Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:30:34

Житлові субсидії в Новозаводському районі міста Чернігова отримують майже 6 тисяч сімей

13.05.2015   12:26

Сьогодні на розширеній нараді у Чернігівській міській раді заступник голови Новозаводської районної у м. Чернігові ради Володимир Велігорський розповів про організацію роботи з надання субсидій та державних соціальних допомог громадянам Новозаводського району м. Чернігова.

В. Велігорський зазначив, що сьогодні соціальна складова діяльності Уряду є пріоритетною. Систематично проводиться робота - підвищення соціальних стандартів, здійснення пенсійної реформи, реформи трудового законодавства, упорядкування пільг.

Виходячи з таких державних завдань, будується щоденна робота управління праці та соціального захисту населення районної у місті ради.

Перед кожним працівником управління поставлене завдання - точне та неухильне виконання вимог законодавства, чітке роз’яснення кожному відвідувачу їх прав, оперативне та якісне вирішення соціальних проблем громадян.

В районі мешкає 33 тисячі пенсіонерів, а це четверта частина жителів, 4 тисячі ветеранів війни, 9 тисяч інвалідів, більше трьох тисяч постраждалих від аварії на Чорнобильській атомній станції, майже 900 внутрішньо переселених осіб.

Саме на таких людей розраховано всю державну політику щодо соціального захисту населення.

Найважливішим завданням цієї політики держави вважається підтримка сімей з дітьми, багатодітних, малозабезпечених родин, одним із суттєвих механізмів якої є соціальна допомога.

На сьогодні така підтримка проводиться відповідно до Законів України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», «Про державну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», Порядку призначення житлових субсидій. Цими законодавчими документами передбачено 16 видів соціальної допомоги, розмір яких встановлюється у відсотковому або кратному співвідношенні до розміру прожиткового мінімуму.

На даний час в районі одержують різні види соціальної допомоги 13,6 тисяч сімей. На їх фінансування у поточному році вже використано 32,7 млн. грн.; в минулому році - 98,3 млн. грн.

Значну частину соціальних виплат спрямовано на підтримку сімей з дітьми. Допомогу сім’ям з дітьми в районі отримувало у 2014 році - 9,3 тисяч сімей. Через зміни в законодавстві чисельність отримувачів зазначеної допомоги у порівнянні з попереднім роком залишається майже незмінною. На їх фінансування у минулому році використано 65,2 млн. грн.

Державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям отримує 1230 родин, в яких виховується 1303 дітей. Чисельність отримувачів зазначеної допомоги у порівнянні з попереднім роком збільшилась вдвічі внаслідок зміни розмірів зазначеної допомоги. Середній розмір допомоги становить 1183 грн.

Кошти на їх виплату надходять з Державного бюджету своєчасно, заборгованості по виплаті соціальних допомог немає.

Соціальний захист незахищених верств населення здійснюється також шляхом надання житлових субсидій. Програма житлових субсидій в Україні діє вже 20 років.

Нині житлові субсидії в районі отримують майже 6 тисяч сімей.

Торік на відшкодування витрат по оплаті житлово-комунальних послуг спрямовано 5,7 млн. грн., у поточному році вже 9,9 млн. грн.

Нині середня сума субсидії на сім’ю складає 690 грн., що вже вдвічі більше її розміру у минулому році. Аби допомогти населенню витримати навантаження від підвищення цін і тарифів на газ і електроенергію Урядом 28 лютого 2015 року прийнято Постанову «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій», якою з 1 травня 2015 року суттєво спрощено порядок призначення житлових субсидій.

Кожне звернення потребує уваги спеціаліста управління, адже в разі подачі заявником неповної або недостовірної інформації, повертати суму надміру нарахованої субсидії потрібно буде у подвійному розмірі.

Крім того, особам, які отримували субсидію протягом опалювального періоду 2014-2015 років, необхідно провести перерахунок субсидії на наступний період без звернень громадян. «Сьогодні вже 13 травня, а програми для проведення перерахунків нажаль ми не маємо, - зазначив В. Велігорський. - Нові підходи сприяють не лише тому, щоб громадяни отримували допомогу в повному обсязі, а й суттєвому спрощенню процедур її оформлення».

В приймальні громадян управління праці та соціального захисту населення для всіх відвідувачів, у тому числі, й осіб з обмеженими можливостями, забезпечено вільний доступ до інформаційних та довідкових стендів, сформовано зразки документів, визначені місця очікування та заповнення заяв. Два спеціалісти – координатори-інформатори, надають першу інформацію з питань призначення допомоги, допомагають громадянам у заповненні необхідних документів.

Оптимізація роботи спеціалістів забезпечила максимальну зручність для відвідувачів управління, зокрема, прийом громадян в управлінні здійснюється у зручний для них день і час, без обідньої перерви, незалежно від виду допомоги, на яку претендує заявник.

До Єдиної приймальні управління за минулий рік надійшло 17,4 тисяч звернень за наданням усіх видів соціальної допомоги, за січень – квітень цього року вже більше п’яти тисяч звернень.

Право на отримання будь-якого виду соціальної допомоги чітко регламентується нормативними документами. Але в окремих випадках надання допомоги передбачено лише після вивчення матеріально побутових умов проживання сім’ї. Цим питанням опікуються соціальні інспектори, до повноважень яких входить визначення потреби громадян в отриманні необхідної державної допомоги через вивчення обставин проживання сім’ї заявника під час обстеження матеріально-побутових умов. Крім того, вони наділені повноваженнями зі здійснення контролю за правильністю надання всіх видів соціальної допомоги та цільовим використанням коштів державного та місцевого бюджетів.

З початку року обстежено 938 сімей - отримувачів допомоги. Для порівняння: за минулий рік таких обстежень проведено 3339. Перевірено дані бухгалтерій 86 підприємств та організацій щодо достовірності наданих громадянами довідок про доходи.

В цьому році виявлено понад 108,4 тис. грн. переплачених коштів по допомогах та субсидіях, із них вже повернуто до бюджету 68,3 тис. грн. (63%), за минулий рік повернуто до бюджету 196 тис. грн.

«Сьогодні ми розуміємо, що розібратися у великій кількості соціального законодавства пересіченому громадянину самостійно не завжди під силу, тому одним із основних завдань є підвищення рівня поінформованості населення, - зазначив В. Велігорський. - Не один рік в районі проводяться зустрічі з трудовими колективами, за місцем проживання, організовані «гарячі» телефоні лінії, запроваджені щотижневі семінари щодо порядку призначення субсидій, надаються матеріали для оприлюднення їх в засобах масової інформації. Такі форми роботи дають змогу не тільки надавати роз’яснення громадянам, а й вивчати існуючі питання, проблеми, знаходити шляхи їх вирішення».

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини