Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:28:40

"За" і "проти" європейського вибору України

14.11.2013   10:35Агенцiя

Сьогодні, як то кажуть, на порядку денному нашого життя стоїть одвічне питання «бути чи не бути?». Саме такими словами можна охарактеризувати ситуацію, яка склалася навколо підписання Угоди про асоціацію.

 «Не підписана Угода — це не кінець світу. Я схиляюсь до думки, що, можливо, нам варто почекати, аби не заплатити за нашу присутність у ЄС завелику ціну», — каже керівник громадської організації «Фонд сприяння демократичним виборам» Володимир Сизих. «Нещодавно Прем'єр Микола Азаров вже заявив про майже фантастичну суму у 160 мільярдів, яку має «заплатити» Україна за підписання Угоди. Навіть найбільш обережні підрахунки економістів говорять про 3-5 мільярдів євро можливих втрат у перші роки дії Угоди. Також називаються галузі, які можуть найбільше постраждати: авіаційна, машинобудівна, вугільна, металургійна, хімічна тощо».
Володимир Сизих вважає, що через  обмеження імпорту до Росії, українські виробники можуть зазнати значних  збитків. А Україні поки що не запропонували механізму компенсації втрати російського ринку. Крім того, помиляються ті, хто вважає, що Угода про асоціацію обернеться негайною  фінансовою допомогою Україні з боку ЄС: європейська фінансова модель надто неповоротка і забюрократизована, а з моменту прийняття рішення про фінансування проектів до надання перших траншів проходять довгі місяці.
 
Угоду про асоціацію  з ЄС Україна планує підписати  на саміті Східного партнерства у  Вільнюсі 28—29 листопада. До складу української делегації, яка буде присутня у Вільнюсі на саміті, увійде віце-президент Українського Союзу промисловців та підприємців, президент групи компаній «Провіант», депутат Чернігівської облради Валентин Запорощук.
«Я повірю у підписання угоди лише тоді, коли побачу це на власні очі», - ділиться думками Валентин Анатолійович. «Адже дуже багато ситуацій склалося навколо цього: митний союз, питання Юлії Тимошенко... З приводу Тимошенко вважаю, що це втручання у внутрішні державні справи.»
«Україна прагне до ЄС, але чомусь умови вступу для нас відрізняються від умов, які були представлені іншим державам (наприклад, Польщі).
Якщо ми не підпишемо угоду, то виникне пауза, яка зіграє проти нас. У разі підписання Угоди — Україною зацікавляться інвестори, і сусідніх держав також.
Під час нещодавньої зустрічі Президента із представниками УСПП та Федерації профспілок підприємці казали, що їм потрібен час для переобладнання їхнього виробництва для роботи за європейськими стандартами. Я розумію їх занепокоєння. Дійсно, деяким галузям потрібен для цього не один рік. Однак особисто я переконаний: якщо Угоду не підпишемо, то від цього постраждає економіка України».

Останні новини Чернігівщини

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.