Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 13:43:47

Кароче, валим цю газету

23.08.2013   07:39Агенцiя

42 сесія Ніжинської міської ради. Питання про внесення змін до бюджету міста. Традиційно перед розглядом – висновок профільної депутатської комісії. Оголошує «вердикт» змінам активний член комісії: комісія розглянула всі направлені звернення і прийняла правильне і обґрунтоване рішення, рекомендує сесії підтримати запропонований варіант рішення.

В ході обговорення, в сесійній залі звучать кілька питань-пропозицій. Серед них і фінансування міської газети «Вісті». Короткий виступ головного редактора. Газеті, аби розблокувати рахунки і сплатити борг до Пенсійного фонду, необхідно 150 тисяч грн... У запропонованих змінах фігурує ж цифра у 50 тисяч грн...

В захист версії депутатської комісії виступає все той же активний її член. Настоює на цифрі 50 і аргументує: навіть якщо виділити 150 тисяч вони їх все одно не отримають, не пройдуть по казначейству. Та й в загалі, окрім запропонованих 50 тисяч газета ще отримає і 45 тисяч. На запитання де виписані ці 45 тисяч відповідь -  по лінії фінансування виконавчого комітету. Більше питань не виникло, все озвучене послухали і повірили безпристрасній депутатській комісії. Такою була реальність зі слів. А от реальність з написаного на папері дещо інша.

У підтриманих сесією змінах, за рахунок збільшення доходної частини бюджету пропонується: на заробітну плату та нарахування, в тому числі і виконкому, на енергоносії бюджетним структурам, харчування. В інших поточних видатках кошти на газету «Вісті» не значаться.

Натомість по лінії виконкому фігурує сума у 60 тисяч грн., в графі призначення -  «Ніжин-інфо» висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування. В частині змін в межах бюджету по лінії того ж таки виконкому газеті «Вісті» знімають 50 тисяч з висвітлення і переводять їх на дотацію. Жодних інших сум не виписано. В результаті нехитрих підрахунків – газета «Вісті» — 50 тисяч грн..., її колега, «Ніжин-інфо» — 60 тисяч.

Та як виявляється цікавинки з фінансуванням комунального ЗМІ і приватного на цих сумах не закінчуються.

На висвітлення своєї діяльності влада міста заклала в бюджет-2013 суму у 299 тисяч 700 грн., причому поділила ці кошти порівну по 99 тис.900грн. трьом ЗМІ : газеті «Вісті», газеті «Ніжин-інфо» та ДКП ТРК «Ніжинське телебачення». Між цими ЗМІ та органом влади міста укладено відповідні угоди.

За результатами семи місяців поточного року, використання закладених коштів має дивний вигляд. Комунальна газета за роботу по висвітленню отримує 00, 00 грн. Лише у формі дотації на останній сесії міської ради виділяють горезвісні 50 тисяч, знімаючи їх з виділених для газети  коштів на висвітлення. А от приватна газета за ті ж таки сім місяців отримує 123 091 грн. 81 коп. І вони вже надійшли на рахунок ЗМІ. А згідно рішення останньої 42 сесії міської ради до цієї суми ще додають 60 тисяч. В результаті – висвітлення діяльності органів місцевої влади через приватну газету виливається вже у 183 091 грн. 81 коп. І прошу зауважити, мова про те що казначейство не пропустить кошти  — не ведеться. Тепер здогадайтеся, хто був той, надто активний, член бюджетної комісії.

Ситуація, коли відверто «топиться» комунальна газета мала б зацікавити міську раду, засновника ЗМІ. Натомість, реакція влади – позиція спостерігання і відвертого ігнорування проблеми. І комісії слухали стан справ, і листи редакція писала, і питання на контроль ставили. От тільки результат такої турботи за власність громади – нульовий.

Пояснення у вигляді відсутності коштів у міському бюджеті на фоні вищевказаних сум фінансування приватної структури буде цинізмом. Не менш цинічно звучить і пропозиція члена постійної депутатської комісії з питань бюджету, який має пряме відношення до приватної газети: у зв’язку з фінансовими проблемами, газету «Вісті» — закрити, борги до Пенсійного фонду списати, а те що люди втрачають пенсійний стаж – таке буває.

І керівництво міста і депутатський корпус в даній ситуації демонструють дивовижні інфекційні захворювання – абсолютну сліпоту і абсолютну глухоту. Власноруч пускаючи під ніж своє дітище, гріють далеко не духовним теплом, підкидька. А спритний власник приватної газети все більше нагадує славнозвісного птаха – зозулю. Пам’ятаєте – пташеня народжується і підкидається в гніздо інших пташок, чиїх рідних пташенят просто викидають. Це образне порівняння.

 А от в рамках законодавства постає ряд запитань:

Яким чином формується замовлення на висвітлення діяльності органів влади міста? Хто і як визначає обсяги?

Як без внесення змін в міську цільову програму змінюється порядок фінансування учасників програми?

Хто визначає пріоритетність фінансування приватної структури перед комунальною?

Хто приймає рішення про збільшення видатків на висвітлення діяльності через приватне ЗМІ і чим керується при  прийнятті?

І перелік таких запитань можна продовжити. Проте це, як і пошук відповідей варто зробити  в першу чергу міській владі, аби не бути звинуваченій у «груповій» корупції. Адже цифри фінансування говорять про відверте лобіювання приватних інтересів через зловживання  повноваженнями.

А по факту маємо не що інше, як легалізовану форму корупції. Це коли хабарі та «відкати» не несуть в кабінети влади та кішені їх обслуги, а заносяться в таблиці розподілу міського бюджету та потім, після підняття рук членів колективного органу, вже легально йдуть на рахунки місцевих ділків.

У брудно-сірій будівлі на площі ім. Франка погрожують закриттям комунального  ЗМІ. І судячи з рішень, що нині приймаються, про такий фінал для газети «Вісті» вже є домовленість між державними службовцями і приватним бізнесом. При змові двох сторін заради грошей, власність громади йде в розхід. При цьому людські долі, долі працівників газети, навіть не беруться до уваги, на них начхати.

По іншому, слова «Навіть, якщо виділимо, вони їх не отримають» прочитати не вийде. Якщо бюджет міста не в спромозі виплатити кошти за виконані роботи комунальній структурі, то яким чином він знаходять їх в необмеженій кількості(по першому ж запиту) для приватної структури? В чому, або може в кому причини таких переваг?


http://www.uezd.com.ua/page/karoche-valim-cyu-gazetu.html

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини