Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:05:02

Через два з половиною роки в Україні відновили призов на строкову військову службу

03.04.2015   07:31Агенцiя

Після довгої перерви на Чернігівщині, як і в усій державі, стартував весняний призов. Триватиме ця кампанія аж до завершення травня, і за цей час наша область має направити до війська 700 юнаків віком від 20 до 27-ми років.

Вадим Лільчицький, заступник комісара обласного військкомату: «Разом з тим, хочу зазначити, що повістками для проходження медичної комісії в районних та міських військкоматах ми будемо викликати і 18-річних хлопців. Для визначення ступеню їх придатності».

За словами військових, весняний призов, традиційно, йде «зі скрипом». Шалених черг з бажаючих служити не має, а призовники намагаються прикритися тим, що не отримували повісток, хоча за законом вони повинні прибути на збірні пункти у десятиденний термін після оголошення відповідного наказу Президента, незалежно від того отримали вони оповіщення чи ні. Воєнкоми закликають не плутати повістки на мобілізацію та строкову службу, адже у перших дійсно потрібно розписуватися, у других — ні. Не варто забувати і про відповідальність за ухиляння: від трьох до п’яти років позбавлення волі.
Одна з причин низької активності, кажуть армійці — страх батьків, що зовсім юне чадо опиниться в зоні проведення антитерористичної операції.

Вадим Лільчицький: «Хочу заспокоїти батьків та родичів. Відповідно до рішення РНБО та указу Президента України військовослужбовці строкової служби в зону АТО не плануються та не будуть відправлятися. Вони проходитимуть навчання та службу військових частинах та відповідних військових формуваннях».

Серед новацій весняної кампанії — подовження строку служби до 18-ти місяців, а для тих, хто має вищу освіту — до 12-ти. Призивати до лав Збройних Сил будуть усіх: і депутатів, і чиновників. А от хто, цьогоріч, точно не піде до війська то це студенти стаціонару, вчителі, які працюють у сільській місцевості, та молоді батьки.

Вадим Лільчицький: «Якщо хлопець, дійсно, одружений і вони з дружиною чекають на дитину, то під час виклику до військкомату він повинен мати довідку з пологового будинку про стан дружини. Відповідно до цієї довідки він отримає відстрочку до моменту народження дитини. А коли маля народиться призовник отримує ще одну відстрочку до набуття дитиною 3-х років».

Стосується це і тих, хто вже має дитину віком до трьох років. Втім, навіть якщо призовник не має причин для відтермінування служби, це не означає, що він обов’язково піде в армію. Військово-лікарські комісії відбраковують близько 20% юнаків за станом здоров’я, а кожен десятий просто не проходить психологічний відбір.

Вадим Лільчицький: «Нажаль, морально психологічний стан хлопців залишає бажати кращого. Найчастіше проблеми виявляють у хлопців з сільської місцевості. З призовниками, як і з мобілізантами працюють психологи. Попередні тестування у районах проводять психологи волонтери і більш поглиблено хлопців перевіряють в обласному центрі із залученням спеціалістів з Асоціації псих одрами».

Втім, військові кажуть, що це лише попередні спостереження і про результати говорити зарано.
 

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.