Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:44:54

Про хід виконання Програми розвитку туристичної галузі й міжнародних відносин міста Чернігова

13.09.2013   12:17

Про хід виконання Програми розвитку туристичної галузі й міжнародних відносин міста Чернігова та сприяння залученню інвестицій на 2013-2014 роки на розширеній міській нараді інформував начальник управління стратегічного розвитку міста та туризму міської ради Борис Атрощенко.

Основні напрями Програми: розвиток туристичної галузі, розвиток міжнародних відносин та сприяння залученню інвестицій.

Розвиток туристичної галузі.

Продовжується постійний діалог влади, бізнесу, громадських фундацій з питань розвитку туристичної галузі міста, налагодження дієвих механізмів співпраці. Знаковою подією було проведення засідання міської міжвідомчої ради з туризму 02 квітня під головуванням Чернігівського міського голови О. В. Соколова на тему: «Стан та перспективи туристичної галузі м. Чернігова. Найближчі завдання з активізації туристичної діяльності у місті». Захід продемонстрував зацікавленість господарюючих суб’єктів, державних організацій та установ, науковців, представників громадськості працювати спільно з владою в питаннях розвитку туризму в місті.

Під час зустрічей першого заступника міського голови С.О.Андроса з представниками готельного бізнесу, медійниками розроблений спільний проект Чернігівської міської ради, Чернігівської Медіа Групи, громадської організації «Прайм Медіа», агенції «Фреш Студіо» щодо нової сучасної пішохідної туристичної навігації в місті. Вивчаються пропозиції Агенції Регіонального Розвитку «Вектор» щодо реклами туристичного потенціалу міста Чернігова на міжнародних транспортних коридорах.

Питання розвитку туризму в місті Чернігові, залучення інвестицій у туристичну галузь обговорені на українсько - польському семінарі «Ревіталізація в урбаністиці». В червні поточного року спільно з управлінням споживчого ринку та підприємництва підготовлено та проведено освітній семінар за темою «Розвиток водного кластеру - одного з перспективних видів туристичної галузі Чернігова» з практичним сплавом на плотах по річці Десна. Керівництво та працівники управління взяли участь в круглому столі та семінарі за участю міжнародної організації професійних жінок з актуальних питань розвитку туристичної галузі та започаткування бізнесу в сфері туризму.

Питання розвитку туризму в місті Чернігові заслухано та обговорено на засіданні Громадської ради при обласній державній адміністрації, прийняті відповідні рекомендації.

Новим інформаційно-іміджевим заходом стало відкриття туристичного сезону 19-20 квітня поточного року. Протягом двох днів в місті пройшла низка заходів: конкурс «Міс-туризм Чернігів»; туристична виставка та містечко майстрів; фольклорно-історичне дійство на Валу; фестиваль «Дерун-фест». Гостями заходу стали учасники прес-туру для всеукраїнських та регіональних ЗМІ - більше 30 журналістів, представників туристичних видань, рейтингових телеканалів, Інтернет - ресурсів. За словами начальника управління, моніторинг статей, передач - відгуки про Чернігів схвальні, зокрема, у статті авторитетного видання - журнал «Мир туризма».

На відкритті туристичного сезону були також представлені велопаркування з туристичною навігацією - спільний проект управління стратегічного розвитку міста та туризму та КП «Паркування та ринок». Приємно, що ця справа має подальший розвиток з боку приватного бізнесу - свої велопаркування, навіть з велопрокатом, встановила мережа «Чашка» та інші заклади. Завершальним акордом даного заходу став запуск проекту «Зелена сцена».

Удосконалення рекламно-інформаційної кампанії міста

Значна увага в роботі управління приділяється удосконаленню інформаційно - рекламної продукції міста. 26 грудня 2012 року проведено презентацію тримовного календаря подій міста Чернігова. В ньому надана інформація про 36 основних заходів, які проходять в місті протягом 2013 року. Виготовлялись та розповсюджувались під час представницьких заходів сувеніри з символікою, а саме: чашки, футболки, кепки. Всі, хто звертався до управління та ТІЦу, - отримували безкоштовно відповідну друковану продукцію (найбільшим попитом користувалися карти - схеми та путівники). Всі делегації, які прибували до міста Чернігова або виїжджали за кордон (офіційні, спортивні, творчі, громадські), забезпечувались відповідною іміджевою продукцією (слайд-вручення пакетів). В місті пройшов конкурс на кращий проморолик в номінаціях «Чернігів подієвий» та «Чернігів - місто легенд».

Значним внеском у розвиток туристичної сфери міста Чернігова є всебічне поширення інформації про його туристичний потенціал шляхом забезпечення діяльності та вдосконалення роботи міського туристичного багатомовного сайту www.chernihivtourist.com.ua. За час його роботи було зафіксовано 60 відвідувань з 82 країн світу.

Постійно оновлювалась та розміщалась інформація на відповідних сторінках у соціальних мережах: на facebook, vkontakte, twitter, youtube, Rutube та на файлообмінниках.

Продовжувалося налагодження партнерських взаємин з іншими веб­сайтами туристичного спрямування. Проводився обмін інформацією про туристичні події нашого міста.

Протягом звітного періоду туристичні можливості міста презентовані на 5-ти  виставкових та інших масових заходах туристичного спрямування. Чернігівська експозиція викликала велику зацікавленість під час проведення обласної виставки-презентації в рамках щорічного зібрання Чернігівського земляцтва в Києві, міжнародному туристичному салоні «Україна: подорожі та туризм 2013», Міжрегіональному туристичному форумі в Сокиринцях, Міжнародному пісенному фестивалі «Івана Купала» на Голубих озерах.

 Створення зручних умов перебування туристів у місті

Станом на 01.01.2013 року в місті було встановлено 43 двомовні вказівники до основних туристичних об’єктів. Ця навігація спрямована для подорожуючих автотранспортом. У продовження вищевказаної діяльності у 2013 році реалізується проект розміщення елементів туристичної навігації (вуличні вказівники, інформаційні стенди, план - контенти - всього 27 од.). Ця навігація спрямована на туристів-пішоходів, виконана в сучасному дизайнерському рішенні українською та англійською мовами. Розпочато роботу по створенню туристичної навігації, в тому числі інформаційних стендів щодо назв вулиць на зупиночних комплексах.

Продовжує свою роботу Туристично-інформаційний центр. Основне завдання центру - надання безкоштовної інформації про туристичний потенціал міста. Основні питання, з якими звертаються до ТІЦу: екскурсійне обслуговування по місту та області, сприяння в організації екскурсії, про інфраструктуру міста, в т.ч. інформацію про готелі, квартирні бюро, міні-готелі, бази відпочинку, можливості активного відпочинку та ін.
 

Кількісний аналіз звернень показує зростання інтересу потенційних туристів до нашого міста. За 6 місяців поточного року ця цифра складає 92 % від кількості звернень у 2012 році. Також, за звітний період безпосередньо надана допомога в організації 47 екскурсій по місту та області та проведено 22 екскурсії працівниками управління по Чернігову.

 Розвиток пріоритетних для Чернігова видів туризму:подієвого (фестивального), екскурсійного, сільського, екологічного та ін.

Відомими в Чернігові та привабливими для туристів стали такі фестивалі та акції: велодень в Чернігові (проводився у травні втретє і став наймасовішим за кількістю учасників. Цього року в ньому взяли участь понад 800 велосипедистів. Цього року змінився формат проведення акції «Еко-Бум», яка розпочинається з проведення майстер-класів, зйомок відповідних промо-роліків. 15 вересня спільно з Центром туристсько - оздоровчої та виховної роботи з дітьми та молоддю міського управління освіти буде проведено сплав на плотах, змагання з туристичного багатоборства, тренінг для організаторів туристичної роботи в загальноосвітніх школах, фестиваль «Чернігів - екстрим - сіті» (червень) та ін.

З 2012 року започатковано унікальний культурологічний проект «Зелена сцена». Вказаний проект реалізується спільно зі студією «Че» та Чернігівською медіа групою і працює щоп’ятниці протягом активного турсезону (з червня по жовтень). Варто відзначити розширення тематичної палітри зазначеної акції, її часових рамок, підвищення інтересу до неї з боку жителів міста та гостей.

Продовжувалась реалізація спільного проекту влади та бізнесу щодо відкриття в цьому році вільних WiFi зон. Вільний доступ до Інтернету сьогодні є на всій території Центрального парку культури та відпочинку, сьогодні йде монтаж обладнання щодо Інтернет-покриття Валу.

 Спільно з Інститутом історії, етнології та права ім. Лазоревського ЧДТУ та приватними екскурсоводами започаткований новий проект «Freetours» (умовно безкоштовні екскурсії зі збірними групами).

На думку доповідача, завдяки комплексу вжитих заходів збільшується кількість туристів, які відвідують місто, і, відповідно, надходження до міського бюджету. Так, у 2011 році туристичний збір складав 79 тис. грн., у 2012 році - 110 тис. грн., за 7 місяців 2013 року - 69 тис. грн., що на 29 % більше в порівнянні з відповідним періодом минулого року. За цим показником серед міст нашої категорії Чернігів посів ІV місце, попереду - Чернівці, Івано-Франківськ та Полтава.

Станом на 01 січня поточного року у м. Чернігові нараховувалось 367 об’єктів ресторанного господарства та громадського харчування на 22 тис. посадочних місць. За останні роки мережа розвивається за рахунок відкриття невеликих об’єктів. За 2011 рік відкрито 8 об’єктів на 456 посадочних місць, за 2012 рік - 3 кафе на 137 посадочних місць. За І півріччя 2013року відкрито 2 кафе на 262 посадочних місць. Крім того, більшість власників дбають не тільки про меню та зовнішній вигляд закладів, а й культуру обслуговування, знання персоналом іноземних мов.

В основу подальшої роботи в сфері туризму буде покладено три основні напрямки: інформація, імідж, інфраструктура.

 Сприяння залученню інвестицій

 Надзвичайно важливе місце у Програмі займають питання сприяння залученню інвестицій та розвитку міжнародних відносин. Б. Атрощенко зазначив, що протягом 3-х останніх років спостерігається позитивна динаміка надходжень капітальних інвестицій в економіку міста.

За підсумками 2012 року обсяги капітальних інвестицій, без урахування малих підприємств склали майже 850 млн. грн., що становить 34,4% капітальних інвестицій Чернігівської області.

За підсумками І півріччя поточного року, обсяги капітальних інвестицій у порівнянні з минулим роком зросли на 12% (без урахування малих підприємств) і склали 333,6 млн. грн.

За джерелами інвестицій 65% капіталовкладень здійснювались за рахунок власних коштів підприємств та організацій, 13,5% - кредити банків, 11% - кошти населення в індивідуальне житлове будівництво, 5,7% - за рахунок бюджетів усіх рівнів.

Характерним у І півріччі 2013 році стало збільшення капітальних інвестицій підприємствами на 25% та кредитів банків на 45% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У той же час відбулося зменшення капіталовкладень бюджетів усіх рівнів на 82%, коштів населення на індивідуальне житлове будівництво на 43%.

У розрізі галузей сфери матеріального виробництва найбільші обсяги капітальних інвестицій в І півріччі забезпечили такі підприємства:

 - житлово-будівельного комплексу, зокрема «Укрсівербуд» (30,9 млн. грн.) ТОВ «Житлобудсервіс» (17,3 млн. грн.), TOB «Основа-Буд-7» (9,6 млн. грн.);

 - житлово-комунального господарства, зокрема КП «Чернігівводоканал» (12,3 млн. грн.) у співпраці зі світовим банком проводить комплексну реконструкцію інженерних мереж, ПАТ «Облтеплокомуненерго» (8,9 млн. грн.), де продовжується реалізація інвестпроекту щодо збору та утилізацію звалищного газу,

 - машинобудування, зокрема групою заводів «Автодеталь» в обладнання та виробництво інвестовано більше 9 млн. грн., TOB «Пласт-Бокс» - 0,9 млн. грн., ПАТ «ЧеЗаРа» - 0,7 млн. грн., ТОВ «ТАН» - 0,6 млн. грн.

 - харчова промисловість, активно впроваджували нове обладнання ПАТ «Ясен» (1,2 млн. грн.) та ТОВ «Джі-Ен-Ел» (0,6 млн.грн.), ПАТ «Млибор» - 0,6 млн. грн.

Станом на 01.07.2013 року обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку міста становить 31,5 млн. дол. США, на 01.07.2012 року обсяг прямих іноземних інвестицій становив 22,6 млн. дол.США (зростання на 28,3%).

Найбільше інвестицій надійшло з Польщі (55,36%), офшорів Кіпру (16,8%) та Віргінських островів (7,75%), Італії (6,65%), США (3,6%). З країн СНД отримано лише 2% прямих іноземних інвестицій від загальної кількості.

 Найбільше прямих іноземних інвестицій, які вкладено в економіку міста надійшло у промисловість (69,5 %), зокрема: ТОВ «Пласт-Бокс», ТОВ «ТФ Кабель-Україна», ТОВ «Новофіл», в діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування (14,85%) та торгівлю (10,1%).

В умовах стрімкого скорочення капітальних видатків бюджетами усіх рівнів та певною «паузою» у банківському секторі економіки міським головою 10 липня 2013 року затверджено План заходів щодо активізації роботи із залучення інвестицій у розвиток міста. У поточному році управлінням був розроблений «Інвестиційний паспорт міста Чернігова».

 Переклад цього блоку здійснено із залученням волонтерів Корпусу Миру США в Україні. Інвестиційний паспорт міста розміщено на обласному сайті «Інвестуйте в Чернігівщину».

На сьогодні сформовано фокус-групу господарюючих суб’єктів, які мають визначальний вплив на показник капітальних інвестицій міста.

Завдання управління у співпраці з підприємствами забезпечити прогнозування цього показника і забезпечити оперативний моніторинг та адекватне реагування на виклики і проблеми реального сектору економіки. Досить потужнім напрямком є питання залучення міжнародної технічної допомоги.

На початку року управлінням спрямовано на всі зацікавлені підрозділи міської ради перелік програм Міжнародної технічної допомоги, які зареєстровано в Мінекономрозвитку.

Управлінням здійснено реєстрацію Чернігівської міської ради в системі он-лайнової реєстрації даних щодо потенційних подавачів на отримання грантів Євросоюзу Раdог.

 Залишається відкритим питання методології залучення інвестицій. Найближчим часом буде завершено розробку загального Положення про проведення інвестиційних конкурсів в обласному центрі та подальше його затвердження міською радою.

Першочерговими завданнями управління в сфері інвестиційної політики сьогодні є: інвентаризація спільно з управлінням архітектури та містобудування вільних земельних ділянок; актуалізація «Дорожньої карти інвестора» та впровадження її в роботі Центру надання адміністративних послуг.

 Знаковим проектом для нашого міста є будівництво сміттєпереробного заводу. За адміністративний супровід проекту відповідають управління житлово-комунального господарства та управління економіки.

Розвиток міжнародних відносин

Черніговом укладено угоди з 12 містами партнерами, серед яких: Брянськ, Митіщі (Росія), Гомель (Білорусь), Габрово (Болгарія), Градець-Кралове (Чехія), Меммінген ( Германія), Огре (Латвія), Петах-Тіква (Ізраїль).

Протягом звітного періоду управління в межах наданих повноважень здійснювало роботу по координації міжнародної діяльності міської ради. Продовжувалась плідна співпраця з містами - партнерами. Знаковим та змістовним був обмін делегаціями депутатів міських рад Гомеля (Республіка Білорусь) та Чернігова. Підготовлена робоча поїздка заступника міського голови до міста Митіщі (Російська Федерація). Офіційні делегації з міста Чернігова взяли участь в урочитостях, присвячених святкуванню Дня міста Меммінгена (Німеччина), Огре (Латвія) та Градець - Кралове (Чехія).

Також налагоджувались нові контакти: відбулися зустрічі міського голови з послом Індії в Україні, з торговим Аташе посольства Австрії, на яких презентовано ресурсний потенціал м. Чернігова та діяльність ряду провідних підприємств. Проведено зустріч заступника глави місії Посольства Великої Британії в Україні з секретарем Чернігівської міської ради та ін. Відбувся візит до посольства Сполучених Штатів Америки в Україні для участі у святкових заходах до Дня Незалежності США.

Традиційно управління стратегічного розвитку міста та туризму міської ради проводить роботу з волонтерами Корпусу Миру США. Протягом звітного періоду організовано стажування 18 волонтерів.

Загалом за 9 місяців 2013 року підготовлено 8 закордонних візитів представників міської ради та ділових кіл міста. На урочистості, присвячені святкуванню Дня міста Чернігова, очікується приїзд офіційних делегацій міст-партнерів.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини