Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:41:53

Валерій Куліч: Завдання об’єднаних громад — ефективність управління

29.09.2015   18:32Агенцiя

На цьому наголосив голова облдержадміністрації під час «круглого столу» на тему "Спроможні громади – сильна держава", що відбувся 29 вересня.

На засідання були запрошені сільські, селищні голови об’єднаних територіальних громад; голови РДА, де утворились об’єднані громади.

До обговорення долучилися і представники Офісу реформ в області, керівники окремих структурних підрозділів ОДА, виконавчий директор Асоціації  сільських та селищних рад та перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції в області.

— Хочу подякувати керівникам п’яти об’єднаних громад, що насьогодні утворилися в області. Але все нове ставить перед нами і багато нових питань.
Однак, і облдержадміністрація, і Офіс реформ робитимуть все можливе, аби якомога швидше відпрацювати алгоритм дій щодо організаційного становлення та подальшого функціонування об’єднаної громади.

Ваше завдання скористатися цією унікальною можливістю і створити ефективну сітку самоуправління, — зазначив голова облдержадміністрації, звертаючись до керівників об’єднаних громад.
На плечі об’єднаної громади лягає утримання установ бюджетної сфери. Їх кількість залежить від рішення самої громади. Однак, надаватимуться освітня та медична державні субвенції. До того ж, до скарбнички  повертатиметься і 60% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Таким чином, кошти залишатимуться ще й на розвиток громади.
— За попередніми розрахунками найвигідніша фінансова ситуація склалася у двох громадах —  Деснянській (Козелецький район) і Вертіївській (Ніжинський район). Та в усіх п’яти громадах ще потрібно створити заклади соціального спрямування, але й на це коштів має вистачити, — каже директор Департаменту фінансів ОДА Валерій Дудко.

Не можна не згадати й про те, що «першопрохідців» підтримуватимуть і закордонні партнери. Зокрема, як зазначив керівник Офісу реформ в області Ярослав Жиденко, ЄС виділить Україні близько 90 мільйонів євро для розвитку інфраструктури, створення Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) та на розробку інвестиційних проектів для об’єднаних громад.

Розробляти ці проекти громадам допомагатимуть безпосередньо в Офісі реформ. До слова, тут і надалі надаватимуть інформаційну підтримку та юридичні консультації.

Наразі реєстрації об’єднаної громади та ліквідації існуючої інституції—  доволі складний процес. Втім, уже підготовлено законопроект, у якому процедура і одного, й іншого значно спрощена.

Самі керівники об’єднаних громад, хоч і мають певний острах, однак налаштовані оптимістично.
— Треба рухатися вперед. Існуюча система вже віджила своє. Ми маємо змінюватися.
Адже немає щастя без свободи, свободи — без самоврядування,  самоврядування — без конституційності,  і жодного із цих великих благ — без сталості і ладу, — наголосила голова Вертіївської сільської ради Олена Теслик.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини