Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 03:19:23

Виконком міськради заслухав звіт про виконання Програми економічного і соціального розвитку м. Чернігова на 2014 рік

20.02.2015   11:29

Виконавчий комітет міської ради 18 лютого розглянув інформацію управління економіки міської ради щодо підсумків виконання Програми економічного і соціального розвитку міста Чернігова на 2014 рік.

За підсумками 2014 року, як повідомила начальник управління економіки Людмила Максименко, відбулося скорочення обсягів промислового виробництвана 6,2%. Зокрема: ліквідовано ПАТ «Чернігівське Хімволокно», зупинили виробництво «Чернігівський м’ясокомбінат»,  «Домобудівник» та УТОС.

Через втрату ринків збуту у східних регіонах вперше відбулось скорочення обсягів промислового виробництва на ТОВ «ПластБокс Україна» (на 28%). Складна ситуація зберігається на «Чернігівському ковальському заводі», де через зменшення замовлень виробництво зменшилось майже на 6 %.

На чверть скоротив виробництво «Чернігівський інструментальний завод», виробники сировини для якого в основному знаходились в Донецькій та Луганській областях (метал).

Через специфіку своєї продукції ПАТ «ЧеЗаРа» не мала можливості виконувати договірні зобов’язання перед партнерами з Росії, через що втрачено 16,5 % обсягів виробництва.

Майже на 6% випущено менше продукції на ТОВ «Український кардан». Постійні партнери заводу з Росії, з якими раніше стабільно співпрацювали, утримуються від замовлень у зв’язку зі складною ситуацію в країні та затримками товарів на кордонах.

Чернігівський автозавод був вимушений періодично зупиняти виробництво. За підсумками 2014 року завод випустив продукції майже у 2 рази менше, ніж у 2013. Однак підприємство постійно працює над оновленням продукції, отже, у грудні випущено перші 16 вантажівок.

Скоротили обсяги виробництва Чернігівське відділення ПАТ «СанІнБев Україна» (на 12,1%), філія товариства «Малтюроп Юкрейн» (на 2,7%), Чернігівський молокозавод (на 15,2%), хлібокомбінат (на 15,9%), товариства «Пава» (на 7,6%) «Наша булочка» (на 6,7%), «Новофіл» ( 5%),  камвольно-суконна компанія Чексил (на 6,9 %) Чернігівська філія приватного підприємства «Інекс-Укрпаркет» (на 43%) і Чернігівська картонажно-поліграфічна фабрика (на 30%).

Не досягли показників минулого періоду підприємства з виробництва харчової продукції, текстилю, одягу та взуття, металевих виробів, електричного устаткування, електронної та оптичної продукції, автотранспортних засобів, пластмасових та будівельних матеріалів.

Позитивних темпів до рівня відповідного періоду минулого року досягли лише чотири з одинадцяти галузей переробної промисловості. Збільшились обсяги на підприємствах з виробництва хімічної продукції – майже на 40%, меблів та іншої продукції – майже на 20,0 %, машинобудування – на 14,3%, виробництва виробів з деревини та паперу - майже на 3%.

Наростили обсяги виробництва промислової продукції  Чернігівська макаронна фабрика, лікеро-горілчаний завод «Чернігівська горілка», кондитерська фабрика «Стріла», фабрика «Ярославна», УТОГ, взуттєва фабрика «Берегиня», товариства Аметист, Продакшен ЛТД, Чернігіввовна-плюс, Скло-плюс, Мейнпак, цегельний завод, ТАН, «Спорттехніка», фабрика лозових виробів, Чернігівський механічний завод та інші.

Підприємствами промислового комплексу міста реалізовано продукції на суму 6,1 млрд. грн. За межі України реалізовано продукції на суму 690,4 млн. грн., проти 487,1 млн. грн. у 2013 році. Найбільша частка в експорті продукції підприємств машинобудування (30,3 %), текстильного виробництва і виробництва одягу (29,4 %) та харчових продуктів і напоїв (21,5 %).

Незважаючи на складні умови здійснення фінансово-господарської діяльності, промислові підприємства міста, розуміючи необхідність знаходження власного місця на ринку, вкладали кошти в оновлення та модернізацію основних засобів. Закупали нове обладнання, відкривали нові торгові точки, здійснювали реконструкцію виробничих потужностей та освоювали випуск нових видів продукції.

Створення сприятливих умов для ведення бізнесу – одне з найбільш актуальних сьогодні завдань. Працює веб-портал управління споживчого ринку і підприємництва. Центр надання адміністративних послуг постійно розширює спектр послуг.

У 2014 році підприємницькою діяльністю займалося понад 2,4 тис. малих підприємств, 147 середніх та 15,8 тис. фізичних осіб-підприємців. Кількість економічно активних фізосіб-підприємців зменшилась на 4,4 тис.осіб. Стрімке згортання діяльності підприємцями міста відбулось у другій половині року та обумовлене як складною політичною і економічною ситуацією в країні, так і зміною законодавства щодо спрощення процедури припинення підприємницької діяльності.

Вперше з 2009 року роздрібний товарообіг за попередніми даними зменшився на 7 % і очікується у сумі 7,1 млрд. грн. Реалізовано послуг на суму понад 2,1 млрд. грн.

Сальдо зовнішньої торгівлі за підсумками 9 місяців 2014 року залишилось від’ємним, проте, це – 6 млн. $ проти - 101 млн. $ у минулому періоді. Місто, як і раніше, торгувало з вісімдесят чотирма країнами світу.

Майже на 20 % виріс експорт і склав понад 110 млн. $. Збільшились поставки товарів до Іспанії (у 5,7 рази), Литви (у 3,0 рази), Італії (у 1,7 рази), Нідерландів (майже на 48 %), Польщі (на 47%) та Німеччини (на 6 %).

Майже 39 % експортованих з міста товарів поставлено до країн Євросоюзу, 25 % - до Російської Федерації, 10% - до Республіки Білорусь. Найбільше експортувалось продуктів рослинного походження (33,8% експорту), текстильних матеріалів та текстильних виробів (20%), машин, обладнання та механізмів (19,7 %).

Обсяг імпорту скоротився майже на 40 % і склав 116,3 млн. $. Основні імпортери: Білорусь (31,3 %), Еквадор (15,5 %), Китай (12,5 %), Російська Федерація (10,3 %). Найбільше ввезено каучуку та гуми (29,8 %), продуктів рослинного походження (17,1%), текстильних матеріалів та виробів (11,5%).

Великими та середніми підприємствами міста за підсумками 9 місяців одержано збиткове сальдо у сумі 506,6 млн. грн. Прибутково працювали 60,5 % підприємств, прибуток яких склав понад 182 млн. грн. Решта - отримали збиток у сумі майже 689 млн. грн.

Позитивне сальдо отримано лише транспортними підприємствами (0,2 млн. грн.), у діяльності  з тимчасового розміщення та організації харчування (0,5 млн. грн.) та науковій і технічній діяльності (1,6 млн. грн.).

Обсяг капітальних інвестицій за 9 місяців 2014 скоротився на 34,4% і склав 390 млн. грн. Зменшення відбулось за всіма джерелами фінансування. Майже все вкладено в матеріальні активи підприємств, установ та організацій (99,4%), з них: понад 60% - в будівництво житлових будівель та інженерних споруд.

Найбільші капіталовкладення освоїли товариства «Укрсівербуд», «Житлобудсервіс», «ДенарЛюкс», «Основабуд 7», «Поліссяєвробуд», «Український кардан», «Ковальський завод», «Автозавод», «Чернігівобленерго», «Облтеплотеплокомуненерго», «Чернігівгаз», «Новофіл», ДП НАК Надра України, «Чернігівська горілка», «ТАН», КП Чернігівводоканал та інші.

Обсяг залучених в економіку міста прямих іноземних інвестицій протягом 9 місяців зменшився порівняно з початком року на 8,2 млн. $ і становив майже 33,5 млн. $. Скорочення іноземних інвестицій відбулось через ліквідацію підприємств з іноземними інвестиціями (1,5 млн дол. США), відмову від прав власності (1,4 млн дол. США), вилучення іноземних інвестицій (більше 1 млн дол. США) та курсову різницю.

Найбільше прямих іноземних інвестицій акумульовано в промисловості (71,5 %). До найбільших країн інвесторів економіки міста належать Польща (45,3 %), офшори Кіпру (22,1%) та Віргінських островів (2,2 %), Італія (6 %) та США (3%).

На ринку праці чисельність зареєстрованих протягом року безробітних зменшилась на 553 особи і становила понад 6,8 тис. осіб. Основні вивільнення відбулись на малих і середніх підприємствах, які здійснювали заходи щодо оптимізації чисельності працюючих та у банківській сфері. Чисельні вивільнення працівників відбулись на ПАТ «ЧеЗаРа», «Чернігівгаз» та Чернігівському УВП УТОС. Протягом року навантаження на 1 робоче місце зросло з п’яти осіб до семи. (До кризи не перевищувало двох.)

Середньомісячна номінальна заробітна плата одного штатного працівника становила 2705 грн. (зростання - 6,5 %). В Україні розмір середньомісячної заробітної плати – 3476 грн., по області -2690.

Заборгованість із заробітної плати на 1 січня - майже 10,7 млн. грн. Половина заборгованості (5,1 млн. грн.) – це борги підприємств будівельної галузі. Це Будівельна компанія Домобудівник (2,5млн.грн.), ПАТ Чернігівбуд, 209 УНР та інші.

Серед боржників знову ЧеЗаРа, який заборгував працівникам понад 900 тис. грн. Загалом протягом року ліквідували заборгованість 18 підприємств. Не розрахувались з працівниками - 23. Заборгованість перед працівниками бюджетної сфери відсутня.

Бюджет міста до загального та спеціального фондів отримав понад 1,3 млрд. грн., що майже на 333 млн. грн. більше, ніж у минулому році. Обсяги трансфертів з Державного бюджету збільшились на 310 млн.

Статистика результатів роботи реального сектору економіки доволі невтішна. На жаль, вирішення більшості проблем, створення стимулів до розвитку економіки знаходиться у площині повноважень держави. Лише стабілізація ситуації в Україні, на думку Л. Максименко,є передумовою досягнення вагомих результатів.

А от утримання об’єктів благоустрою міста та надання соціальних послуг нашим мешканцям – це ті завдання, які стояли перед кожним структурним підрозділом міської ради, районними у місті радами та комунальними підприємствами. Саме про виконання цих завдань ми маємо відповідати перед чернігівцями, -  зазначила Л. Максименко.

Загалом у місті діяли 42 програми соціального розвитку. На реалізацію заходів у 2014 році Програмами заплановано 103,3 млн. грн., однак через обмеженість фінансових ресурсів в бюджеті міста передбачено лише 54% від потреби - майже 56 млн. грн. Чверть програм взагалі залишились без фінансування.

Попри труднощі з фінансуванням виконувались роботи з прибирання вулиць, освітлення та святкового оформлення міста, утримання підземних переходів, очисних споруд, зливової каналізації, обслуговувались мережі зовнішнього освітлення, виконувались інші необхідні роботи.

Виконано капітальний ремонт житлового фонду комунальної власності на суму майже на 5 млн. грн., що складає 99,0 % від запланованої суми. Робіт з поточного ремонту житлового фонду виконано на суму понад 7,7 млн. грн.

У рамках реалізації Програми освітлення міста виконувались роботи з реконструкції мереж зовнішнього освітлення вулиць Щорса, Дніпровська, Красносільського, відновлено освітлення на бульварі по просп. Миру, збудовані мережі від автомобільного мосту до вул. Лісковицька. Загалом проведено 10,5 км кабелю та встановлено 200  енергозберігаючих світильників.

В рамках реалізації Програми модернізації та заміни ліфтів у житловому фонді міста відремонтовано 39 ліфтів. У 2013 році таких було 34.

Відповідно до міської Програми з реконструкції покрівель житлових будинків з 20-ти запланованих завершені роботи на п’яти покрівлях та розпочато ремонт 20.

Успішно реалізовувалась Програма реконструкції та відновлення дитячих ігрових та спортивних майданчиків, встановлено 20 комплектів обладнання.

Велика увага приділялась розвитку та модернізації інженерної інфраструктури міста. За рахунок коштів Цільового фонду розвитку інженерно-транспортної та соцінфраструктури міста виконано будівництво позаплощадкової мережі від тягової підстанції до КНС по вул. Красносільського.

«Чернігівводоканалом» збудовано напірний каналізаційний трубопровід до вул. Ушинського, виконано реконструкцію системи водовідведення житлового району «Масани», збудовано вуличний водопровід по вул. 1-го Травня, виконувалась реконструкція та дообладнання чотирьох КНС та технічне переоснащення ВНС «Хімволокно». За рахунок коштів міського бюджету збудовано вуличний водопровід по вул. Кропивницького, а за кошти Світового банку улаштовано систему дистанційного контролю та керування процесами водопостачання та водовідведення.

«Облтеплокомуненерго» замінено 2,5 км теплових мереж, реконструйовано чотири котельні, ще на п’яти здійснено переоснащення технологічного устаткування і систем управління та автоматизації.

Протягом 2014 року на вулицях міста виконані роботи з поточного ремонту 53 тис.кв.м асфальтобетонного покриття, що на 18 тис. більше, ніж у 2013 році. Відновлена дорожня розмітка на 86 пішохідних переходах та  майже 15 км вздовж доріг при плані 10.

Капітально відремонтовані майже 16 тис. кв.м проїзних частин вулиць міста. Продовжувались роботи з реконструкції ділянки дороги вул. Проектної. відремонтовано 2,0 тис. кв.м асфальтобетонного покриття тротуару та 0,8 тис. кв. м асфальтобетонного покриття тротуару замінено на фігурне елементне мощення. У житловій забудові міста капітально відремонтовано 10 км доріг та проїздів, поточних ремонтів – 14 км.

В рамках реалізації Програми організації дорожнього руху на автомобільних дорогах, вулицях міста побудований світлофор на перехресті вул. Ріпкинська та вул. Старобілоуська, встановлено 386 дорожніх знаків, виконано ремонт чотирьох світлофорних об’єктів, відремонтовано та встановлено направляючі пішохідні огородження, розроблено проект на будівництво світлофорного об’єкту на перехресті вул. Шевченка та вул. Малиновського.

Протягом 2014 року реалізовано ряд заходів щодо поліпшення екологічного стану міста.Проводився моніторинг забруднення підземних та поверхневих вод у районі ставків-накопичувачів рідких токсичних промислових відходів та сміттєзвалища міста, завершено роботи із влаштування вагової та дезбар’єру на Чернігівському полігоні ТПВ, проведено аналіз стану забруднення атмосферного повітря міста автотранспортом в центральній частині міста, розроблено схему санітарного очищення та прибирання Чернігова. Виконувались роботи з розчищення русла річки Стрижень.

З метою покращення якості надання транспортних послуг, на численні звернення жителів міста, продовжено автобусний маршрут № 25 до міської стоматологічної поліклініки. Новими зупиночними комплексами, навісами та павільйонами облаштовані  14 зупинок громадського транспорту.

Тролейбусним управлінням придбано два тролейбуси, які працюють на маршруті № 4.

У напрямку розбудови міської інфраструктури затверджені Детальні плани територій: третього мікрорайону житлового району «Масани, спортивно-оздоровчого комплексу в кварталі вулиці Кільцевої та проспекту Миру.

Розроблено проекти «Детальний план території району П’яти кутів» та «Детальний план території. Функціонально-планувальна організація лісопарку «Кордівка» з міським садом».

Протягом року введено в експлуатацію 39 магазинів, 20 ресторанів кафе та барів, 5 салонів краси, 3 приміщення для занять спортом, 6 закладів охорони здоров’я, 10 об’єктів виробничого призначення, 17 адмінбудівель, три ряди тимчасових павільйонів та інші об’єкти.

Прийнято в експлуатацію 424 житлові об’єкти загальною площею 82,5 тис.кв.м, у тому числі багатоквартирного – 66,7.

У 2014 році видано ордери 46 громадянам міста, з них вісім ордерів соціально-незахищеним мешканцям міста - це інваліди війни, багатодітна родина та сирота.

В умовах дефіциту і постійно зростаючої вартості всіх видів енергоносіїв, питання підвищення ефективності використання енергоносіїв закладами бюджетної сфери міста було одним з пріоритетних завдань.

За рахунок кредиту НЕФКО у шести школах міста виконані роботи з часткової заміни старих вікон і вхідних дверей на енергоефективні, у семи школах замінено на енергоефективні лампи розжарення та встановлено тепловідбивні екрани. Загалом виконано робіт на суму понад 2,9 млн. грн.

Проводились енергоефективні заходи у закладах охорони здоров’я та культури. У рамках відповідних програм ремонтували системи опалення, огороджуючі конструкції, частково замінені старі вікна на енергозберігаючі, лампи розжарювання замінено на енергоефективні.

За рахунок різних джерел фінансування поліпшувалась матеріально-технічна база закладів охорони здоров’я, освіти, культури та спорту.

Для закладів охорони здоров’я придбано мобільну діагностичну С-подібну рентгенівську систему, мамографічний комплекс, систему ультразвукової діагностики, автомобіль екстреної медичної допомоги, електрокардіографи, стоматустановки, дентальний рентгенапарат, фізіотерапевтичне, лабораторне та інше вкрай необхідне для надання якісних медичних послуг обладнання.

За рахунок бюджетних коштів здійснено капітальні ремонти дошкільних закладів на суму 363 тис. грн., у тому числі на капітальні ремонти покрівель - 301,5 тис. грн.

Здійснено переоснащення освітлення спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з лижних видів спорту фізкультурно-спортивного товариства "Україна". Реконструйоване приміщення під спортзал для спортивного клубу "Рукопашний бій".

У всіх сферах збережено якість надання послуг: на базі міської лікарні № 2 відкрите кардіологічне відділення для надання медичної допомоги хворим після малоінвазивних операцій на серці. Спеціалістами відділення запроваджені операції з застосуванням апарату штучного кровообігу.

На базі четвертої лікарні у межах існуючого ліжкового фонду розширено відділення «Хоспіс», у пологовому будинку відкрито відділення екстрагенітальної патології, проведено упорядкування дільниць поліклінічних відділень міських лікарень №№ 2 та 3.

У дитячих садках додатково відкрито дві групи. Проводились роботи щодо поновлення діяльності дошкільних закладів по вулицях Музичній та Коцюбинського.

Ефективно реалізовувалась державна політика у сфері соціального захисту та пенсійного забезпечення. Системою соцстрахування охоплено понад 81 тис. пенсіонерів. Призначено різних видів державної соціальної допомоги на суму 235 млн. грн., призначено субсидій майже 30 тис. сім’ям на 4 млн. грн.

Санаторно-курортними путівками забезпечено 219 інвалідів, ветеранів війни та учасників бойових дій.

Особлива увага приділяється підтримці соціально-незахищених верств населення, сім’ям військовослужбовців, які загинули в зоні АТО, учасникам АТО та членам їхніх родин, переселенцям з Криму та східних областей. Над цим працюють спеціалісти міського центру соціальних служб: надається юридична та психологічна допомога.

До центру звернулись 192 сім’ї вимушених переселенців із Донецької та Луганської областей та 17 сімей - з тимчасово окупованої території. Родинам надано майже 2 тис. соціальних послуг. Три сім’ї перебувають під соціальним супроводом працівників центру.

В освітніх закладах міста перебуває 345 дітей вимушених переселенців. Усіх забезпечено підручниками, залучено до позакласної та позашкільної роботи.

Попри важкі часи, міська влада забезпечила стабільне функціонування комунальних та соціальних сфер міста, - підсумувала Л. Максименко.

Виконком міської ради, заслухавши звіт управління економіки міської ради, доручив відповідним підрозділам міської ради продовжити роботу щодо розв'язання невирішених проблем, які негативно впливають на соціально-економічний стан міста та сконцентрувати зусилля на забезпеченні виконання основних показників Програми економічного і соціального розвиту м. Чернігова на 2015 рік. Першочергово звертати увагу на вирішення соціальних проблем пільгових категорій громадян, інших соціально незахищених верств населення, часників антитерористичної операції, членів їх сімей та внутрішньо переміщених осіб.

 Виконавчий комітет міської ради схвалив також представлений Звіт про виконання міського бюджету за 2014 рік та доручив фінансовому управлінню міської ради внести його на розгляд і затвердження міською радою.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини