Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:24:13

Щодо соціального захисту чорнобильців Чернігівщини

12.02.2014   16:09Агенцiя

На сайті «Чернігівський монітор» 11 лютого 2014 року розміщено інформацію Чернігівського громадського комітету захисту прав людини: «Чернігівські інваліди Чорнобиля, хворі на рак щитоподібної залози, продовжують боротися за свої права».

Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації вбачає на необхідне надати наступне пояснення.

Питання визначення статусу постраждалих від Чорнобильської катастрофи врегульовано Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі - Закон) та Порядком видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.01.1997 № 51.

Відповідно до Закону до категорії 1 відносяться інваліди з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

Статтею 11 Закону визначено перелік осіб, які відносяться до потерпілих від Чорнобильської катастрофи. Це особи, які або проживають на територіях радіоактивного забруднення, або прожили визначений законодавством термін та у відповідний період, а також особи, яким у дитячому віці встановлено причинний зв’язок інвалідності з наслідками Чорнобильської катастрофи, за умови проходження ними переогляду в дорослому віці у спеціалізованій медико-соціальній комісії.

Дана категорія громадян не проживає, й не проживала на територіях, віднесених до радіоактивно забруднених, і захворювання та інвалідність з наслідками Чорнобильської катастрофи, пов’язано у дорослому віці, а не в дитячому, як передбачено нормою ст. 11 Закону, тому віднести їх до потерпілих немає підстав.

Відповідно до чинного законодавства ці громадяни користуються деякими пільгами, але не як потерпілі від аварії на Чорнобильській АЕС. Однак, для врегулювання можливості віднесення даної категорії громадян до потерпілих від Чорнобильської катастрофи, обласною державною адміністрацією, Департаментом соціального захисту населення, обласними громадськими організаціями чорнобильців неодноразово обговорювалося дане питання, і за взаємною згодою направлено до вищих інстанцій пропозиції про його врегулювання в законодавчому порядку, останні 17.05.2013.

Таку позицію підтримано і депутатами обласної ради на засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС, яке відбулося 08.08.2013.

Напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Міністром соціальної політики України Королевською Н.Ю. було повідомлено про розробку відповідного законопроекту, що передбачає віднесення до числа людей, які отримають можливість користуватися пільгами, хворих на рак щитовидної залози, яким на момент Чорнобильської катастрофи не виповнилося 18 років (газета «Праця і зарплата» № 47 (867) від 18.12.2013 «Усі програми щодо соціального захисту чорнобильців – в одному відомстві»).

Щодо виконання рішень судів. Органами влади, в тому числі Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації, будуть безумовно виконані рішення судів щодо видачі посвідчень та надання пільг у разі звернення громадян з відповідними рішеннями судів. В даний час з такими заявами громадяни не зверталися.


http://cg.gov.ua/index.php?id=85082&tp=0

До теми: Чернігівські чорнобильці боряться за свої права

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини