Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:34:32

Офіційна позиція УМВС: спецустанови міліції Чернігівщини діють в рамках закону

13.03.2015   16:38Агенцiя

Відповідність спеціальних установ міліції Чернігівщини вимогам законодавства засвідчує як багаторічна відсутність скарг на умови тримання з боку затриманих осіб, так і позитивна оцінка Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Поширена в Інтернет-просторі інформація про нібито «численні порушення вимог законодавства щодо захисту конституційних прав затриманих» в ізоляторах тимчасового тримання міськрайвідділів внутрішніх справ Чернігівщини істотно перебільшує гостроту проблеми.
 
В УМВС України в Чернігівській області існує 20 ізоляторів тимчасового тримання.
 
Протягом останніх трьох років ніяких скарг від затриманих щодо застосування до них тортур, нелюдських умов тримання не надходило. Не допущено будь-яких надзвичайних подій, пов’язаних з охороною та конвоюванням спецконтингенту.

 За рекомендаціями Європейського комітету проти тортур з розрахунку 4 кв.м корисної площі на одну особу скорочено ліміт наповнення спеціальних установ міліції з 304 ліжко-місць у 2009 році до 165 ліжко-місць на початок 2015 року.

Повсюдно проведено заміну вікон із встановленням нових віконних блоків, площа яких співвідноситься з площею підлоги камер у пропорції 1:8.

Кожна камера обладнана індивідуальними спальними місцями, які укомплектовані постільною білизною. Санвузли облаштовані відповідно до міжнародних стандартів.
У всіх камерах наявні умивальники. Є доступ до проточної питної води. Ізолятори стовідсотково забезпечені предметами особистої гігієни. В усіх спецустановах функціонує припливна вентиляція з механічним спонуканням.

Кожен заклад забезпечений укомплектованими аптечками першої медичної допомоги (по одній на камеру), протипедикульозними укладками та аптечками ВІЛ/СНІД.

Перед поміщенням до ІТТ затримані проходять первинний медичний огляд у закладах охорони здоров’я. Крім того, цих громадян обстежує та опитує про стан здоров’я черговий по міськрайвідділу або ІТТ. Про результати опитування спецконтингенту робляться відповідні записи в Журналі первинного обстеження таких осіб.

В спеціальних установах затримані забезпечуються триразовим гарячим харчуванням.
Перевірки діяльності спеціальних установ УМВС здійснюють представники служби Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. За останні роки ця правозахисна структура не виявила на Чернігівщині суттєвих порушень. Висловлювалися лише окремі зауваження щодо дрібних недоліків, які усувалися в найкоротший термін. Більше того, за підсумками проведених у 2014 році подібних перевірок відзначено спецустанови УМВС України в Чернігівській області, як одні з кращих у загальнодержавному контексті. Цей висновок зафіксовано у відповідному звіті-огляді, виданому службою Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Водночас слід визнати, що перебувати серед кращих не означає автоматично «бути бездоганними». Основною проблемою на сьогодні залишається відповідність не всіх спецустанов УМВС рекомендаціям щодо виділення 4 кв.м корисної площі на одну особу. Нижчими є показники 22-х камер у 12-ти ізоляторах тимчасового тримання. За дорученням керівника УМВС використання цих камер заборонене до проведення обстеження спеціально створеною комісією. За її висновками будуть ухвалені відповідні рішення про приведення умов утримання у відповідність до вимог, а де це технічно неможливо — розглянуто питання про доцільність функціонування установи.

Слід розуміти, що витоки цієї проблеми полягають у значному віці споруд спецустанов, більшість з яких збудовані 40 і більше років тому. А оскільки особливе призначення споруд обумовлює їхню високу інженерну складність, реконструкція з метою приведення до сучасних стандартів в багатьох випадках є неможливою. Кардинальним розв’язанням проблеми могло б стати тільки спорудження нових ізоляторів тимчасового тримання за актуальними стандартами. Однак це потребуватиме (з огляду все на ту ж інженерну складність, а також здорожчання будівельних матеріалів) багатомільйонних капіталовкладень.

Такий крок сьогодні неможливий з об’єктивних причин економічного характеру. Адже тільки у 2013-2014 роках на здійснення порівняно несуттєвих ремонтних та модернізаційних робіт в ІТТ міськрайвідділів міліції Чернігівщини (косметичний ремонт приміщень, встановлення перегородок у санвузлах, монтаж систем відеоспостереження та кнопок виклику постового тощо) було витрачено загалом понад 330 тисяч гривень (у цінах вказаного періоду).

Фінансування такої діяльності на поточний рік не передбачене, на наступний — залежатиме від розвитку ситуації в державі. Отже, єдиним реальним варіантом наближення умов утримання спецконтингенту в ІТТ області до норм і рекомендацій Європейського комітету проти тортур нині залишається продовження роботи зі скорочення ліміту наповнення спеціальних установ.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.