Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:33:40

Сергій Тігіпко: "Я не вірю, що силою ми можемо вирішити нашу внутрішню проблему в Україні"

13.05.2014   12:57

Під час візиту до Чернігова 8 травня цього року політик відвідав ВАТ «Чексіл», де зустрівся з робітниками та керівництвом.

Спілкуючись з журналістами, Сергій Тігіпко зазначив, що на сьогодні головне чути людей і об’єднувати країну, а не роз’єднувати її. «Я за мир. Я за мирне вирішення конфлікту. Я не вірю, що силою ми можемо вирішити нашу внутрішню проблему в Україні», - наголошував політик. На прес-конференції було затонуто і ряд інших важливих та актуальних для нашої країни питань.

Треба почути людей, які впливають на сепаратистів більше, ніж будь-який політик

Де в єдиному організмі «Україна» найбільше болить? Всі одностайні – на сході країні. На думку Сергія Леонідовича, необхідно почути людей, які проживають на сході країни, а тоді ухвалювати відповідні рішення на підставі почутого. Саме тоді населення і буде підтримувати владу. «На жаль, жодних кроків влада не робила назустріч якраз цим людям. Поки що тільки силу застосовували», - зазначив він.

Мовне питання, децентралізація влади, надання повноважень регіонам – ось, на думку політика, основні проблеми, які хвилюють людей у Східній Україні. «Я за те, щоб зробити кроки назустріч Сходу, щоб там розуміли, що в Уряді сидять не тільки радикальні націоналісти, як сьогодні їм це нав’язують», - сказав Сергій Тігіпко.

Мовне питання сьогодні в Україні дуже політизоване. Наприклад, у Фінляндії друга державна мова шведська, бо там проживає 10% шведів, а у Швейцарії - взагалі 4 державні мови. На думку Сергія Тігіпка, влада могла б зробити певні «легкі  кроки» щодо російської мови: видавати літературу російською, дозволити проводити досудові та судові провадження і російською мовою також.

При цьому політик радить дослухатися до думки громадян у регіонах. Він розповів, як у Запоріжжі спілкувався з людьми: «Підійшла до мене російськомовна жінка і каже: «Знаете, Сергей Леонидович, я «за» второй русский язык, но голосовать за него сейчас не стану. Я боюсь, что это разъединит страну, и мы опять начнем воевать».

Про децентралізацію, інвестиційні проекти, і … корупцію

Надання повноважень регіонам і децентралізація влади призведе до підвищення ініціативи на місцях. Тоді кожен посадовець буде відповідати не за те, скільки років він був на посаді, а за те, скільки інвестицій та проектів втілив у регіоні чи місті.

«Навіщо керівництву міст опікуватися проблемами підприємств, якщо до місцевих бюджетів іде тільки плата за землю і нарахування на заробітну платню? Інші всі платежі – акцизи, ПДВ, податок на прибуток – ідуть до державного бюджету. Нічого не залишається. Направте це потоки у місцевий бюджет - тоді місцева влада буде більше зацікавлена у роботі. А якщо влада не буде нічого робити, то  виборці зможуть її переобрати», - запропонував Сергій Тігіпко.

Важливим, на думку політика, є залучення інвестицій. Він переконаний, що за допомогою грошових вкладень можна «оживити» будь-яке підприємство. Можливо, не в тих масштабах і не за тим самим профілем, але коли є побудовані заводи та фабрики із комунікаціями та територіями, то залучити інвесторів легше, ніж будувати ці споруди з «нуля».

Сергій Тігіпко розповів, що саме така можливість з’явилася у ВАТ «Чексіл», бо місяць тому прийшов інвестор, який заявляє про те, що готовий інвестувати гроші. І додав: «Головне – скласти умови для інвесторів. Чому я так багато про це говорю? Тому що та влада, вибачте, нікого не чула, хоча певні кроки й робила. Із 140 позиції по легкості ведення бізнесу Україна перемістилися на 112. Але це не принципово. Принципово буде, коли ми перемістимося у першу десятку. Та сама Грузія це майже зробила: за 4-5 років вона стала 12 у світі».

Політик багато говорив про інвестиційний клімат і наводив досвід Грузії, Фінляндії, Ізраїлю. Він переконаний, що підприємцям не треба «роздавати рибу», а треба «дати вудку». Цією вудкою і буде сприятливий інвестиційний клімат, податкові пільги та зменшення навантаження на бізнес.

«Чому я так багато говорю про інвестиційний клімат, про делегування повноважень? Тому що «риби» на всіх не вистачить. Ми не можемо всім все роздати від держави. Ми можемо тільки «вудочки» роздати і сказати підприємцю: «Ми тобі зробили інвестиційний клімат один з кращих у світі – заробляй і не чіпай державу». Нам з держави потрібно допомагати пенсіонеру, дитині та інваліду», - сказав С.Тігіпко.

Говорячи про грузинський досвід, він акцентував увагу на двох важливих кроках. Перший – спрощення і дерегуляція всього, що стосується бізнесу і державних послуг. В Грузії залишилося 7 податків. Спростили все, що могли. Другий – жорсткий контроль та боротьба з корупцією. У них догляд товарів на митниці відбувається тільки при включених відеокамерах. І так усі служби працюють.

«Тому з одного боку дерегуляція, з другого - жорсткий підхід. І ми все подолаємо. Щоправда, ні роботи над інвесткліматом, ні боротьби з корупцією сьогоднішня влада не проводить настільки ефективно, наскільки слід», - зазначив політик.

Про дешеві гроші і «пастки» від МВФ

Сергій Тігіпко пояснив, чому не слід в повній мірі довіряти Міжнародному валютному фонду і погоджуватися на всі його умови. Кілька років поспіль Україна не отримувала кредитів від МВФ – саме через неприйнятні вимоги, - а намагалася вирішувати бюджетні проблеми іншими шляхами. Зараз же, щоб отримати кредит, влада ухвалила доволі жорсткі рішення стосовно соціальних виплат та комунальних тарифів.

«Ми відмовлялися від цих кредитів. Нинішня ж влада вирішила за можливе «заморозити» соціальні стандарти, мінімальні зарплати і пенсії - на рівні грудня 2013 року. Було «порізано» цілий ряд соціальних виплат: жінки вже нічого не будуть отримувати, до 3-х років доглядаючи дитину, за третю дитину виплачувалася допомога 110 тис., зараз - 41 тисяча, причому ці зміни відбулися раптово і без попередження. Хоча б 9 місяців дали. Це планування. Це життя. Сім’я могла планувати 3-тю дитину, а гроші які отримували вкладали у квартиру або будинок. Підняли тарифи на газ і на комунальні послуги. При цьому не було зроблено жодної програми по енергозбереженню. Розмова одна. Повністю довіряти МВФ не можна. Треба «упиратися» по деяким питанням», - зазначив С.Тігіпко.

Свої застереження політик проілюстрував прикладом ситуації, що склалася у Греції. Там програма МВФ  працює шостий рік. Рівень безробіття в країні становить 27,5%. А рівень валового внутрішнього продукту має від’ємне значення на рівні 4%. Тобто якщо Україна піде тільки по шляху кредитів від МВФ, а не по шляху боротьби з корупцією та створенню інвестиційного клімату, то це шлях в нікуди. Це будуть найважчі п’ять-шість років для українців.

Влада має бути легітимною

«Я за те, щоб вибори 25 травня відбулися. Бажано по всім регіонам. Бо дуже велика недовіра до влади. Україні потрібен легітимно обраний президент», - переконаний Сергій Тігіпко. Також, на його думку, потрібно переобрати парламент, а навесні провести й місцеві вибори. Це пов’язано з тим, що суспільство переформатувалося, і ситуація, що склалася, потребує змін та рішучих дій.

Про референдум на Сході

Поки ми готували матеріал, на Сході провели референдум. Тому вже після візиту ми спитали Сергія Тігіпка, чи змінилося його ставлення до подій на Донбасі і що слід робити в нинішній ситуації.

- І новий референдум, і останні дії влади у межах Антитерористичної операції – це кроки, які нас роз’єднують, ведуть до людських жертв і розвалу країни. Звичайно, референдум не має юридичної сили. Це просто крик душі восьми мільйонів людей, які живуть на Сході і хочуть тільки одного: щоб їх почули. Нам потрібен мир за будь-яку ціну, потрібні перемовини і пошук компромісів у переговорах щодо майбутнього устрою України, - відповів політик. – По-перше, слід негайно припинити вогонь і оголосити перемир,я з обох боків. Не застосовувати зброю, не захоплювати споруди, не нападати на вже захоплені. По-друге – сформувати переговорні групи на політичному рівні і почати перемовини. По-третє – підписати «суспільний договір», який передбачав би врегулювання конфлікту, у тому числі – і зміни у статусі регіонів у складі України.

PR

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини