Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:56:20

Пам’ятаємо, перемагаємо!

30.04.2015   12:10Агенцiя

Таке гасло вибране у цьому році для відзначення 70-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні та Дня пам’яті та примирення у нашій країні, встановленого 8 травня.

Актуальні аспекти боротьби жителів області з нацизмом і вшанування пам’яті полеглих воїнів та жертв війни обговорили 28 квітня за «круглим столом» під назвою «Регіональні аспекти участі України в Другій світовій війні: Чернігово-Сіверщина».

Участь у заході взяли заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Ігор Слєзко, директор Чернігівського центру підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко, директор Чернігівського історичного музею ім В.В. Тарновськго Сергій Лаєвський, історики, краєзнавці і науковці, викладачі вищих навчальних закладів, представники органів влади та журналісти.

Новітні дослідження подій 1941-1945 років минулого століття дозволяють сформувати правдивий погляд на війну. Як повідомив Сергій Бутко, із Чернігівщини до Червоної армії було мобілізовано близько двохсот тисяч осіб, а це — 10% від усього населення. За сучасними підрахунками, під час німецької окупації загинуло майже 128 тисяч мирного люду, понад 41 тисячу — вивезено на примусові роботи до Німеччини, а більше 134 тисяч — загинуло у лавах Червоної армії. У той же час невідомі втрати Чернігівщини у військових діях проти Румунії, Японії та Фінляндії. Також невстановлено, яка частина жителів емігрувала до інших республік колишнього СРСР. Загалом, чисельність населення області станом на 1 січня 1941 року складала близько 2 мільйонів осіб. У роки війни зменшилась, за приблизними оцінками, на 506 тисяч.

За словами Сергія Лаєвського, наразі можна виділити три періоди переосмислення Другої світової війни. Перший з них припадає на другу половину 40-х років, другий — 50-80-ті роки, третій — з початку 90-х років. Зараз, на його думку, почався четвертий період переосмислення, що дозволяє дослідити правдиво всі сторінки війни. Велику допомогу у цій справі надають пошукові загони та громадські організації. Ними ведуться пошуки поховань 45 і 62 дивізій — в районі Чернігова, 195 дивізії — біля с. Козероги, 193-ї — в районі с. Олбино-Кіпті, 28 стрілецького корпусу біля Єліно.

Результатом тривалих пошуків загиблих стало видання у семи томах «Книга Пам’яті. Чернігівська область», в якій із 270 тисяч осіб, що загинули на фронтах Другої світової війни — 70% значаться як зниклі безвісті у грудні 1943 року. Також, 370 тисяч жителів області загинуло у нацистських в’язницях та концтаборах. Чернігівські газети, що виходили в 1945 році, друкували велику кількість інформації про смертні вироки зрадникам Батьківщини, встановити точну кількість яких не дозволяє обмежений доступ до архівів.

У роки війни Чернігів був зруйнований майже повністю. Ще декілька років тому місцеві дослідники мали у своєму розпорядженні лише вісім фотографій періоду окупації міста. Як зазначив краєзнавець Дмитро Силич, останнім часом до Чернігова вдалося повернути близько трьох сотень фотографій. Вони є цінним джерелом для вивчення історії міста, оцінки масштабів руйнувань, підтвердження та спростування тих чи іниших гіпотез.

Цьогоріч у рамках заходів з відзначення 70-ї річниці Перемоги у Чернігові пройде акція «Хвилина миру», та покладання квітів у сквері Попудренка і на Пагорбі Слави. Відбудеться перепоховання чотирьох бійців — у Ріпкинському, Менському, Чернігівському і Щорському районах. Також буде покладання квітів і біля меморіалу на Подусівці у Чернігові. До того ж, 8 травня виповнюється 40 років з дати його відкриття.

На завершення учасники зустрічі визначили основні напрямки подальшої роботи, головна мета якої — правдиво відображувати історію. Важливим у цій діяльності визнано запровадження нової термінології.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини