Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:28:17

Облрада схвалила проект перспективного плану формування громад краю та прийняла сім звернень до вищих органів державної влади

20.06.2015   08:12Агенцiя

П'ятниця, 19 червня, для депутатів Чернігівської обласної ради була вкрай напруженою, адже цього дня треба було провести нараду президії, спільне засідання всіх одинадцяти постійних комісій ради, співбесіди у фракціях та групах.

І головне – прийняти на 26-й (позачерговій) сесії півтора десятка рішень, які були внесені в порядок денний її роботи. Найголовніше ж із них – "Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області", від затвердження якого залежить подальша доля реформування та децентралізації влади на теренах Придесення.

Провів засідання президії, постійних комісій та сесію спільно зі своїм заступником Валентином Мельничуком та головою обласної державної адміністрації Валерієм Кулічем голова обласної ради Микола Звєрєв. В усіх заходах також взяли участь – відповідальний працівник апарату Верховної Ради України Андрій Тарасюк, керівник, нещодавно утвореного Урядовим рішенням Офісу реформ в Чернігівській області, Ярослав Жиденко та очільник обласного відділення Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад, Парафіївський селищний голова Валентина Карпенко.

Відкриваючи сесію, Микола Звєрєв, насамперед, поінформував присутніх про успішний виступ збірної народних обранців Чернігівщини на Всеукраїнській спартакіаді серед парламентарів України та Верховної Ради Автономної республіки Крим, обласних, районних, міських, сільських та селищних рад, що проходила в Ужгороді з 9 по12 червня поточного року.

Очільник наголосив, що вперше за історію цих змагань депутатська збірна Довженківського краю завоювала почесне четверте місце у командному заліку, залишивши далеко позаду своїх конкурентів із багатьох інших регіонів країни. Він висловив щиру вдячність усім членам Чернігівської збірної (а це представники майже з усіх районів області) за спортивну наполегливість і волю до перемоги. І особливо – членам команди з футзалу, яка здобула срібні медалі. В її складі: Іван Чаус – голова постійної комісії обласної ради; Андрій Кужельний – депутат Чернігівської міської ради; Петро Команда – депутат Боровиківської сільської ради; Сергій Шемендюк –обранець Куликівської селищної ради та Руслан Скрипець – народний представник Носівської райради.

Велику вдячність голова обласної ради висловив і учаснику спартакіади, очільнику Ладинської територіальної громади Чернігівського району Олені Хоменко, яка виборола для нашої області бронзову медаль з настільного тенісу.

За словами керівника, всі члени депутатської збірної краю вже невдовзі будуть відзначенні почесними нагородами. Заодно перед початком сесії голова обласної ради відзначив Чернігівських боксерів жіночої статті, які вибороли призові місця в міжнародному чемпіонаті серед жінок-юніорів в столиці Тайваню – місті Тайбей. «Ви наша сила, гордість і світле майбутнє України»-наголосив головуючий.

А далі, після внесення до проектів рішень позачергової сесії обласної ради, оголошених на засіданнях президії та постійних комісій, окремих зауважень і пропозицій, розпочалося їх обговорення і прийняття.

Насамперед, було розглянуто головне реформне питання - «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області». Спочатку до нього внесли окремі поправки, а потім майже одноголосно затвердили. І цим, як було сказано, «розв'язали руки» для багатьох територіальних громад, які вже прийняли рішення об'єднатися та з поміччю власного «децентралізованого» бюджету і державної фінансової допомоги розпочати польський варіант розбудови соціальної інфраструктури своїх населених пунктів.

Як було зазначено, згаданий перспективний план розроблено з метою формування спроможних територіальних громад за повноваженнями, ресурсною базою, чисельністю населення та площею території. Його прийняття забезпечить у майбутньому спроможність об'єднаних територіальних громад самостійно, за рахунок власних ресурсів, вирішувати питання місцевого значення.

Відтепер Чернігівщина має зрозумілий шлях дій щодо подальшого входження в європейське реформування влади та зміни адміністративно – територіального устрою області, подібного до польського трирівнего рівня адмінреформування та об'єднання територіальних громад.

В області будуть чотири повіти – Ніжинський, Новгород-Сіверський, Прилуцький і Чернігівський, у складі яких замість 59 раніше запланованих, після загальнообласного обговорення цього питання, заплановано створити вже понад вісімдесят об'єднаних територіальних громад, які будуть прирівняні до міст обласного значення з відповідним бюджетним забезпеченням.

А далі депутати розглянули та затвердили як рішення ще цілу низку питань. В їх числі і «Про звіт про виконання обласного бюджету за І квартал 2015 року», яке внесено обласною державною адміністрацією згідно з вимогами Бюджетного Кодексу України.

А ще сьогоднішнє пленарне позачергове засідання можна назвати сесією нагальних і важливих звернень до вищої державної влади, які особливо хвилюють наших людей.

Зокрема, лише депутатом Іваном Якубом на розгляд сесії було внесено аж чотири Звернення:

- до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо негайної індексації зарплат та пенсій в умовах значного підвищення індексу споживчих цін та різкого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги»;

- до Президента України, Прем'єр-міністра України, Голови Верховної Ради України з приводу підвищення тарифів на комунальні послуги;

- до Верховної Ради України щодо соціальних наслідків реалізації Закону України «Про внесення змін та визначення такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів» від 28.12.2014 р. №76-VIII, в частині скасування пільг членам родин загиблих учасників АТО;

- до Кабінету Міністрів України щодо відміни положення постанови Кабінету Міністрів України від 18.03.2015 р. №195 «Питання використання у 2015 році коштів державного фонду регіонального розвитку.

Звернення до вищого керівництва держави щодо перегляду тарифів на житлово – комунальні послуги відповідно до існуючого рівня доходів громадян вніс на затвердження сесії і голова постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів Арсен Дідур.

У свою чергу свій проект рішення «Про Звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо нестачі коштів у місцевих бюджетах Чернігівської області» запропонував депутат Едуард Асмаковський.

І буквально на спільному засіданні постійних комісій свій проект Звернення до столичних властей щодо скасування оподаткування пенсій з працюючих пенсіонерів подав депутат Микола Рудько, яке також було внесено на розгляд позачергової сесії обласної ради.

Подані депутатами звернення були затвердженні їхніми колегами більшістю голосів.

А далі, згідно з порядком денним були розглянуті та прийняті як рішення ради депутатські запити. Зокрема, народний обранець Віктор Кияновський вніс запит щодо стану розрахунків за оренду земельних ділянок (паїв) товариством з обмеженою відповідальністю АПК «Магнат» з жителями с. Бакаївка Ічнянського району, а Сергій Чубовський вніс запит щодо проведення капітального ремонту ділянки автодороги Т-25-41 Новий Биків – Згурівка – Яготин біля с. Петрівки Бобровицького району.

Запити було підтримано. Згідно з часовим регламентом сесії, депутати обласної ради також розглянули заяви і повідомлення.

На завершення пленарного засідання перед присутніми виступив голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, який щиро подякував депутатському корпусу обласної ради за конструктивну роботу. І особливо - за прийняття рішення «Про заходи щодо підготовки проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області», яке дає шлях до подальшого розвитку реформ в регіоні. Керівник обласної державної виконавчої влади також щиро привітав п'ятнадцятьох депутатів обласної ради, які є представниками медичної галузі Чернігівщини, з їх професійним святом.

А голова обласної ради, приєднуючись до, висловлених очільником ОДА, вітань медикам-депутатам, поздоровив також і всіх працівників галузі охорони здоров'я області, побажавши їм міцного здоров'я та плідних успіхів у роботі.

За традицією, чергове пленарне засідання завершилося бесідою голови обласної ради із журналістами місцевих та центральних засобів масової інформації, під час якої Микола Звєрєв окреслив головні проблеми сьогодення та відповів на численні запитання журналістів. А опісля - дав інтерв'ю журналістам «5-го каналу» республіканського телебачення, де окреслив основні пробні питання реформування та децентралізації влади в Україні.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини