Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:17:38

Продовжуються роботи по створенню третього національного природного парку на Чернігівщині

16.11.2013   09:50Агенцiя

15 листопада при Департаменті екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації відбулась міжвідомча нарада з питань розширення мережі природно-заповідних територій Чернігівщини, а саме створення національного природного парку (далі – НПП) «Дніпровсько-Деснянське міжріччя».

Створення парку планується на базі існуючого з 2002 року регіонального  ландшафтного парку «Міжрічинський», розташованого на території Чернігівського та Козелецького районів. Загальна протяжність меж проектованого національного природного парку «Дніпровсько-Деснянське міжріччя» буде розташована у південно-західній частині Чернігівської області – в Козелецькому адміністративному районі.

Присутні на засіданні - представники Міністерства екології та природних  ресурсів України, керівництво Департаменту екології ОДА, Козелецької районної ради, обласного управління лісового та мисливського господарства, регіонального  ландшафтного парку «Міжрічинський», Держекоінспекції у Чернігівській області, Міноборони України в Чернігівській області, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, Чернігівського військового лісгоспу, управління Держземагентства в області та Українського товариства охорони птахів проаналізували проблеми та переваги створення даного парку. В результаті обговорень було відзначено, що розроблення даного проекту дозволить покращити охорону та збереження природних і історико-культурних цінностей, в тому числі великої кількості рідкісних видів біоти, впорядкувати рекреацію і широко запровадити екологічний туризм, оптимізувати еколого-просвітницьку діяльність, а також загальну екологічну ситуацію в регіоні. Розглядались і фінансові питання існування проектованого парку, користь даної природоохоронної установи для місцевих громад.

Представниками Департаменту та Мінприроди України зауважено і про складнощі  з подальшим проведенням робіт  по створенню НПП «Дніпровсько-Деснянське міжріччя» через наявну законодавчу невизначеність відповідальних за проведення робіт по створенню нових об’єктів природно-заповідного фонду на місцевому рівні.

Загалом, усі зацікавлені сторони  висловили доцільність створення  нової природно-охоронної території на Чернігівському Поліссі та надали пропозиції по вирішенню проблемних питань.


Довідково: Територія регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський» є унікальною і за своїми природними особливостями і за господарським використанням, яке має загальнодержавне значення: ріка Десна – у питному водопостачанні, водосховище – у гідроенергетиці, ліси – в деревообробній промисловості.

Територія парку складається переважно  з лісового масиву на піщаній боровій  терасі (який займає 37,4 тис. га, або 59% території парку); меншу частку становлять водні угіддя (акваторія Київського водосховища, р. Десна та інші водойми) – 18,6 тис. га; сільгоспугіддя складають 4,6 тис. га, у їх складі переважають сіножаті і пасовища, та незначну частку (менше 1%) складають рілля та перелоги; 2,0 тис. га займають болота та 1,6 тис. га інші землі (переважно піски).

Площа цієї природоохоронної, рекреаційної, культурно-освітньої установи становить  близько 2% від усього природно-заповідного фонду України.

Проект  створення національного природного парку «Дніпровсько-Деснянське міжріччя» розроблений на замовлення Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони природи.
 

Наталія Радченко, начальник відділу моніторингу та зв’язків з громадськістю Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини