Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:55:48

Володимир Хоменко наголошує на необхідності забезпечення повноцінного вирішення питань соціального захисту громадян від безробіття

25.12.2013   18:15

Майже рік діє Закон України “Про зайнятість населення”. Він був розроблений на виконання соціальних ініціатив Президента України і спрямований, у першу чергу, на впровадження активної політики зайнятості на ринку праці та стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць.

Цей Закон містить низку важливих інновацій, що стосуються всіх основних учасників ринку праці: роботодавців і найманих працівників, молоді, яка розпочинає трудову діяльність, громадян старшого віку, інших категорій населення.

Запроваджені новації торкнулися також і державних установ, що забезпечують формування та реалізацію державної політики у сфері зайнятості населення, а також контроль за додержанням законодавства про зайнятість. Нові функції покладено і на службу зайнятості.

Стан виконання в області вимог Закону України “Про зайнятість населення” щодо впровадження нових механізмів соціального захисту населення від безробіття розглянуто сьогодні під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації.

Як зазначила директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка, на виконання рішення Ради регіонів від 25 грудня 2012 року з урахуванням новацій Закону України “Про зайнятість населення” розроблено та схвалено розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 26.03.2013 Програму зайнятості населення Чернігівської області на період до 2017 року.

Основним завданням Програми є вирішення питань забезпечення продуктивної зайнятості населення області із своєчасною та гідною заробітною платою, належними умовами праці; посилення соціального захисту безробітних громадян, в тому числі осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Затверджено відповідні програми зайнятості населення в кожному районі та містах області.

Послідовні дії обласної державної адміністрації, органів місцевої влади та служби зайнятості з реалізації законодавства у сфері зайнятості сприяли покращенню ситуації на ринку праці. Останні дані Держстату, що розраховані за методологією Міжнародної організації праці, за І півріччя 2013 року у порівнянні відповідним періодом 2012 року свідчать про скорочення чисельності безробітних громадян з 53,2 до 49 тис. осіб та рівня безробіття населення у віці 15-70 років з 10,1% до 9,4%, підвищення рівня зайнятості економічно активного населення області з 59,8% до 60,6%, що перевищує середній показник по державі.

Важливим аргументом при вирішенні проблем зайнятості та укомплектуванні вільних робочих місць є рівень заробітної плати. Номінальна величина середньої заробітної плати в області за січень-жовтень 2013 року склала 2483 грн. (в Україні – 3232 грн.), що перевищує її розмір за відповідний період попереднього року на 8,7% .

З метою поліпшення ситуації у сфері зростання рівня оплати праці, розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 25.09.2013 затверджено Заходи щодо забезпечення підвищення рівня оплати праці в області до 2017 року.

Служба зайнятості веде активну інформаційно-роз’яснювальну роботу серед роботодавців щодо необхідності ведення соціально відповідального бізнесу, підвищення рівня заробітної плати, створення гідних умов праці. Завдяки таким заходам, питома вага зареєстрованих в центрах зайнятості області вакансій із заробітною платою вище мінімальної станом на 1 грудня 2013 року становить 81,4%. Станом на відповідну дату торік вона дорівнювала 58,2%.

Згідно з Порядком компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який набрав чинності з 30.05.2013, у липні-листопаді 2013 року шляхом компенсації єдиного соціального внеску роботодавцям працевлаштовано 286 безробітних осіб.

Для забезпечення відповідності професійно-кваліфікаційного рівня безробітних громадян потребам ринку праці, підвищення мобільності робочої сили та її продуктивності, розвитку нових професійних навичок, в області здійснюються підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації безробітних громадян. З початку 2013 року професійним навчанням було охоплено 4,4 тис. безробітних, з них 4,3 тис. осіб або 98% – на замовлення роботодавців.

Для підвищення мотивації до праці та матеріальної підтримки безробітних проводилися громадські та інші роботи тимчасового характеру, до участі в яких протягом січня-листопада ц.р. залучено 8,7 тис. безробітних осіб або 17% від загальної чисельності безробітних, які перебували на обліку.

Під постійним контролем знаходиться робота із забезпечення державою додаткових гарантій особам, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці. У всіх базових центрах зайнятості діють індивідуальні плани робіт з кожним безробітним з числа соціально вразливих категорій громадян. Упродовж 11 місяців 2013 року на обліку в центрах зайнятості перебувало 16,4 тис. осіб цих категорій, до активних програм сприяння зайнятості залучено 8,5 тис. осіб (52%). Зокрема, працевлаштовано 5,3 тис. осіб, навчено новим професіям 1,3 тис. осіб, залучено до громадських та тимчасових робіт – 1,9 тис. осіб.

Як підкреслив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, основним завданням органів влади, господарюючих суб’єктів всіх форм власності є організація виконання законодавчих вимог таким чином, щоб отримані результати забезпечили повноцінне вирішення питань соціального захисту громадян від безробіття.

Очільник області поставив вимогу керівникам органів виконавчої влади усіх рівнів забезпечити безумовне виконання положень нового Закону України “Про зайнятість населення”.

Його ефективна реалізація в регіоні має здійсюватися, у першу чергу, шляхом:
• розширення сфери застосування праці за рахунок створення нових робочих місць;
• організації суспільно корисних громадських робіт;
• підвищення мотивації працездатного населення до легальної зайнятості;
• подолання дисбалансу між попитом та пропозицією робочої сили.

Також Володимир Хоменко наголосив на необхідності підвищення ефективності підготовки та перепідготовки кадрів з урахуванням сучасних потреб економіки.

Окрему увагу слід приділити впровадженню нових механізмів соціального захисту населення від безробіття, передусім, соціально вразливих категорій громадян, забезпечуючи при цьому виконання заходів обласної Програми зайнятості населення на період до 2017 року.

У роботі Колегії облдержадміністрації взяв участь головний консультант – інспектор Головного управління з питань регіональної та кадрової політики Адміністрації Президента України Сергій Кузнєцов, який визначений куратором Чернігівської області.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини