Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:24:48

Валерій Куліч: Ми не повинні повторювати помилки попередніх поколінь

18.05.2015   08:36Агенцiя

Традиційно у третю неділю травня в Україні відзначається День пам'яті жертв політичних репресій. Про людей, безжально знищених жорнами репресивної машини, жителям області нагадує пам’ятний знак «Жертвам сталінських репресій 30-40-х — початку 50-х років ХХ століть» поблизу с. Халявин Чернігівського району. Його встановлено на місці братської могили, де у кінці 30-х років ХХ століття були поховані тисячі наших земляків.

17 травня біля пам’ятного знаку пройшов жалобний захід з вшанування пам'яті жертв політичних репресій, у якому взяли участь голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Микола Звєрєв, секретар Чернігівської міської ради Владислав Кухар, голова Чернігівської районної державної адміністрації Віктор Корж, керівники установ та організацій району і області, громадськість. Присутні поклали квіти до пам’ятного знаку та вшанували пам'ять жертв політичних репресій хвилиною мовчання.

Заупокійну літію відправив секретар Чернігівської єпархії Української православної церкви Київського патріархату отець Роман.

Спілкуючись з представниками засобів масової інформації, голова облдержадміністрації Валерій Куліч наголосив: нині треба робити все можливе, щоб ці трагічні сторінки історії ніколи не повторилися.

— Страшні цифри: протягом лише 1937 року було репресовано майже 9 тисяч жителів нашої області.

Ми усі маємо завжди пам’ятати про цю трагедію і не повторювати помилки попередніх поколінь, - зазначив Валерій Куліч.



Довідково:

Сплеск політичних репресій, що відбувся у Радянському Союзі у 30-х роках ХХ століття, англійський історик Роберт Конквест охарактеризував як Великий терор. Це визначення сприйняли науковці світу та громадськість, оскільки воно точно відображає ставлення комуно-радянського режиму до громадян своєї країни.
Великий терор своїми гігантськими масштабами охопив усі регіони та верстви населення СРСР. Протягом 1937 – 1938 років за політичними звинуваченнями було заарештовано майже два мільйони осіб. Більше 700 тисяч з них - страчено.
В Україні під час Великого терору заарештовано понад 290 тисяч осіб.
Не оминуло це лихо і Чернігівщину. Протягом лише 1937 року було репресовано майже 9 тисяч жителів нашої області. З усіх районів на територію Халявинської сільської ради Чернігівського району, де нині встановлено Пам'ятний знак жертвам політичних репресій, звозили тисячі людей, вбивали і ховали безіменними... Точна кількість похованих невідома.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини