Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:29:00

В прокуратурі області відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів, на якій обговорено стан протидії злочинності в регіоні

19.09.2013   07:13

Під головуванням прокурора Чернігівської області Максима Говорухи відбулась координаційна нарада за участю керівників обласної державної адміністрації, обласної ради та правоохоронних органів регіону, на якій обговорено стан ефективності взаємодії правоохоронців у сфері профілактики та протидії злочинності і корупції.

– Вимоги, які ставлять перед нами Президент України Віктор Федорович Янукович та Генеральний прокурор України Віктор Павлович Пшонка щодо ефективного захисту конституційних прав громадян, інтересів держави та протидії злочинності вимагають посилення взаємодії та координації дій не тільки правоохоронців, але й усіх органів державної влади та місцевого самоврядування. Особливого значення при цьому набуває безумовне виконання вимог нового кримінального процесуального законодавства, яке вже майже рік діє в Україні – наголосив у своєму виступі прокурор області.

Вжитими спільними заходами, щодо виконання покладених завдань, вдалося не допустити погіршення стану злочинності на Чернігівщині. Водночас ефективність роботи правоохоронних органів задля зміцнення законності та правопорядку в області ще не повною мірою відповідає вимогам сьогодення і потребує подальшого удосконалення співпраці.

Зокрема, незважаючи на зменшення облікованих тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, залишилась сталою кількість зареєстрованих умисних вбивств – 30. Зареєстровано 42 тяжких тілесних ушкодження, з них 4 – що спричинили смерть потерпілого.

Найчастіше посягання на життя та здоров’я людей відбувалося унаслідок побутових конфліктів та зловживання спиртними напоями, що вказує на недостатню профілактичну роботу як органів внутрішніх справ, так і органів державної влади та місцевого самоврядування.

Ще одним проблемним питанням на території області, як і у державі в цілому, є висока аварійність та травматизм на дорогах. Так, у поточному році на території області зареєстровано 350 дорожньо-транспортних пригод, у яких 80 осіб загинуло та 403 особи отримали тілесні ушкодження.

Органами ДАІ області задокументовано понад шість тисяч випадків керування автотранспортом у стані алкогольного сп’яніння, понад шість тисяч перевищень швидкості, майже одну тисячу порушень правил обгону та маневрування, понад одну тисячу порушень правил проїзду перехресть, а також дві тисячі порушень правил проїзду пішохідних переходів.

І хоча робота щодо профілактики порушень водіями транспортних засобів проводиться, слід звернути увагу на стан дорожнього покриття та облаштування елементів доріг (дорожні знаки, розмітка), що можливо лише у взаємодії з органами влади, місцевого самоврядування та відповідними державними органами.

В області зменшилась кількість вчинених злочинів проти власності, передусім крадіжок (2694 проти 3124), грабежів (159 проти 169), розбоїв (34 проти 36).

Значно менше правопорушень вчинено неповнолітніми (103 проти 275), особами, які раніше вчиняли кримінальні правопорушення (708 проти 1900), у стані алкогольного сп’яніння (417 проти 509).

Прокурор області також звернув увагу на важливість реалізації затверджених, як у державі в цілому, так і в Чернігівській області зокрема, програм, спрямованих на протидію злочинності та корупції.

– Я підтримую позицію керівництва облдержадміністрації, якою заплановано проведення низки власних заходів щодо координації та взаємодії місцевих державних адміністрацій з територіальними підрозділами внутрішніх справ та прокуратури у сфері забезпечення дотримання норм Конституції України, зміцнення правопорядку, – підкреслив прокурор області.

Координаційна нарада прийняла рішення, спрямовані на активізацію роботи, покращення взаємодії правоохоронних органів, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, у сфері боротьби зі злочинністю та корупцією в регіоні.

Голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив, що стабільне та ефективне функціонування правоохоронних органів у системі органів виконавчої влади є необхідною умовою захисту конституційного ладу, забезпечення законності і правопорядку, дотримання прав і свобод людини.

Як зауважив очільник області, від злагодженої взаємодії у поточній діяльності правоохоронних органів значною мірою залежить успішність реалізації в регіоні президентської Програми економічних реформ на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава”.

“Головною метою реформаційних перетворень, що відбуваються в країні за ініціативою Президента України Віктора Януковича, є створення потужної конкурентноздатної вітчизняної економіки і, як наслідок, покращення якості життя наших громадян. Однією з визначальних умов досягнення цієї мети є реалізація завдань, поставлених Главою держави у сфері профілактики та протидії злочинності”, – наголосив Володимир Хоменко.

Для покращення в регіоні роботи з профілактики та протидії злочинності, поліпшення взаємодії правоохоронних органів з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування за ініціативою обласної державної адміністрації розроблена та затверджена на сесії обласної ради обласна “Комплексна програма профілактики правопорушень на 2011-2013 роки”.

На переконання голови облдержадміністрації, ефективність цієї роботи значною мірою залежить як від організації плідної співпраці між усіма правоохоронними органами, так і від їх взаємодії з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

За його словами, попри існуючі приклади такої співпраці на теренах області, цей напрямок потребує подальшого удосконалення. Зокрема, це стосується організації просвітницької роботі в закладах освіти, попередження розповсюдження наркоманії, роботи з неблагополучними сім’ями, профілактики злочинності серед неповнолітніх, попередження злочинів стосовно соціально незахищених верств населення.

“Обласна держадміністрація приділяє постійну увагу питанням забезпечення законності та правопорядку на території області. На нарадах за участю керівників правоохоронних органів опрацьовуємо елементи взаємодії на різних напрямках правоохоронної діяльності.

А працювати ще є над чим. Аналіз стану правоохоронної роботи показує, що в області залишаються проблемними питання захисту конституційних прав і свобод громадян.

Виступаючи на церемонії складення присяги суддям у липні цього року, Президент України наголосив: “Потрібно спростити доступ громадян до механізму захисту своїх прав”. На це і має бути спрямована наша подальша співпраця. Для вирішення цих питань необхідно поглиблювати взаємодію між органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та правоохоронними органами”, – наголосив Володимир Хоменко.

Координаційна нарада прийняла рішення, спрямовані на активізацію роботи, покращення взаємодії правоохоронних органів, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, у сфері боротьби зі злочинністю та корупцією в регіоні.

На нараді також обговорене питання додержання законодавства щодо стягнення єдиного та страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Як зауважив Володимир Хоменко, якісне та ефективне вирішення питання наповнення та раціонального використання коштів Фонду соціального страхування можливо лише за умови спільної системної роботи органів влади та контролюючих органів на упередження порушень закону у бюджетній сфері та своєчасної сплати соціальних внесків.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини