Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:26:11

Ніжинці дізналися наскільки «прозорою» може бути міська влада

18.09.2015   07:07

16 вересня учасники коаліції «Прозорі ради» завітали до міста Ніжин з метою ознайомити громадських активістів та представників політичних сил з новелами українського законодавства щодо відкритості діяльності органів місцевого самоврядування.

У рамках візиту спочатку   відбулася зустріч зі студентами-політологами Ніжинського державного педагогічного університету. Під час зустрічі представник коаліції «Прозорі ради» Сергій Старченко розповів молодим політологам про методологічні засади проведеного  дослідження нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування  Чернігівщини представниками коаліції «Прозорі ради». Також було наголошено на важливості активних громадян впливати на прийняття ключових нормативно-правових актів місцевої влади. Так, вже скоро, після місцевих вибрів нові органи самоврядування  будуть ухвалювати свої нові Регламенти та Положення, які регламентуватимуть діяльність рад. Тому важливо проконтролювати, щоб ці нові документи відповідали нормам українського законодавства щодо прозорості та відкритості діяльності.

Окрім спілкування з активною молоддю  міста Ніжина, члени  коаліції «Прозорі ради» завітали також до представників  міських організацій основних політичних сил міста:  «Батьківщини»,  «Самопомочі», Радикальної партії, Демальянсу та БПП.

 Під час спілкування партійцям було запропоновано підписати меморандум з представниками коаліції «Прозорі ради  в якому  політичні сили взяли б на себе  зобов’язання після проведення місцевих виборів  втілити громадські  рекомендації щодо підвищення прозорості діяльності Ніжинської міської ради  в життя.

Як повідомлялося раніше, вісім органів місцевого самоврядування Чернігівської області отримали рекомендації від експертів всеукраїнської коаліції «Прозорі ради» щодо  приведення у відповідність нормативно-правових актів (зокрема, регламентів місцевих рад, виконавчих комітетів, статутів територіальних громад тощо). Рекомендації стосувалися таких аспектів діяльності міських рад як оприлюднення нормативних документів, порядок звітування чиновників про свою роботу, відображення в документах принципів державних політик, зокрема, гендерної.

Завершенням візиту в Ніжин представників коаліції «Прозорі ради» стало спілкування зі звичайними ніжинцями на вулицях міста на тему прав громадян у стосунках з місцевою владою. 
 
Довідково: у квітні 2015 року стартував проект «Здійснення адвокасі кампанії з імплементації нового антикорупційного законодавства органами місцевого самоврядування», який охопив Вінницьку, Запорізьку, Одеську, Чернігівську та Івано-Франківську області.

Мета проекту полягає у підвищенні прозорості та підзвітності органів місцевого самоврядування у 5 регіонах України, що призведе до зменшення корупційних ризиків в їх роботі та забезпечить реалізацію права громадян на контроль влади. Для досягнення мети проекту було створено коаліцію «Прозорі ради», до якої увійшли представники регіональних громадських організацій. Коаліція є відкритою для вступу не лише для громадських активістів, але й усіх зацікавлених сторін.

Дослідження охопило 40 органів місцевої влади, серед яких 8 в Чернігівській   області. (Чернігівська обласна рада, Чернігівська міська рада, Ніжинська міська рада, Прилуцька міська рада, Новгород-Сіверська міська рада, Носовська міська рада, Менська міська рада, Городнянська міська рада) . В Чернігівській області представниками  коаліції є Сергій Старченко та Павло Пущенко.
Проект «Здійснення адвокасі кампанії з імплементації нового антикорупційного законодавства органами місцевого самоврядування» виконується в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що реалізується Pact в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини