Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 22:10:12

Новий закон - нові можливості

31.01.2014   14:42Агенцiя

Саме цю думку прагнули донести фахівці служби зайнятості до роботодавців та своїх соціальних партнерів під час засідання «круглого столу» на тему: «Соціальне партнерство в ході реалізації Закону України «Про зайнятість населення», що відбулося 27 січня в Бахмачі. Мета заходу – ознайомлення роботодавців із нововведеннями Закону України «Про зайнятість населення» задля мотивації їх до створення нових робочих місць та працевлаштування безробітних.

Розпочала роботу «круглого столу» директор Чернігівського ОЦЗ Лідія Падалка, яка наголосила, що підсумки минулого року засвідчили: новий Закон України «Про зайнятість населення» мав позитивний вплив на розвиток сучасного ринку праці, відкривши більше можливостей для працевлаштування безробітних, а відтак посприявши зростанню зайнятості населення і зниженню рівня безробіття. Компенсація роботодавцям єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування стала не тільки одним із важливих нововведень Закону, але й стимулом до створення нових робочих місць, можливістю зменшити фінансове навантаження на підприємство чи бізнес, а заощаджені кошти спрямувати на їх розвиток.

Розповіла Лідія Падалка і про право громадян віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, безкоштовно здобути другу освіту, а разом з нею і затребувану професію. Вона відзначила, що ця норма закону є цікавою не лише населенню, а й роботодавцям. Оскільки для них це можливість за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття надати своїм працівникам нову професію чи підвищити їх кваліфікацію. Адже не секрет, що колись здобуті професійні знання, уміння та навички не відповідають вимогам часу, і людина втрачає свою конкурентоспроможність на ринку праці.

Директор ОЦЗ акцентувала увагу присутніх на болісній для суспільства проблемі легальної зайнятості, закликавши роботодавців працювати у правовому полі, зареєструвавши належним чином трудові відносини зі своїми найманими працівниками.

Про соціальне партнерство органів місцевого самоврядування та служби зайнятості в рамках реалізації Закону України «Про зайнятість населення» говорив заступник голови Бахмацької райради Володимир Сорока, який навів приклади створення в районі нових робочих місць в різних галузях економіки. За його словами, виконання основних завдань районної програми зайнятості населення відбулося завдяки ухваленню нової редакції Закону «Про зайнятість населення». У своєму виступі Володимир Сорока відзначив важливу роль громадських робіт, що організовує служба зайнятості, з благоустрою населених пунктів.

Про стан районного ринку праці та основні пріоритети в роботі Бахмацького РЦЗ учасників засідання поінформувала його очільниця Тетяна Халимон. За її словами, торік до районного центру зайнятості звернулося 1795 громадян. За сприяння служби зайнятості роботу знайшли 984 людини. З них 37 осіб було працевлаштовано з наданням роботодавцю компенсації єдиного соціального внеску, а 21 громадянин, взявши виплату допомоги по безробіттю одноразово, відкрив власний бізнес. Потягом 2013 року за направленням служби зайнятості набували нових професій та підвищували кваліфікацію 237 безробітних. До участі в оплачуваних громадських та інших роботах тимчасового характеру було залучено 450 громадян.

- Сподіваюся, що й надалі співпраця служби зайнятості з роботодавцями та соціальними партнерами триватиме й новації Закону України «Про зайнятість населення» послужать могутнім поштовхом для створення нових робочих місць в районі, - наголосила Тетяна Халимон.

Начальник відділу організації надання послуг роботодавцям Чернігівського ОЦЗ Людмила Лисобикова детально ознайомила присутніх з тими статтями Закону України «Про зайнятість населення», де йдеться про відшкодування роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та про організацію громадських та інших робіт тимчасового характеру, і ухваленими на їх виконання нормативно-правовими актами, що визначають умови та механізм надання нових послуг. Основна вимога для отримання компенсації – створення нового робочого місця та працевлаштування на нього строком не менше ніж на два роки безробітного за направленням служби зайнятості. Відшкодування витрат у розмірі єдиного соціального внеску передбачені підприємствам за взяття на роботу громадян, недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці. Також право на компенсацію мають суб’єкти малого підприємництва, які створюють нові робочі в пріоритетних галузях економіки.

На думку начальника відділу організації надання послуг роботодавцям Чернігівського ОЦЗ, співпрацю Бахмацького РЦЗ з органами місцевого самоврядування варто посилити. Адже торік з 21 сільських та селищних рад Бахмаччини договори на організацію та проведення громадських робіт було укладено лише з 11.

Присутніх роботодавців Людмила Лисобикова також ознайомила з необхідністю дотримання норм протидії дискримінації під час прийому на роботу, застерігши їх від порушень чинного законодавства.

Про соціальний захист людей з інвалідністю йшлося у виступі директора Чернігівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ірини Лось. Учасники заходу дізналися про особливості працевлаштування таких громадян та трудових відносин з ними. Ірина Лось нагадала присутнім про відповідальність за невиконання нормативу працевлаштування людей з інвалідністю та порядок подання до Фонду звітів про зайнятість та працевлаштування цієї категорії громадян.

Заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Територіальної державної інспекції з питань праці у Чернігівській області Олександр Євстаф’єв порушив проблемні питання дотримання роботодавцями норм законодавства про працю та зайнятість населення.

Досвідом взаємодії зі службою зайнятості поділилися роботодавці району. За їх словами, така співпраця завжди була дієвою та мала позитивний результат. Директор СТОВ «Надія» Володимир Романенко розповів про перспективу створення цього року на підприємстві нових робочих місць внаслідок відкриття механізованого загону. Трактористів він планує шукати за допомогою центру зайнятості, з яким співпрацює вже давно.

Начальник відокремленого підрозділу пасажирського вагонного депо станції Бахмач Сергій Кучеренко подякував службі зайнятості за плідні співпрацю. За його словами, минулого року підприємство подало до служби зайнятості 127 вакансій за 14 професіями. За її сприяння всі вони були укомплектовані кваліфікованими кадрами. До речі, середня заробітна плата на підприємстві становить 3680 гривень, штат - 719 працівників. Основне завданням на 2014 рік керівник вбачає в збереженні вже існуючих робочих місць.

А от розширювати виробництво планують ПСП «Плисківське», що спеціалізується на розведенні великої рогатої худоби та коней і виробництві молока, та ФОП Віктор Шевченко, який має власну пекарню і виготовляє хлібобулочні та кондитерські вироби.

Продовжила тему обговорення юрисконсульт ПП «Бахмачфіш» Тетяна Дідковська, яка на власному досвіді переконалася у доцільності новацій Закону України «Про зайнятість населення». У районі це підприємство є яскравим прикладом співпраці служби зайнятості і роботодавця в напрямі створення нових робочих місць та працевлаштування на них безробітних з наданням компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Протягом серпня-вересня 2013 року на «Бахмачфіш» таким чином було працевлаштовано 29 безробітних.

Епілогом зустрічі стало прийняття усіма учасниками засідання рекомендацій щодо шляхів подальшої взаємодії між роботодавцями та центром зайнятості.
 

Валентина Федусь, головний спеціаліст відділу організаційної та інформаційної роботи ОЦЗ

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини