Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:45:58

Навіщо проводити позачергову сесію облради?

27.05.2015   10:15Агенцiя

26 травня відбулися засідання президії, спільне засідання постійних комісій та засідання постійних комісій обласної ради.

В порядку денному розглядалися питання, які будуть внесені на розгляд 25-ї (позачергової) сесії обласної ради, а також окремі питання, передбачені поточним планом її роботи на 2015 рік.

Питання «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області» на двадцять п’ятому пленарному засіданні депутати мали б розглядати першим. Адже, за словами голови обласної ради Миколи Звєрєва, відповідно до законодавства України ухвалити це рішення потрібно до 1 червня.

В області над проектом працювала обласна рада разом із робочими групами, які вивчали ситуацію в кожному районі. Тож передбачалося, що в області замість 569-ти територіальних громад буде всього 16 – на базі міст, 24 – на базі селищ та 19 – на базі сіл.
Проект розроблено з метою формування спроможних взаємопорівнювальних територіальних громад Чернігівської області за повноваженнями, ресурсною базою, чисельністю населення та площею території. Це, у свою чергу, має забезпечити у майбутньому спроможність об’єднаних територіальних громад самостійно, за рахунок власних ресурсів, вирішувати питання місцевого значення.

Проте значна кількість депутатів, особливо мажоритарники, наголосила на недосконалості проекту, вимагаючи відтермінувати його внесення на розгляд сесії.

У ході тривалої дискусії народні обранці дійшли згоди зняти його з порядку денного майбутньої сесії та продовжити обговорення питання на спільному засіданні постійних комісії, на яких більшість депутатів, як з’ясувалося, не підтримують цього питання.

Голова обласної ради зазначив, що проект перспективного плану вже обговорювали знизу – в районах і сільських глибинках. Саме після цих слів і розгорілася майже годинна дискусія. Депутати навіть не стали заслуховувати виступ заступника директора департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Сергія Ситника, який мав розповісти про напрацювання з цього питання. Депутат із Коропщини Олександр Нерета навіть заявив, що Микола Звєрєв обманює людей. Олена Дмитренко повідомила, що обурені жителі військового містечка Десна Козелецького району збираються приїхати на позачергову сесію обласної ради і протестувати проти реформи. Валентин Запорощук зауважив, що потрібно зробити все, аби уникнути конфліктів, щоб села не з’ясовували, яке з них головніше.

Депутати дорікали Миколі Звєрєву низовим обговоренням адміністративної реформи, яке в окремих районах проводилося не на належному рівні.

Процес розробки плану, на їхню думку, відбувався надто поверхово і пришвидшено, під тиском строків. Вони вважають, що запонований до розгляду документ лише частково відображає думку населення, методика його написання не враховує реалій Чернігівщини та й самі депутати не були залучені до підготовки. Останнім часом ця робота проводилася силами обласної та районних державних адміністрацій, тож певні помилки в налагодженні процесу визнав і перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич.

Голова облради поставив на голосування пропозицію про зняття з порядку денного цього дискусійного питання. 12 членів президії проголосували «за», 3 – «проти» і один – «утримався». Це рішення підтримали також учасники спільного засідання постійних комісій.

Обласній державній адміністрації було доручено підготувати та внести на позачергову сесію з усіма врахованими пропозиціями проект рішення про хід підготовки Проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області.

Включити до порядку денного інші 17 питань депутати вирішили одноголосно. Серед них – ряд проектів, підготовлених облдержадміністрацією. Це, зокрема, Стратегія сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року, затвердження додаткового переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2015 рік, внесення змін до окремих програм тощо

28 травня позачергова 25-та сесія таки заслухає інформацію про підготовку на Чернігівщині перспективного плану формування територій громад області. Але це не нащо, окрім зайвої політизації та галасу не уде впливати.
Саме заради питання «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області» і потрібно було скликання позачергової сесії. Питання фактично знято. Навіщо витрачати кошти та час на проведення позачергової сесії, якщо всі інші можна розглянути на черговій? 

Юрій Паперний

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини