Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:54:16

Медицина має стати більш наближеною до людей

07.05.2014   09:25

Про стан організації первинної медико-санітарної допомоги населенню області сьогодні йшла мова під час розширеного засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС та колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

У нараді взяли участь: голова обласної ради Микола Звєрєв, перший заступник голови обласної ради Олександр Кодола, заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман, народний депутат України Валерій Дубіль, головні лікарі центральних районних та міських лікарень, центрів первинної медико-санітарної допомоги. Провів засідання голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Валерій Зуб, який, серед іншого, повідомив, що зібрання відбувається за протокольним дорученням голови обласної ради.

– Важливо почути думку головних лікарів і напрацювати конкретні пропозиції щодо шляхів покращення ситуації у медичній галузі регіону, –зазначив відкриваючи нараду голова обласної ради Микола Звєрєв. За його словами, без реформи медичної галузі не можливо розпочати і провести реформування місцевого самоврядування.

У свою чергу, заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман запевнив, що виконавча влада області підтримує реформаторські починання обласної ради та, користуючись нагодою, представив присутнім нещодавно призначеного начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петра Гармаша.

Доповідаючи про стан організації первинної медико-санітарної допомоги населенню області, Петро Гармаш зазначив, що розвиток первинної допомоги на засадах сімейної медицини є найефективнішим засобом підвищення результативності роботи галузі охорони здоров’я, доступності та безперервності медичної допомоги. Керівник повідомив, що в області зареєстровано 24 центри ПМСД, з них 20 - як окремі юридичні структури. У чотирьох районах (Варвинському, Талалаївському, Срібнянському та Куликівському) центри створені у складі центральних районних лікарень, що зумовлено невеликою кількістю населення у цих районах та недостатньою укомплектованістю лікарських кадрів первинної ланки. На даний час не зареєстровані центри у Прилуцькому та Корюківському районах.

Але, як наголосив виступаючий, з 1 січня 2015 року єдиним надавачем первинної медичної допомоги в Україні мають стати центри первинної медико-санітарної допомоги. З огляду на це, створення належних умов для якісного надання первинної медичної допомоги у повному обсязі має стати пріоритетом.

За словами начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації, надання населенню доступної та високоякісної первинної допомоги шляхом формування та налагодження ефективного функціонування системи на засадах сімейної медицини передбачає зниження рівня захворюваності, інвалідності та смертності населення. Нині мережа лікувально-профілактичних закладів приводиться у відповідність до потреб населення. Торік в області створено 17 лікарських амбулаторій загальної практики-сімейної медицини шляхом перепрофілювання 13 сільських дільничних та 4 районних лікарень. У поточному році реорганізовано 2 дільничні та 3 районні лікарні у лікарські амбулаторії. Залишаються не реорганізованими 5 дільничних та 7 районних лікарень.

Крім того, 4 сільські лікарські амбулаторії, які обслуговували до 1000 осіб та в яких був відсутній лікар, реорганізовано у фельдшерсько-акушерські пункти. На даний час функціонують 303 ФАПи, які обслуговують до 300 осіб.

У своєму виступі Петро Гармаш також відмітив, що навантаження на 1 лікаря в області залишається високим і становить 2394 особи. Це обумовлено дефіцитом лікарських кадрів у первинній ланці. Разом з тим, з метою покращання кадрового забезпечення, поліпшення соціального захисту медичних працівників у всіх районах та містах області прийняті програми «місцевих» стимулів для медичних працівників, якими передбачено забезпечення житлом, земельними ділянками, надання пільгових кредитів, навчання у вищих навчальних закладах за рахунок місцевих бюджетів, введення місцевих надбавок до заробітної плати та інших стимулюючих заходів.
У свою чергу, про стан надання первинної медико-санітарної допомоги у Прилуках розповіла присутнім головний лікар КЗ «Прилуцький центр надання первинної медико-санітарної допомоги» Людмила Слободенюк. За її словами, реформування в Прилуках проводиться поетапно і триває з 2007 року. На думку виступаючої, метою реформування має стати підвищення доступності надання медичної допомоги населенню, забезпечення рівного і справедливого доступу до медичних послуг. Як результат запроваджених нововведень, упродовж останніх років спостерігається тенденція до зростання кількості звернень до сімейних лікарів від загальної кількості усіх звернень до лікарів.

Своє бачення реформування медичної галузі та функціонування центрів первинної медико-санітарної допомоги і шляхи їх вирішення висловили також головні лікарі Новгород-Сіверської ЦРЛ – Світлана Шам, Чернігівської ЦРЛ – Дмиро Руденок, Бобровицької ЦРЛ – Федір Тодоріко, Менської ЦРЛ – Петро Хомрач, інші.
Далі народний депутат України Валерій Дубіль висловив свою позицію щодо ситуації в державі та поінформував про діяльність Парламенту. Він, зокрема, повідомив, що ним ініційовано створення робочої групи на Чернігівщини по реформуванню медичної галузі. Народний депутат запевнив присутніх, що і надалі особисто піклуватиметься охороною здоровя чернігівців. На підтвердження сказаного, від Благодійного фонду «Європа», президентом якого є Валерій Дубіль, керівникам медичних установ області було вручено сертифікати на отримання медичного обладнання.
В заключному слові голова обласної ради Микола Звєрєв наголосив, що медицина має стати більш наближеною до людей. Особливо в нинішніх непростих умовах. Керівник доручив систематизувати усі озвучені медиками та депутатами пропозиції і прийняти на їх основі відповідні рекомендації.

На завершення голова обласної ради подякував присутнім за терпіння та закликав медиків працювати в інтересах людей і завжди пам’ятати, що життя і здоров’я людини – це найголовніша цінність.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини