумки виборів та визнання повноважень депутатів і закінчуються в день першої сесії ради нового скликання.

Також не варто забувати, що обрані нами депутати мають виправдати нашу довіру і сумлінно виконувати посадові функції. А для того, щоб наші читачі краще усвідомили, чого очікувати, та, у разі потреби, вимагати від місцевого депутата, пропонуємо ознайомитись з його обов’язками:
Якщо виборці розумітимуть, що мають законний вплив на депутата – то їм буде під силу направити його енергію та знання у бажаному напрямі. Активні громадяни можуть пропонувати свої правила, шукати однодумців і лобіювати за допомогою депутата інтереси жителів будинку, вулиці, чи представників певної сфери.

Новий закон «Про місцеві вибори», окрім багатьох вад, вперше запровадив низку норм демократії прямої дії. Зокрема, у прикінцевих положеннях закону створений механізм відкликання депутатів місцевих рад, мерів, сільських і селищних голів за допомогою так званої процедури «народної ініціативи».

Отже, згідно із внесеними змінами до закону «Про статус депутатів місцевих рад», виборці можуть ініціювати його відкликання у 3 випадках (ст.37):
1. порушення депутатом місцевої ради положень Конституції і законів України, що встановлено судом;
2. пропуск депутатом місцевої ради протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин, передбачених статтею 10 закону, обов'язків депутата місцевої ради у виборчому окрузі;
3. невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради основним принципам і положенням його передвиборної програми, невиконання депутатом місцевої ради передбачених статтею 16 закону зобов'язань звітувати перед виборцями та проводити зустрічі з ними.

Якщо перелічені вище підстави діють щодо окремого депутата місцевих рад, обраного в багатомандатному виборчому окрузі (обласної, районної та міської рад), тоді виборці можуть зібрати ініціативну групу для збору підписів щодо відкликання свого представника у відповідній раді. Терміни та кількість учасників ініціативної групи регулюються в законі «Про місцеві вибори».

Так, для внесення пропозиції щодо відкликання депутата обласної ради, потрібні завірені підписами звернення не менше 400 виборців з конкретного округу, для відкликання селищного голови – буде достатньо 20 виборців. Відповідно для створення ініціативної групи для відкликання депутата обласної ради потрібно не менше 100 осіб, для селищного голови – 10 осіб. Так само із збором підписів: у першому випадку термін складає 30 діб, у другому – 10. А от із кількістю підписів може виникнути перші складнощі: для відкликання депутатів обласної та міської рад, потрібні підписи «більше виборчої квоти, але не менше ніж кількість голосів, яку отримала місцева організації партії у відповідному територіальному виборчому окрузі».

Для відкликання селищного голови потрібно зібрати підписи односельців, кількість яких перевищуватиме кількість отриманих ним голосів на виборах. Тобто в несумлінності депутата/мера/сільського голови потрібно переконати більше половини кількості виборців, які проголосували на конкретному окрузі. Після вчасного збору підписів, виборці передають усю документацію на розгляд відповідної ТВК.

Статус депутата міськради має бути вищий за статус депутата Верховної Ради, навіть Президента. Через те, що депутат ради міської безпосередньо контактує з виборцями, він найближче до них. А міський голова разом з депутатами має турбуватися про кожного жителя громади. Щоб у кожного громадянина була робота, гроші в кишені, електрика, вода цілодобово. І не та незрозуміла рідина бурого кольору, що тече з наших кранів, а нормальна питна вода. Якщо ні, то територіальна громада ставить питання і викидає геть таких депутатів чи керівників. У кожного громадянина усе повинно бути для нормального життя.

Тому пам’ятайте, що саме виборці відповідають за тих депутатів, яких вони обрали на місцевих виборах. Вони несуть спільну відповідальність за дії їхнього обранця. І щоб зайвий раз не застосовувати процедуру з відкликання депутатів, громадяни повинні відповідально ставитися до самого вибору.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини