Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:44:57

На Чернігівщині залишилося тільки одне місто, де існує антиконституційний порядок проведення мирних зібрань

19.07.2014   08:09Агенцiя

На вимогу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, виконком Новгород-Сіверської міської ради рішенням від 30.04.2014 р. відмінив своє ж рішення від 4.05.2006 р. «Про надання дозволу на проведення мітингів, зборів політичними та громадськими організаціями» як таке, що не відповідає нормам чинного законодавства.

Зазначеним рішенням, зокрема, протиправно встановлювалося «єдине місце для проведення політичних мітингів - біля пам’ятнику В.І.Леніну». До речі, Новгород-Сіверський один з небагатьох районних центрів Чернігівщини, де ще залишається пам’ятник Леніну.

Таким чином тільки Мена залишається єдиним містом Чернігівської області, де ще діє антиконституційне рішення органу місцевого самоврядування, що регулює проведення мирних зібрань в місті. Зокрема, Менська міська рада встановлює «рекомендовані» місця для проведення мітингів - в парку та на стадіоні.

Нагадаємо, що ст.39 Конституції України та ст.11 Європейської Конвенції з прав людини закріплюють вичерпний перелік підстав для обмеження реалізації права на свободу мирних зібрань, які встановлюються лише судом і відповідно до закону.

Як зазначають правозахисники, ані Конституція України, ані жоден закон України не передбачає, що орган місцевого самоврядування може ухвалювати рішення, що обмежують право громадян на мирні зібрання, в тому числі, які мають «рекомендаційний» характер».

В той же час, через відсутність законодавчого врегулювання права громадян на проведення мирних зібрань, лише за три місяці (листопад 2013 – лютий 2014) в Україні було прийнято 58 судових рішень про заборону Євромайданів по всій країні, зокрема в Чернігові, підставою для яких у більшості випадків стали нормативно-правові акти, якими на місцевому рівні затверджені положення, що регулюють порядок організації та проведення мирних зібрань.


Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини