Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:53:03

Влада має працювати на громаду прозоро та відкрито – депутати фракції Самопоміч в Чернігові

28.03.2015   19:10Агенцiя

26 березня в рамках робочої поїздки народних депутатів України від Об'єднання «Самопоміч» у дискусійному клубі «Експертна думка» відбувся круглий стіл щодо прозорості та відкритості влади. У круглому столі взяли участь народні депутати Андрій Журжій, Павло Кишкар та Анна Романова, керівник Об’єднання «Самопоміч» Чернігів Ольга Хоніч та прокурор Чернігівської області Дмитро Чибісов.

«Елементом публічності та прозорості діяльності є звітування за виконану роботу та відкрите спілкування з громадянами», - вважає Анна Романова. А тому зустріч  представниками ЗМІ розпочалася з представлення звіту за 100 днів роботи Об'єднання «Самопоміч» у Верховній раді.

До своїх найбільших досягнень представники фракції «Самопоміч» відносять активну боротьбу з корупцією – наразі всі закони проходять через Антикорупційний комітет, що очолює Єгор Соболєв, на предмет виявлення корупційних складових. Антикорупційне законодавство дозволило конфісковувати у посадовців майно, походження якого вони не можуть пояснити, а також арештовувати на 24 години до рішення суду підозрюваного у корупції чиновника, відзначають депутати.

Також до здобутків депутати відносять розпочате реформування прокуратури шляхом якісного скорочення кадрів, визнання Росії державою-агресором, а Донбас – тимчасово окупованою територією, збільшення видатків на оборонну сферу з 40 млрд грн. до 90 млрд грн. Особистим досягнення Анни Романової є збереження виділення коштів (орієнтовно 3 млрд. грн.) з державного бюджету на фінансування ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації, що врятувало їх називає від занепаду та закриття. 

Щодо економічного розвитку, то основна мета народних депутатів від Об'єднання "Самопоміч", створити умови для максимальної публічності бюджету. «Кожна людина в режимі реального часу  має знати, куди витрачаються гроші з місцевого чи державного бюджетів», - впевнений Андрій Журжій. Це може стати одним з важелів контролю громади за владою, додав нардеп.

Також завдяки сприянню «Самопомочі» було збережено близько 15 млрд грн. необґрунтованих видатків, 10 з яких мали використати для компенсації збитків Нафтогазу через постачання газу в зону АТО в кількості, яку населення там просто не в змозі спожити.  Одним з основних досягнень народні обранці вважають залучення у бюджет олігархічних коштів та створення демократичної коаліції, що прагне позитивних змін в країні. Такі основні досягнення за перші сто днів роботи Верховної Ради восьмого скликання називають депутати фракції «Самопомочі».

На круглому столі Ольга Хоніч, керівник Об’єднання «Самопоміч» Чернігів, поділилася результатами Адвокаційної компанії, що проводилася, аби перевірити відкритість та доступність місцевої влади для громадян. Активісти Об’єднання аналізували роботу сайтів, як офіційних джерел отримання публічної інформації, перевіряли ретельність виконання закону України «Про доступ до публічної інформації», робили інформаційні запити та особисто відвідували органи місцевого самоврядування. За результатами дослідження були розроблені та направлені рекомендації до рад щодо покращення їх роботи та відповідності чинному законодавству.

У рейтинзі відкритості рад першість отримали Районна рада, в інших були знайдені суттєві проблеми з доступом до публічної інформації, особливо складна ситуація з містобудівною інформацією.
Рейтинг рад
 

Про проблеми з доступом до інформації про виділення земель говорив і прокурор Чернігівської області Дмитро Чибісов. Він повідомив, що бачить проблему в цій сфері і, більше того, прокуратура подала позов до суду на міську раду з метою оприлюднення результатів 12 рішень 44-46 скликань. «На жаль, представники влади не розуміють, що громада, яка їх обирала, має знати, які питання на сесії розглядаються і які рішення приймаються», - констатував прокурор Чернігівщини. За підсумками зустрічі було офіційно зроблено депутатське звернення до прокурора щодо порушення Чернігівською міською радою права жителів на доступ до публічної інформації.

Анна Романова, відповідаючи на питання журналістів щодо ставлення до кандидатури Валерія Куліча, як нового губернатора Чернігівської області, зізналася, що ця кандидатура була неочікуваною, але нічого проти вона не має. Навпаки на очільника області покладаються великі надії, адже він має виконати низку першочергових завдань: працювати над зниженням смертності та зростанням доходів громадян, приймати жорсткі кадрові рішення та зробити те, що не вдалося його попередникам – домогтися внесення Чернігова в список ЮНЕСКО, що дозволить розвиватися місту в туристичній площині, впевнена народний депутат України.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини