Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:40:30

Про стан оперативної обстановки в Чернігові розповів очільник міської міліції

26.12.2014   09:16

Про стан роботи з проведення організаційних та практичних заходів щодо поліпшення стану оперативної обстановки в місті Чернігові, активізації роботи по виявленню, припиненню та профілактиці правопорушень за 11 місяців 2014 року поінформував на розширеній нараді начальник міського відділу УМВС України Володимир Рапута.

Він підкреслив, що робота всіх служб відділу була і буде спрямована на забезпечення особистої безпеки громадян, на захист їхніх прав і свобод, законних інтересів, охорону громадського порядку, виявлення і розкриття злочинів, профілактику правопорушень.

«У центрі уваги нашої діяльності завжди є людина. І вона повинна відчувати свою захищеність, знати про те, що міліція завжди і в будь-якій ситуації готова прийти на допомогу. Відповідним чином змінюється й психологія особового складу, щоб перш за все наші працівники цікавилися проблемами людей. Пріоритет дотримання прав і свобод людини та громадянина є незмінним», - так окреслив свою позицію керівник міської міліції.

Статистика та результати роботи Чернігівського міського відділу міліції за 2014 рік

Стан скоєння та розкриття різного виду адміністративних та кримінальних правопорушень, скоєних у місті, безпосередньо впливає на оперативну обстановку. Будь-яка інформація про скоєне правопорушення приймається та відображається в оперативних зведеннях відділу.

В. Рапута зауважив, що на сьогоднішній день оперативна обстановка на території міста Чернігова залишається достатньо складною, але повністю контрольованою співробітниками Чернігівського міського відділу УМВС України в Чернігівській області.

Для підтвердження своїх слів він навів деякі статистичні дані. Так, за поточний період року до чергової частини Чернігівського міського відділу надійшло 40 тисяч повідомлень про вчинені правопорушення.

По кримінальним правопорушенням 1771 особі було повідомлено про підозру та 1487 кримінальних проваджень було направлено з обвинувальним актом до суду.

З початку року зареєстровано 831 кримінальне правопорушення, віднесене до категорії тяжких.

Із зазначених кримінальних правопорушень 471 особі повідомлено про підозру, 456 проваджень направлено з обвинувальним актом до суду.

З початку року зареєстровано 30 кримінальних правопорушень, віднесених до категорії особливо тяжких.

Із зазначених кримінальних правопорушень 18 особам повідомлено про підозру. 18 направлено з обвинувальним актом до суду.

Співробітниками Чернігівського міського відділу за минулий період року розкрито:
- 6 убивств;
- 9 тяжких тілесних ушкоджень;
- 2 факти зґвалтування;
- 9 розбоїв;
- 79 грабежів;
- 103 квартирні крадіжки;
- 261 факт незаконного поводження з наркотичними засобами;
- 61 факт збуту наркотичних засобів;
- виявлено 6 притонів;
- вилучено з обігу 48,2 кг наркотичних засобів;
- 6 незаконних заволодінь автотранспортом;
- 50 фактів ДТП, з яких 3 зі смертельними наслідками;
- 124 факти шахрайств, з яких більше 30 - телефонних;
- вилучено 14 одиниць зброї; 453 патрони; 19 одиниць холодної зброї;
- більше 4 мільйонів гривень відшкодовано збитків по кримінальних провадженнях.

Найбільш резонансні приклади В. Рапута навів детальніше.

Розкрито резонансне вбивство по вулиці Пухова, що сталося 22 вересня поточного року. Того дня один житель Чернігова загинув від отриманих 13 ножових поранень, а інший із тілесними ушкодженнями різного ступеню тяжкості потрапив до лікарні. Співробітники Чернігівського міського відділу УМВС протягом трьох діб встановили та затримали злочинців. Одного з них правоохоронці затримали в м. Києві. Правопорушник готувався до втечі в Росію.

Розкрито тяжкі тілесні ушкодження, завдані 18 вересня по пр-ту Перемоги жителю Донецької області. Потерпілий був доставлений до лікарні з ножовими пораненнями. Як у подальшому встановили співробітники міліції, злочин був скоєний особою без постійного місця проживання в стані алкогольного сп’яніння.

Розкрито завдання тяжких тілесних ушкоджень по вулиці Дніпровській, що трапилося 29 вересня. Розкрито вбивство по вулиці Весняній, що сталося 6 жовтня, вибух на станції техобслуговування по вулиці Промисловій, що стався 9 жовтня. На сьогоднішній день з’ясовані всі обставини та особи, причетні до даної події.

Затримано групу осіб, які скоїли більше десятка квартирних крадіжок протягом жовтня-листопада місяців. Використовуючи металеву фомку та стамеску, вони відчиняли двері в квартирах, де були відсутні господарі, та викрадали коштовності.

Знайдені зловмисники, що телефоном повідомляли про замінування: магазину «Квартал» 29 вересня, «Основа-ТБ» 17 липня, обласного військкомату 20 вересня, Чернігівського міського відділу міліції 20 вересня.

Затримано групу осіб, які за допомогою електронного пристосування - сканера скоювали крадіжки з машин. Затримання відбулося на «гарячому» 17 вересня під час чергової спроби викрасти гроші з машини.

Затримано групу неповнолітніх, які скоїли понад 20 крадіжок з автомобілів мешканців міста в період із серпня по жовтень місяці. Неповнолітні відкривали викрутками дверцята автівок та викрадали цінні речі. Не нехтували акумуляторами, колесами та бензином, який зливали з бензобаків машин.

Затримано телефонних шахраїв, які майже півроку телефонували на мобільні та стаціонарні телефони жителів міста. Під приводом того, що хтось із родичів потрапив до ДТП або до міліції, вимагали за позитивне вирішення питання перерахувати чи передати готівкою певну суму грошей. Злочинці змогли таким чином видурити в чернігівців майже 100 тисяч гривень. Двох таких шахраїв затримали у місті «на гарячому» під час отримання готівки, одного з шахраїв затримали в іншій області.

В. Рапута акцентував увагу, що розкриття більшості тяжких кримінальних правопорушень, скоєних у Чернігові, стало можливим саме завдяки небайдужості мешканців міста. Інформація, яка надходила як у телефонному режимі, так і під час особистого прийому громадян, допомогла розкрити злочин чи припинити правопорушення. Саме завдяки таким спільним зусиллям та професійним діям працівників міліції і були затримані правопорушники.

Охорона громадського порядку

Найважливішим випробуванням міліції «на міцність» стали цьогорічні президентські та парламентські вибори, які вимагали від кожного співробітника міліції, включаючи і працівників Чернігівського міського відділу міліції, високого професіоналізму та повної самовіддачі. 100 відсотків особового складу відділу були задіяні на несення служби в цей період.

Одним із напрямків роботи правоохоронців міста є проведення оперативно-профілактичних рейдів та відпрацювань Чернігова з метою виявлення порушників, які торгують у невстановлених місцях. Перш за все, стихійна торгівля – це грубе порушення норм чинного законодавства, за яке передбачена адміністративна відповідальність.

Працівниками міліції проводиться не лише профілактична робота серед пенсіонерів, які торгують у невстановлених місцевою владою місцях, а й фіксуються факти грубого порушення статті 152 «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів», статті 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил торгівлі і надання послуг працівниками торгівлі), порушення статті 160 КУПАП (торгівля з рук у невстановлених місцях) та інші.

З дрібними правопорушниками міліція проводить профілактичну роботу, попереджає про недопущення в подальшому таких фактів. І лише злісних порушників чинного законодавства притягують до адміністративної відповідальності. За поточний період року працівниками міліції складено близько 300 адміністративних протоколів на правопорушників.

Окрім цього на сьогоднішній день актуальним є питання виявлення правопорушень закладами торгівлі, яким встановлений цілодобовий режим роботи та обмежений згідно рішення 45 сесії 6 скликання Чернігівської міської ради від 28.11.2014 року «Про обмеження реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива на території міста Чернігова в нічний час» час продажу алкогольних і слабоалкогольних виробів.

Прийняття регуляторного акту щодо обмеження реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива (крім безалкогольного) в об’єктах роздрібної торгівлі з 22.00 год. до 8.00 год. стало рушійною силою в боротьбі з правопорушниками. Тому працівниками міліції будуть вживатися всі заходи щодо встановлення порушень рішення Чернігівської міської ради, на правопорушників будуть складатися адміністративні матеріали за ст. 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил торгівлі і надання послуг працівниками торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, громадянами, які займаються підприємницькою діяльністю» та направлятися відповідні подання на правопорушників в органи, що надають ліцензію на право торгівлі.

Цього року в Чернігові проведено більше 600 масових заходів. Охорону громадського порядку на них забезпечували близько 6 тис. співробітників.

Крім масових заходів щодня на територію обласного центру, додатково, і відповідно затвердженої дислокації, на охорону громадського порядку задіються 35 нарядів (в середньому – 105 співробітників), з них: піших нарядів – 16, автопатрулів – 11, розстановка яких здійснюється з урахуванням стану оперативної обстановки на конкретний період часу і на конкретній території.

«На сьогоднішній день, на жаль, не в повному обсязі перекриті всі райони міста. На це є свої суб'єктивні і об'єктивні причини, оскільки багато співробітників Чернігівського міського відділу в складі зведених загонів несуть службу в бойових умовах у зоні проведення антитерористичної операції. Крім цього більш досвідчені співробітники карного розшуку та слідчого відділу перебувають у складі спеціальних груп, які займаються розкриттям тяжких злочинів на звільнених від терористів територіях», - уточнив В. Рапута.

На превеликий жаль, вже чотири співробітники Чернігівського міського відділу отримали поранення, два з яких – тяжкі. На сьогоднішній день вони проходять курс лікування в медичних установах МВС.

Зміни в системі ОВС

Володимир Іванович коротко розповів про зміни, які відбуваються в системі ОВС.

Зокрема, глава МВС Арсен Аваков оприлюднив попередню концепцію реформи, яка передбачає створення національної поліції. Згідно концепції, така реформа перетворить місію МВС з «карати й кришувати» на «служити і захищати» український народ.

Створення національної поліції супроводжуватиметься скороченням, реорганізацією та поєднанням функцій окремих служб та:
- позбавить поліцію невластивих функцій;
- зменшить кількісний і поліпшить якісний склад поліції з урахуванням міжнародних стандартів;
- оптимізує грошові витрати на їх утримання та підвищить заробітну плату поліцейських.

На місцевому рівні буде створена муніципальна поліція. Муніципальна поліція буде виконувати функції виключно охорони порядку на вулицях міст і контролю за благоустроєм.

Авторитет державних органів у сфері протидії злочинності залежить не лише від показників розкриття кримінальних правопорушень, а і від довіри населення до правоохоронних органів як захисників індивідуальних та суспільних інтересів та додержання правоохоронцями принципу верховенства права.

Таким чином, правоохоронні органи, виконуючи їх основне завдання з охорони правопорядку, повинні у своїй діяльності надавати перевагу роботі з населенням, оскільки без активної та зацікавленої підтримки громадян розкриття і профілактика злочинів та інших правопорушень є малоефективними.

І перші кроки в цьому напрямку вже впроваджені в Чернігівському міському відділі УМВС.

Лінія «102», чергова частина

Невід’ємним елементом якості життя наших городян виступає його захищеність від злочинних посягань. А його передумовою, в свою чергу, є належне реагування на заяви і повідомлення про злочини та правопорушення, які надходять до чергової частини міськвідділу.

За добу до чергової частини міськвідділу на лінію «102» надходить від 150 до 180 заяв і повідомлень про вчинені злочини і правопорушення, які реєструються в Журналі єдиного обліку заяв та повідомлень про скоєні кримінальні правопорушення та інші події. Реагування на повідомлення здійснюється слідчо-оперативними групами, автопатрулями, групами швидкого реагування.

З метою якісного та швидкого реагування на заяви та повідомлення, що надходять, із серпня місяця 2014 року в міськвідділі були запроваджені такі нововведення:

Збільшено кількість слідчо-оперативних груп (було дві стало чотири), що дало можливість більш оперативно і ефективно обслуговувати виклики, що надходять. Як результат – збільшилась кількість злочинів, розкритих по «гарячих слідах», в середньому до 50 на місяць.

Модернізована лінія «102». Прийом заяв і повідомлень про злочини та правопорушення здійснюється цілодобово. У середньому ж за добу на лінію «102» надходить до 500 дзвінків (це майже 15000 дзвінків на місяць). Якщо виключити нічний час доби, коли надходить лише 10% від загальної маси дзвінків, оператором лінії «102» фіксується прийом виклику кожні 1,5 хвилини. Для більш ефективного та своєчасного прийому вхідних дзвінків проведені налагоджувальні роботи обладнання міськвідділу – пульта екстреного виклику «102». Встановлені додаткові комплектуючі до діючих ліній дозволяють утримувати абонента на зв'язку, поки черговий офіцер приймає інший виклик.

Внесені зміни в дислокацію всіх нарядів відділу в схемі Єдиної дислокації нарядів (БПСМ, ГШР, ДСО та інші) та модернізація лінії «102» значно посилили якість роботи правоохоронців, підвищили оперативність реагування на виклики, що надходять, а це в свою чергу дозволило прибувати на допомогу в термін до п'яти хвилин.

«Наведені раніше статистичні дані свідчать про те, що діюча система працює та дає свої результати», - вважає В. Рапута.

Взаємодія з органами місцевого самоврядування

Важливим напрямком взаємодії міліції з органами виконавчої влади є чіткі, злагоджені дії щодо забезпечення охорони громадського порядку в повсякденному режимі.

«Громадяни міста бажають і мають право безпечно почуватися у будь-який час у громадських місцях та на вулицях. Наш спільний обов’язок – забезпечити їм такі умови. Органи внутрішніх справ приділяють цьому питанню максимальну увагу», - підкреслив очільник міськвідділу міліції.

Спираючись на задекларовані в «Концепції реформи системи органів внутрішніх справ» основні положення в частині запровадження сучасних технологій у діяльності правоохоронців та контролю за діями правоохоронця, окрім вищезгаданого в Чернігівському міському відділі УМВС є питання, в вирішенні яких необхідна безпосередня участь і міського голови, і депутатів міськради, і громади всього міста.

Новітні впровадження щодо забезпечення належної безпеки в м. Чернігові можуть бути досягнуті лише спільними зусиллями влади та громади міста, в частині сприяння щодо реалізації всіх складових «Міської комплексної програми профілактики злочинності на 2011-2015 роки».

В. Рапута висловив упевненість, що спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування можна вирішити це питання у повній мірі. Досвід європейських держав та наявні позитивні напрацювання в інших регіонах України свідчать про високу ефективність впровадження системи, які не тільки дозволять здійснювати контроль і взаємозв'язок між черговою частиною відділу і діяльністю нарядів міліції, а й дозволять організувати найбільш ефективне управління силами та засобами, які задіяні на охорону громадського порядку, оперативного, своєчасного реагування на повідомлення та звернення громадян.

Начальник міського відділу УМВС України подякував за взаємодію та взаєморозуміння міському голові Олександру Соколову, депутатському корпусу, а також керівникам інших правоохоронних органів. «Лише разом, спільними зусиллями, після впровадження в життя всіх вищезазначених заходів Чернігів стане справді безпечним європейським містом», - переконаний В. Рапута.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини