Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 18:19:11

Обговорено питання реформування галузі охорони здоров’я

23.05.2014   08:03

22 травня голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко провів нараду, на якій розглянуто проблемні питання реформування галузі охорони здоров’я. Зокрема, обговорено питання функціонування створених центрів надання первинної медико-санітарної допомоги.

Пріоритетний розвиток первинної ланки охорони здоров'я є незмінним у політиці держави у галузі охорони здоров'я. Впровадження сімейної медицини дасть змогу реально поліпшити профілактичну спрямованість, підвищити якість, доступність та безперервність медичної допомоги, залучити до розв’язання проблем охорони здоров`я широке коло громадськості, що дасть можливість знизити рівень захворюваності, інвалідності та смертності населення. Розвиток первинної допомоги на засадах сімейної медицини є найефективнішим засобом досягнення справедливого розподілу та якісного використання коштів, підвищення результативності роботи галузі охорони здоров’я.

Як зазначалося на нараді, лікарями загальної практики-сімейної медицини обслуговується більше половини всього населення області - 56,7%, в т.ч. 10,7% дитячого населення. У сільській місцевості медичну допомогу на засадах загальної практики-сімейної медицини отримують 88,2% населення.

В регіонах області сесіями місцевих рад прийняті рішення щодо створення 26 центрів первинної медико-санітарної допомоги, з яких 22 - як окремі юридичні структури.

Кадрова ситуація у закладах первинної ланки потребує покращення, серйозною проблемою є неукомплектованість закладів охорони здоров'я, особливо сільської місцевості.

З метою покращання кадрового забезпечення шляхом поліпшення соціального захисту медичних працівників у всіх районах та містах області прийняті програми «місцевих» стимулів для медичних працівників, якими передбачено забезпечення житлом, земельними ділянками, надання пільгових кредитів, навчання у вищих навчальних закладах за рахунок місцевих бюджетів, введення місцевих надбавок до заробітної плати та інших стимулюючих заходів.

За нормативами, доведеними Міністерством охорони здоров'я України, в області необхідно відкрити додатково 163 лікарські амбулаторії, з них 45 у сільській місцевості. Розвиток мережі амбулаторій передбачено завершити до 2020 року, досягнувши нормативів забезпеченості амбулаторіями у сільській місцевості – 3,3 та у містах – 2,05 на 10 тисяч населення.

Шляхами здійснення реформування первинної медичної допомоги є:

• юридичне та фінансово-економічне розмежування первинної допомоги та медичної допомоги інших рівнів з пріоритетним розвитком первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини;

• чітке розподілення рівнів надання медичної допомоги з визначенням обсягу допомоги для кожного з них;

• територіальне наближення первинної допомоги до місць проживання населення як у сільській місцевості, так і у містах;

• першочергове кадрове забезпечення медичними працівниками сільських закладів охорони здоров’я;

• раціональне використання кадрових та матеріально-технічних ресурсів;

• забезпечення якісною медичною допомогою мешканців сільської місцевості в повному обсязі;

• запровадження механізмів реалізації права пацієнта обирати сімейного лікаря;

• приведення матеріально-технічної бази закладів первинної допомоги у відповідність до табелю оснащення;

• запровадження нових методів оплати праці медичного персоналу у відповідності до виконаного обсягу та якості наданих послу;

• запровадження порядку фінансування суб’єктів надання первинної медико-санітарної допомоги за подушним принципом.

Отже, дотримання основних принципів реформування забезпечить ефективне функціонування системи надання первинної медико-санітарної допомоги та її доступність і якість для кожного мешканця області.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини