Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:43:45

"Безстрашна Маша" під час форсування Дніпра врятувала 112 поранених. ВІДЕО

08.05.2015   13:53Агенцiя

Герой Радянського Союзу Марія Захарівна Щербаченко народилася на Чернігівщині. Тут в голодному 1933 році вона втратита батьків і старшого брата, а з двома іншими братами, що залишилися в живих пішла працювати в колгосп.

В 1942 році Маруся і її однолітки копали окопи вздовж лінії фронту, яка проходила по Сіверському Донцю.

"Ми були худесенькі і малесенькі, нас від вітру хитало, - витирає сльози Марія Захарівна. - Тоді у нас на руках були кров"яні мозолі. А спини так боліли, що ми не могли розігнутися. Ми копали, не шкодуючі сил, а коли починався обстріл, ховалися в окопи. Сиділи, згорнувшись клубочками, затамувавши подих. Я тоді для себе вирішила, що обов"язково піду на фронт."

З воєнкомату направили Марію в стрілецький полк. На фронті юна Марія працювала санітаркою. Під кулями вона рятувала поранених.

"Я пам"ятаю свого першого пораненого, - згадує бабуся. - Коли тривали обстріли - земля здригалася. Під час одного такого я сиділа в окопі та потім помітила, що на поверхні лежить солдат. Я ні хвилинки, не вагалася - підповзла до нього. Німими руками ледве розкрила індивідуальний пакет і зробила перев'язку. Хоч сама боялася крові. Я навіть, коли курку різали - тікали від такого видовища." Так розпочалися подвиги Марії з Чернігівщини. А потім, під час форсування Дніпра, з-під куль, вона на собі винесла стошістнадцять поранених. Самостійно переправляли їх через Дніпро в медичні пункти. 

За проявлену міжність і відвагу Марії Захарівні присвоєне почесне звання Героя Радянського Союзу. Відзначена почесною нагородою Міжнародного Червоного Хреста- Медаллю імені Флоренс Найтингейль. На одній стороні цієї медалі вигравіювано "Мадам Марії Щербаченко 12 травня 1971 року". Героїня не дуже багатослівна. Вона не хоче згадувати про минуле, адже скільки б років не пройшло, глибокі рани війни не загоюються.

Нині вже більше двадцяти років наша героїня живе в столиці. Та про подвиги і відданість Маріїї Щербаченко чернігівці пам"ятають й до нині. В переддень святкування Великої Перемоги Марія Захарівна вдяглася в найкраще вбрання - вона зустрічає гостей. Народний депутат із Чернігівщини Владислав Атрошенко приїздить до неї не вперше, а тому в  цьому дом його зустрічають, як рідну людину. "Я чекала вашого приїзду, - з усмішкою відкриває двері  Марія Захарівна. - З кожним вашим візитом і нашим з вами спілкуванням, я наче переношусь на свою малу Батьківщину."

Зі своїм земляком Владиславом Атрошенко Марія Захарівна довго спілкувалася. За чашкою чаю вони обговорили найболючіші проблеми старенької.

Народний депутат розуміє, що ветеранам потрібна не тільки матеріальна підтримка. Їм потрібне спілкування і увага

"Для них же не головне подарунки і квіти, - розповідає Владислав Атрошенко . - Для стареньких, ветеранів головне увага. Хоч я намагаюся допомагати всіляко: надати їм гідні умови для медичного обслуговування. Діагностики ті лікування. Бо для мене це - спрaва честі. І допоки у  мене вистачить сил, я буду це робити."

PR

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.