Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 04:00:09

Боротьба з корупцією - першочергове завдання державної і регіональної політики

04.11.2014   07:48

Протягом останніх років корупція в Україні набула великих обсягів, пронизала всі сфери державної влади і суспільного життя та стала однією з загроз національної безпеки, державних інтересів країни. На цьому наголошують як вітчизняні, так і іноземні експерти.

Розуміючи це, Президент України Петро Порошенко визначив першочерговим завданням і державної і регіональної політики саме боротьбу з корупцією.

Про те, як запобігають проявам корупції в органах влади на Чернігівщині розповіли представникам ЗМІ під час брифінгу 3 листопада начальник відділу запобігання, виявлення корупції та взаємодії з правоохоронними органами апарату облдержадміністрації Олександр Шавлак та начальник відділу по боротьбі з корупцією управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Чернігівській області Володимир Духно.

- У Стратегії реформ-2020 серед реформ, які необхідно провести в країні для вступу до ЄС, пріоритетне місце належить антикорупційній та судовій реформам. З цією метою вже прийнято низку законодавчих актів, - підкреслив Олександр Шавлак, ознайомлюючи журналістів з загальнодержавними нововведеннями. 

Цими законодавчими актами суттєво змінюються підходи за діяльністю державних службовців, їх доходами та видатками. Створюються нові правоохоронні органи, відповідальні за виявлення, припинення розслідування і розкриття фактів корупції, зокрема, Національне Антикорупційне Бюро.

Також функціонуватиме Антикорупційне агентство, що відповідатиме за запобігання і виявлення корупційних дій в частині перевірки декларацій службовців, моніторинг умов життя, розробку антикорупційних стратегій на кожен наступний рік. Причому з управлінь МВС функції щодо боротьби з корупцією не знімаються.

За інформацією Олександра Шавлак, у порівнянні з минулим роком робота в області щодо виявлення та припинення корупційних дій значно покращилась. Так, за 9 місяців поточного року правоохоронними органами складено 64 адміністративних протоколи про корупційні діяння. Судами до адміністративної відповідальності притягнуто 56 посадовців.

На запитання, що робить відділ запобігання, виявлення корупції та взаємодії з правоохоронними органами апарату ОДА, щоб службовці Чернігівщини не спокушалися на неправомірну вигоду, він конкретизував:
- По-перше, ми проводимо профілактичну роботу з державними службовцями. Це навчання, семінари, на яких роз'яснюємо основні антикорупційні законодавчі акти. Адже саме через незнання законів посадовці вчиняють корупційні діяння. По-друге, це підвищення рівня інформованості і відповідальності населення. Через ЗМІ потрібно розповідати про факти правопорушень та відповідальність за них.

У той же час останнім часом, як відзначив Володимир Духно, свідомість громадян щодо виявлення хабарників значно зросла. Він поінформував журналістів про вже доведені до логічного завершення факти отримання неправомірної вигоди державними службовцями в області та нагадав, що за надання хабара також передбачається відповідальність. А найбільш корупційними сферами діяльності залишаються надання адміністративних послуг, видача ліцензій та дозволів.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини