Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:24:04

Прес-центр "Місцеві вибори-2015. Чернігівщина" розпочав свою роботу із зустрічі експертів

26.08.2015   23:14Агенцiя

26 серпня у прес-центрі "Місцеві вибори-2015. Чернігівщина" відбулося експертне обговорення "Суспільно-політична ситуація на Чернігівщині на початку виборчої кампанії".

Експерти, журналісти та представники політичних партій з’ясовували чи спрацює закон "Про місцеві вибори", якою є політична мапа Чернігівщини на початку місцевих виборів та дискутували щодо рейтингів місцевих політичних сил та які вимоги мають ставити виборець до кандидатів в депутати місцевих рад.

 

Політичний оглядач Юрій Паперний зазначив, що новий закон про місцеві вибори об’єднав у собі три системи: мажоритарну, вибори мерів в два тури і пропорційну система з відкритими списками.  На його думку новий закон додав роботи для дільничних комісій, адже вони спочатку рахуватимуть бюлетені для визначення переможців перегонів, які долають 5% бар’єр, а потім у їх списках визначатимуть обраних депутатів районних та міських рад. 

«Говорити про успішну кампанію можна лише тим політичним силам, які на сьогодні гарантовано мають свої 5%. Для політичних сил, які активізуються лише напередодні виборів, виникає дуже велика проблема для перемоги кандидатів у районні, міські та обласні ради, - сказав Юрій Паперний. - І знову ж таки славетні 5% дають гарантований результат лише кандидату, який є першим у списку. Решта – будуть конкурувати між собою. Буде жорстка боротьба і за деяких умов найбільшими ворогами будуть свої».

Серед позитивних моментів нового закону експерт назвав можливість відкликання партією депутата, хоча механізм ще не є чітко прописаним у документі.

За словами директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА Андрія Подорвана в області зареєстровано 234 політичних партії, з них 5 за останні роки знято з реєстрації з різних причин.

- Взагалі, в області працюють 229 політичні партії. Сплеск реєстрації політичних партій в області почався з 1 січня 2015 року. Протягом 8 місяців було зареєстровано 35 обласні організації політичних партій. Серед них трапляються доволі цікаві назви. Наприклад, політична організація партії Блока  Дарта Вейдера, - сказав Андрій Федорович.

В області існує 9184 первинних організації політичних партій і з них тільки третина мають статус юридичної особи.  Проте незважаючи на таку значну кількість партійних осередків в області, основна політична активність партій зосереджена в обласному центрі та великих містах.

Під час обговорення були оприлюднені результати соціологічного дослідження «Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень», яке проводилося з 15 по 20 серпня у Чернігові. Всього було опитано 820 мешканців міста.  За результатами опитування на вибори збираються йти майже 70% респондентів, з них 31,5% точно впевнені у цьому.

Якби вибори відбували у найближчу неділю, то 5% бар’єр долають партії: Солідарність, Радикальна партія Ляшка, Батьківщина, Самопоміч, Демократичний Альянс та Опозиційний блок. На межі бар’єру знаходяться такі політичні сили як УКРОП та Правий сектор. Цікаво, що не визначилися зі своїм вибором лише п’ята частина опитаних або 22,3%. Чернігівці переконані, що при виборі треба орієнтуватися на особисті та ділові якості висуванця від політичної сили – 57,7% і лише 28,3% вважають, що треба орієнтуватися на політичну силу саму по собі.

За результатами опитування, якби вибори міського голови у Чернігові відбулися найближчої неділі, то лідером перегонів став би Владислав Атрошенко, йому віддали перевагу третина опитаних або 33,2%, друге місце у Ігоря Андрійченка – 13,8% і третє у Олександра Соколова – 10,7%.

На думку керівника Чернігівського політклубу Олександра Рися зараз політичним партіям потрібно проводити широку інформаційну кампанію серед виборців, пояснюючи їм тонкощі нового закону про місцеві вибори, а також проводити мобілізацію своїх прихильників. На його думку позитивним в законі є те, що не можна гарантувати місце у списку, тому продаж місць не є актуальним і кандидатам доведеться реально працювати з виборцями. 

Також на думку Олександра Рися новий закон про вибори може викликати певний кадровий голод серед партій, бо до місцевих рад потрібно виставити багато людей. Експерт радить тим, хто думає до якої партії приєднатися, вибирати середні партії, на його думку, там буде нижча конкуренція серед кандидатів і більше шансів отримати депутатство. 

На думку Андрія Кужеля в області ще не почалися політичні баталії, а тому за два місяці картина місцевого політикуму суттєво зміниться:  в області ще не розпочали роботу такі проекти, як «Наш край», Аграрна партія України, «Рідне місто», тощо. Також експерт не погодився із думкою про «кадровий голод» у великих рейтингових партій, він вважає, що ці партії вже давно заповнили свої ряди і сформували актив.

Політолог Віктор Вінниченко вважає, що важливо робити акцент не на рейтингах партій, а на питанні «Що виборець отримає в результаті виборів?» На його думку питання якості нових рад залишається відкритим. На сьогодні зрозуміло одне, що ці ради будуть більш політизованими, а от чи працьовитішими? «Потрібно робити акценти на професійних якостях обранців, а не займатися політикою»,  - вважає експерт.

Депутат міської ради В’ячеслав Лебідь висловив сподівання, що відбудеться суттєве оновлення депутатського складу, що воно буде якісним і на користь громади. Але тут на його думку буде багато що залежати від громади та її позиції.  «Адже саме громада обирає собі людей, які будуть вирішувати долю міста. І потрібно оцінювати ділові якості, готовність кандидата працювати на благо суспільства і що людина вже зробила», - наголосив пан Лебідь.

Політичний експерт Сергій Соломаха вважає, що саме на місцевих виборах відбувається переформування реальної політики, яка є у державі. На його думку найбільшою загрозою цих виборів є кадрове питання, бо знайти 16-18 тисяч мешканців області, щоб вони працювали в дільничних виборчих комісіях, на сьогодні буде дуже важко.

 

"Чернігівський монітор"

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини