Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:59:17

Делегація представників органів місцевого самоврядування Івано-Франківщини з ознайомчим візитом перебуває в Чернігівській області

16.07.2013   17:24

16-18 липня на Чернігівщині проходить виїзний семінар делегації Профспілкової асоціації молодих сільських голів Прикарпаття, що проводиться в рамках реалізації Програми заходів щодо розвитку лідерства та Проекту «Формування громадянського суспільства у сільських і селищних громадах Івано-Франківської області».

Зокрема, сьогодні у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбувся «круглий стіл» до 23-ї річниці ухвалення Декларації про державний суверенітет України. На ньому було обговорено питання щодо проекту Концепції реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні та реалізації  державної політики національної пам’яті в Івано-Франківській і Чернігівській областях.

У заході взяли участь голова Чернігівської обласної ради Анатолій Мельник, перший заступник голови обласної ради Іван Коробка, радник Президента України, народний депутат України ІV, V, VI скликань, президент благодійного фонду «Схід-Захід разом» Володимир Зубанов, в. о. заступника голови обласної державної адміністрації Юрій Музика, представники органів державної виконавчої влади і місцевого самоврядування Чернігівщини та Івано-Франківщини, науковці.

Звертаючись до присутніх, Анатолій Мельник, зокрема, зазначив, що зустрічі подібного формату - це свідчення налагодження безпосереднього міжрегіонального співробітництва.

- Під час таких багатосторонніх семінарів-нарад зростає ефективність сприйняття і аналізу важливих питань суспільно-політичного життя. І, особливо, це стосується обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в нашій державі.

Ініційований Главою держави проект Концепції - вкрай необхідний і політично виважений крок.

Безпосередньо для нашого депутатського корпусу важливо, що Концепція вміщує зведений в єдину систему комплекс заходів реформування територіальної організації влади із врахуванням звернень та пропозицій від регіонів, зокрема і від Чернігівської обласної ради та асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Чернігівщини»

 У своїх зверненнях ми пропонували врахувати саме те, що болить  кожному місцевому депутатові, кожному керівникові територіальної громади, наголошуючи на тому, що основою реформи має бути розширення прав і самодостатність місцевого самоврядування, децентралізація влади та нова якість адміністративних послуг населенню, - підкреслив голова обласної ради.

За словами Анатолія Мельника, реформа має визначити напрями, механізми і терміни формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади.
Відповідно до Концепції, серед головних шляхів у цьому напрямку  визначено комплексний і збалансований розвиток сільських територій, який би відповідав усталеним стандартам  Європейського Союзу і був орієнтиром для державної регіональної політики в Україні. Зростання доходів та якості життя на селі Президент назвав в числі базових пріоритетів державної політики.
Впровадження у життя Концепції реформування місцевого самоврядування і територіальної влади в Україні сприятиме «підняттю з колін»   українського села,    розвитку  його інфраструктури, інтенсивному залученню інвестицій на створення нових виробництв і робочих місць, відродить підприємницьку активність у депресивних сільських громадах.
Згідно із проектом Концепції, реформування місцевої влади має проходити у два етапи.

На першому (2013-2015рр.) етапі – це, насамперед, широка інформаційно-роз’яснювальна робота та підготовка  кадрів, залучених до проведення реформи на національному і регіональному рівнях.

На другому етапі (2015-2020рр.) планується законодавчо врегулювати систему адміністративно-територіального устрою, завершити формування законодавчої бази для діяльності місцевої влади на новій територіальній основі, з визначенням повноважень та їх ресурсного забезпечення.

 І головне - передбачено створити конституційну основу утворення виконавчих органів обласних та районних рад, розподілу повноважень між ними та відповідними місцевими адміністраціями, які будуть наділені функцією  контролю за дотриманням радами та їх виконавчими  органами вимог Конституції та законів України.

Створена таким чином ефективна територіальна система  врядування  стимулюватиме економічний розвиток територіальних громад, сприятиме наповненню необхідних бюджетних коштів  на  соціальний розвиток і розбудову інфраструктури усіх без виключення населених пунктів України.

Запровадження Концепції реформування місцевої влади сприятиме підвищенню ролі громад  у вирішенні   питань місцевого розвитку відповідно до вимог Європейської хартії.

- Реформа  системи публічної влади – це якраз той шанс для сіл, селищ та міст районного значення, які через неувагу  до їх долі залишилися на узбіччі соціально-економічно і духовно-культурного розвитку.  

Ради повинні зайняти в цьому питанні принципову позицію і відстоювати її на всіх етапах запровадження реформи.

А результатом цієї роботи буде ефективна територіальна система  врядування  із широким залученням населення до прийняття управлінських рішень, - наголосив, завершуючи свій виступ, Анатолій Мельник.

Радник Президента України Володимир Зубанов акцентував увагу на необхідності проведення в державі реформ, які сприятимуть подальшій демократизації системи влади в Україні, наданню  місцевому самоврядуванню більшої самостійності у виконанні владних повноважень. Також він зазначив, що головне в розбудові розвиненої європейської держави – це єдність українців Сходу і Заходу.

В обговоренні питання щодо реформування місцевого самоврядування взяли участь заступник начальника Головного управління юстиції в Чернігівській області Володимир Бобруйко, Хриплинський сільський голова (Івано-Франківська область) Роман Качмар, заступник начальника юридичного відділу виконавчого апарату Чернігівської обласної ради Ольга Лазаренко, Гончарівський селищний голова Чернігівського району Віталій Рудник та начальника відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради Ірина Соломаха.

Продовжилась робота «круглого столу» розглядом теми: «Реалізація державної політики національної пам’яті в Івано-Франківській та Чернігівській областях: регіональний вимір». В її обговоренні виступили: директор Департаменту інформаційної діяльності та зв’язків з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Подорван, директор Івано-Франківського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Богдан Волошинський, Ямницький сільський голова (Івано-Франківська область), голова профспілкової асоціації молодих сільських голів Прикарпаття Іван Ковальчук.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини