Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:00:07

Наступного року сільські та селищні громади Чернігівщини формуватимуть нове суспільство

01.12.2014   15:21Агенцiя

Підписано Протокол намірів щодо реалізації спільного проекту «Сприяння формуванню громадянського суспільства у сільських і селищних громадах Чернігівської області»

Допомогти головам територіальних громад започаткувати ініціативи місцевих спільнот, спрямовані на їхній соціально-економічний та культурний розвиток – саме таку мету має проект «Сприяння формуванню громадянського суспільства у сільських і селищних громадах Чернігівської області», що реалізовуватиметься наступного року на території області за підтримки Фонду Ганса Зайделя.

Протокол намірів 1 грудня підписали в.о. голови облдержадміністрації Сергій Журман, голова обласної ради Микола Звєрєв та керівник представництва фонду Ганса Зайделя (Федеративна Республіка Німеччина) в Україні Сергій Загорний.

Відповідно до Протоколу, сторони сприятимуть співробітництву у сфері підвищення професійної кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування, формування та підвищення спроможності міст, селищ Чернігівської області до сталого розвитку та проведенню реформи місцевого самоврядування в Україні.

Проект повинен сприяти ініціативам місцевих спільнот, спрямованим на соціально-економічний та культурний розвиток. Такий підхід спирається на розуміння того, що обов'язковою умовою забезпечення сталого розвитку територіальної громади є підтримка його мешканцями інноваційних ініціатив та їхня особиста співучасть в реалізації поставлених ними ж завдань.

Проект призначено для молодих селищних та сільських голів Чернігівщини, відібраних за результатами спеціального анкетування. Заняття проводитиме доктор наук, а нині референт Фонду Ганса Зайделя Юрген Вальсхьофер, а також українські фахівці.

В рамках проекту заплановано здійснити низку тематично пов'язаних між собою заходів: чотири семінари, шість візитів-консультацій безпосередньо до територіальних громад області, два освітньо-інформаційні візити.

У вітальному слові в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман висловив подяку представникам Фонду за плідну співпрацю та вдалу реалізацію попереднього проекту "Сталий розвиток малих міст Чернігівської області".

– Проекти Фонду Ганса Зайделя дають реальну можливість нашим молодим людям продовжувати жити і працювати вдома, не виїжджаючи зі своїх міст, сіл і селищ, - наголосив Сергій Журман.

За його словами, облдержадміністрація сприятиме організаційному забезпеченню виконання Проекту, а його позитивні напрацювання обов’язково будуть враховані та використані при формуванні відповідних обласних програм.

Микола Звєрєв подякував німецьким партнерам за підтримку розвитку місцевого самоврядування на Чернігівщині. Протягом тривалого часу очільники територіальних громад вивчали досвід, кращі європейські зразки, що дало практичні результати.

Всі учасники проекту розробили інвестиційні візитівки своїх міст та селищ. Наприклад, Мена та Макошине готують проект щодо спорудження сміттєзвалища – спільного для обох територіальних громад. Семенівка у 2014 р. стала переможцем обласного конкурсу на кращу сільську, селищну міську раду Чернігівщини серед райцентрів та отримала 120 тис. грн. з обласного бюджету.

- Наша область – мирна територія і позиціонує себе стабільним, привабливим для співпраці з європейськими країнами регіоном. Не дивлячись на те, що область межує з Російською Федерацією і Республікою Білорусь, ми маємо надзвичайно вагоме геополітичне значення, адже Чернігівщина захищає кордон всього Європейського Союзу, - підкреслив голова обласної ради.

Микола Звєрєв подякував фонду Ганса Зайделя за проведену роботу та висловив сподівання, що і в подальшому ця співпраця продовжуватиметься, а саме - через реалізацію у 2015 році нового проекту «Сприяння формуванню громадянського суспільства у сільських і селищних громадах Чернігівської області».

Сергій Загорний, у свою чергу, також подякував керівникам області та учасникам проекту за співпрацю та зазначив, що вже на часі напрацювання пропозицій щодо залучення нових інституцій, які матимуть вагоміші ресурси.

Слід зауважити, що на теренах Чернігівської області за підтримки Фонду вже проходили семінари для посадових осіб місцевого самоврядування у 1997, 2002, 2005, 2010 роках. Через цю структуру фінансувалася частина реставраційних робіт в Національному історико-культурному заповіднику «Качанівка». У червні 2010 р. Фонд підтримав проведення в нашій області загальноукраїнського семінару-наради Головдержслужби України та директорів центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. У 2013 – 2014 рр. підтримано проект «Сталий розвиток міст Чернігівської області».

Довідково:

Фонд Ганса Зайделя засновано 11 квітня 1967 року на честь прем'єр-міністра Баварії та голови Християнсько-Соціального союзу доктора Ганса Зайделя.
Поруч з фондами Конрада Аденауера та Фридриха Еберта – один з трьох найбільших партійних фондів ФРН.
З 1990 року Фонд почав працювати в країнах Східної Європи.
Мета діяльності: сприяти розвитку демократичної та суспільної освіти народів на християнській основі; сприяння вихованню, професійній освіті, допомога обдарованим студентам; поглиблення європейської єдності шляхом запрошення іноземних груп та закордонних поїздок; підтримка країн, що розвиваються тощо.

За інформацією прес-служб

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини