Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:43:10

Голова облдержадміністрації: "Заробітна плата, соціальні виплати мають виплачуватися вчасно"

19.03.2014   08:58

Питання своєчасної виплати заробітної плати найманим працівникам та погашення заборгованості є першочерговим напрямком роботи органів влади, тому до цього має докласти максимум зусиль кожен на своїй ділянці.

На цьому акцентував увагу голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко під час засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Як було зазначено, загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств та організацій області (з урахуванням економічно неактивних підприємств) на 01.03.2014 склала 18,3 млн. грн.

Загальна кількість підприємств-боржників (з урахуванням економічно неактивних) становить 50 одиниць, причому на 13 підприємствах виникли борги у лютому, на 17 – зросли, на 12 – змін не відбулося, і тільки дещо зменшено суму боргу на 8 підприємствах.

Переважна більшість боргів сконцентрована у містах обласного підпорядкування як із виплати заробітної плати, так і зі сплати страхових внесків.

Якщо декілька років поспіль утримувалася стійка тенденція до своєчасної виплати заробітної плати на активних комунальних підприємствах, то зараз виникли борги на 5 в сумі 1,2 млн. грн.

Найбільшими боржниками з 34 економічно активних підприємств є Ніжинська нафтогазорозвідувальна експедиція по випробуванню свердловин ДП НАК «Надра України» «Чернігівнафтогазгеологія», ПАТ «Хімтекстильмаш», ПАТ «Ніжинський механічний завод» та філія «Смолинський торфозавод» державного підприємства «Чернігівторф».

38,5 % від загальної суми боргу припадає на 16 економічно неактивних підприємств. З них 11 підприємств-банкрутів та 5 таких, що призупинили діяльність.

Найбільшими боржниками серед неактивних підприємств, щодо яких проводяться процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом є ПАТ «Будівельна компанія „Домобудівник“», державне підприємство «Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння», ПАТ «Чернігівбуд» із відокремленим підрозділом БМУ «Житлобуд-1» та ТОВ «Ніжинські лабораторії скануючих пристроїв».

35,8 % заборгували 12 підприємств, що підпорядковані центральним органам влади.

Основними причинами існування заборгованості із заробітної плати залишаються значна прострочена кредиторська та дебіторська заборгованість підприємств-боржників, несвоєчасні розрахунки за виконані держзамовлення, недостатній рівень претензійно-позовної роботи, неефективне застосування процедур реструктуризації, санації чи банкрутства.

Очільник області підкреслив: аби жоден випадок порушення законодавства про своєчасну оплату праці не залишився поза увагою, потрібна постійна взаємодія органів влади на місцях з контролюючими та правоохоронними органами у напрямі безумовного виконання трудового законодавства, застосування до порушників дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності.

- Заробітна плата, соціальні виплати мають виплачуватися вчасно. Для цього вкрай необхідною є активізація та конкретизація роботи відповідних комісій, на території яких розташовані підприємства-боржники та системна робота з їх керівниками. Працівники, які виконують свою роботу, незалежно від сфери діяльності, мають своєчасно отримувати зарплату, а пенсіонери – пенсійні виплати, - наголосив Володимир Івашко.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини