Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:04:28

Координувати зусилля органів виконавчої влади та місцевого самоврядування для забезпечення реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї

23.08.2013   07:25

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко 22 серпня під час чергового засідання Регіонального комітету з економічних реформ, на якому розглянули та обговорили стан реалізації в області соціальної ініціативи Президента України “Сімейний затишок – дітям-сиротам та дітям, що залишилися без батьківського піклування.

Володимир Хоменко повідомив, що на сьогоднішній день в області проживає 2,5 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Нова соціальна ініціатива Глави держави передбачає суттєве збільшення кількості дітей, влаштованих до сімейних форм виховання: усиновлення, опіка, піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

“Як наголошує Президент України Віктор Янукович, кожна дитина має жити у своїй родині, у своєму домі. Наше завдання на даному етапі – детально проаналізувати стан справ та скоординувати зусилля органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї, утвердження сімейних цінностей, виховання відповідального батьківства, збереження сімей та запобігання соціальному сирітству як в області в цілому, так і в кожній територіальній громаді зокрема”, – підкреслив керівник області.

Інформуючи присутніх про стан організації в області роботи щодо влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання, начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Людмила Зеленько зауважила, що сімейними формами виховання в області вже охоплено 79,7% дітей-сиріт.

За її словами, протягом поточного року до сімейних форм виховання влаштовано 217 дітей, з яких 31 особа була влаштована до сімейних форм виховання з інтернатних установ. Позитивним є те, що жодної дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування не було направлено до інтернатних установ управління освіти і науки облдержадміністрації.

Найбільш поширеною формою сімейного виховання на Чернігівщині є опіка (піклування) над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Станом на 01.07.2013 року під опікою, піклуванням перебувало 1604 дитини або 64,3% від їх загальної кількості.

Все більше і більше дітей знаходять родинне тепло і затишок у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. В області вже функціонує 13 дитячих будинків сімейного типу та 198 прийомних сімей. Прийомні сім’ї створені та функціонують у всіх районах та містах обласного значення.

Протягом поточного року в області створено 3 дитячі будинки сімейного типу та 16 прийомних сімей і влаштовано 38 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. До кінця року планується створення ще 2 дитячі будинки сімейного типу та 15 прийомних сімей, в які буде влаштовано 31 дитину.

Відмітила також Людмила Зеленько і діяльність центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, де протягом цього року комплексну соціальну допомогу отримали 147 дітей.

Під час обговорення директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот поінформувала присутніх про пріоритетні напрямки діяльності центру, серед яких – соціальний супровід прийомних сімей та підбір і підготовка прийомних батьків.

Про напрямки удосконалення роботи в сфері захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування розповіли голови Городнянської та Новгород-Сіверської районних державних адміністрацій.

Підсумовуючи результати засідання Регіонального комітету з економічних реформ, Володимир Хоменко підкреслив, що завдання, визначені Президентом України впродовж останніх років, вимагають внесення концептуальних змін у діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування щодо профілактики цього асоціального явища, докорінного підвищення якості соціальних послуг, спрямованих на підтримку сім’ї.

“Як зазначає Глава держави: “Органи влади повинні показати свою спроможність не тільки оцінювати сім’ю і вживати заходів покарання відносно неї, а й навчитися сім’ї допомогти” ”, – акцентував очільник області та поставив завдання керівникам районів і відповідних служб вжити невідкладних заходів, які дозволять мінімізувати ризики виходу дітей за межі сім’ї, а для тих дітей, що залишилися без батьків – знайти нову родину.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини