Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:36:13

Чернігів. Як держава допомагає гіпертонікам

18.10.2013   08:42

На Чернігівщині з 1 червня 2012 року триває реалізація Пілотного проекту із запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для осіб з гіпертонічною хворобою. Такий проект став можливим завдяки соціальним ініціативам Президента України Віктора Януковича. Суть його полягає у забезпеченні доступності якісних лікарських засобів для всіх, але передовсім–соціально-незахищених, хворих на гіпертонію, розповіла заступник начальника Державної служби з лікарських засобів у Чернігівській області Антоніна Вакуленко.

Проектом передбачено, що за умови правильно оформленого рецепта на визначені ліки пацієнт може придбати їх в аптеці зі значною знижкою. Перелік ліків та порядок їх отримання є у кожному лікувально-профілактичному закладі області.

Реалізація цього Проекту дозволить хворим суттєво заощадити власні кошти. Так, наприклад, максимальна роздрібна ціна такого препарату як Бісопролол-Здоров’я (10 мг, № 30) становить 42,32 гривні. Але за умовами Пілотного проекту пацієнт має сплатити за нього не більше 12,93 гривень. Тож економія складає 29,39 гривень на кожній упаковці. Аналогічно і з іншими препаратами. Ліпразид 20 мг № 30: максимальна роздрібна ціна 57,65 грн, пацієнт сплачує не більше 16,29 грн, економія – 41,36 грн на кожній упаковці. Ліприл 20 мг № 30: максимальна роздрібна ціна 39,57 грн, максимальна вартість для пацієнта – 3,95 грн, економія складає 35,62 грн на кожній упаковці. Берліприл 20 мг № 30: максимальна роздрібна ціна 32,89 грн, хворий сплачує не більше 15,40 грн, економія складає 17,49 грн. на кожній упаковці.

Якщо зауважити, що хворий на гіпертонію нерідко лікується двома, а то і більше, препаратами одночасно, нескладно зрозуміти, що економія для сімейного бюджету такої людини суттєва. Слід лише правильно оформити рецепти у лікаря.

Інформація про лікарські засоби, які підпадають під дію Пілотного проекту, їх торгівельні назви, дозування, максимальні роздрібні ціни та максимальну доплату пацієнта є у всіх лікувально-профілактичних та аптечних закладах області.

Варто зауважити, що нерідко ціна, встановлена для того чи іншого лікарського засобу, є значно нижчою за максимальну. Це дозволяє аптечному закладу реалізовувати препарати по 1 копійці за упаковку. Так, за інформацією КП ЧОР “Ліки України”, станом на 14 жовтня 2013 року близько 15 найменувань препаратів для лікування гіпертонічної хвороби реалізується за ціною 1 копійка за упаковку. Це такі популярні лікарські засоби як амлодипін-Фармак, еналаприл-Здоров’я, лізиноприл-Астрафарм, метопролол та інші. Більш детально про це можна довідатись за телефоном у Чернігові: 4-80-90.

До переліку лікарських засобів, на які поширюється дія Пілотного проекту, ввійшли і дорогі імпортні ліки, які при наявності рецепта від лікаря також можна придбати значно дешевше. Це, наприклад, Екватор 2/10 мг № 30: максимальна роздрібна ціна 146,47 грн, пацієнт сплачує не більше 14,65 грн, економія – 131,82 грн; КоринфарУно 40 № 100: максимальна роздрібна ціна 186,12 грн, ціна для пацієнта – не більше 36,32 грн., економія – 149,80 грн; Екватор 20/5 мг № 30: максимальна роздрібна ціна 94,85 грн, максимальна вартість для пацієнта – 9,49 грн, економія – 85,36 грн.

Таким чином, кожен хворий на гіпертонію, який звернувся до лікаря і отримав рецепт в рамках реалізації Пілотного проекту, має можливість придбати якісні ліки зі значною знижкою, а іноді й за 1 копійку.

Умови реалізації Пілотного проекту відомі у кожному лікувально-профілактичному закладі області. Але якщо виникають питання, з’ясувати їх можна за телефоном 698-290 у Антоніни Миколаївни Вакуленко.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини