Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:23:12

Березневий сніговий армагедон

30.03.2013   10:38Агенцiя

Зустріч з директором Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури Чернігівської облдержадміністрації Петром Головачем.

Головач

Головач

Однак почалася розмова з того неочікуваного насправді снігового армагедону в березні, який захопив зненацька і раптово усю Україну та Чернігівщину також. Такого снігу і такої нищівної негоди саме в березні старожили давно не пригадують.

– Тому, Петре Михайловичу, перш ніж перейдемо до обумовленої теми, розкажіть, як Чернігівщина пережила аномальні, як для кінця березня, заметілі?

– Таке аномальне явище буває не так уже часто: один раз на півсотні чи більше років. І хоча хурделиці, що вирували впродовж трьох діб на Чернігівщині, наробили чимало лиха й неабияк ускладнили життя мешканцям області – з нештатною ситуацією ми впоралися доволі непогано. Зауважу, що долали наслідки стихії ми всі разом: і комунальники, і рятувальники, і військовики, і правоохоронці, і представники сільгосппідприємств, і пересічні громадяни. Завдяки спільним зусиллям, що координувалися штабом з ліквідації надзвичайної ситуації облдержадміністрації, станом на ранок 27 березня ситуацію стабілізовано та забезпечено рух транспорту по всіх трасах області.

На дорогах області працювало 759 одиниць спецтехніки (на дорогах державного значення – 74) та 2219 осіб обслуговуючого персоналу (на дорогах державного значення – 88 осіб), у тому числі від ДП “Чернігівський облавтодор” – 127 одиниць техніки та 145 осіб обслуговуючого персоналу, від комунальних підприємств – 496 одиниць техніки та 1624 осіб, від МНС області – 74 одиниці техніки та 344 особи, від УМВС – 62 одиниць техніки та 106 осіб особового складу. Також були задіяні техніка та обслуговуючий персонал від сільгосппідприємств та приватних інвесторів. Підрозділами ДП “Чернігівський облавтодор” розчищено 36,6 тисячі км доріг (при цьому розчистка однієї дороги здійснювалась 5-6 разів у залежності від інтенсивності опадів і товщини снігу). Для забезпечення виконання робіт додатково поставлено 200 тонн паливно-мастильних матеріалів, 204 тонни технічної солі, додатково заготовлено 1,5 тисячі тонн ґрунтових сумішей, 50 комплектів грейдерних ножів.

Варто сказати, що за цей період було надано допомогу з вивільнення зі снігових заметів та заторів 727 одиницям автотранспорту та 1713 пасажирам. Для надання допомоги населенню на автодорогах області було створено три стаціонарні пункти обігріву та чотири мобільні пункти на базі автомобілів підвищеної прохідності. За весь період негоди до них звернулося по допомогу з обігріву більше двохсот осіб.

Нині проїзд по автомобільних дорогах державного значення забезпечено повністю, на дорогах загального користування – також. Хоча на деяких ділянках залишаються обмеження. І практично ми не маємо жодних перебоїв з доставкою товарів першої необхідності у місцеві магазини.

На автобусних маршрутах області під час негоди працювало сто автобусів. Загальний стан транспортного сполучення задовільний. Системи електропостачання та електрозв’язок працюють у безаварійному штатному режимі.

Сьогодні головним завданням для всіх служб є контроль за безперебійним тепло-, водо- та газопостачанням населених пунктів, вчасним підвезенням продуктів харчування, повним обстеженням покрівель бюджетних установ та організацій, забезпеченням паливно-мастильними матеріалами техніки для ліквідації наслідків негоди.

– Отже, Чернігівщина зі страшною негодою впоралася?

– Вважаю, що так.

– Петре Михайловичу, тож тепер давайте перейдемо до визначеної теми. Як же реалізуються соціальні ініціативи Президента та здійснюються реформи на Чернігівщині?

– Органами виконавчої влади та місцевого самоврядування в області проводиться послідовна й цілеспрямована робота щодо формування та реалізації державної політики у сфері регіонального розвитку, будівництва, житлово-комунального господарства та інфраструктури.

З метою підтримки регіонального економічного зростання, зокрема, підвищення рівня конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості галузей житлово-комунального господарства й паливно-енергетичного комплексу, узгодження пріоритетів та дій центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування в області розроблено та реалізуються заходи за ключовими напрямами, визначеними програмами соціально-економічного розвитку та реформування житлово-комунального господарства області.
Хочу навести конкретні приклади по кожному з цих напрямів.

Будівельна галузь
та житлове будівництво

З метою підтримки в належному стані соціальної сфери комунальної власності області за рахунок коштів з Державного бюджету було виконано робіт на 89 мільйонів гривень. За ці кошти здійснювались будівництво, реконструкція та ремонт 124 об’єктів соціальної сфери, а саме реалізація заходів з енергозбереження та реконструкції систем опалення 60 закладів освіти, 17 – охорони здоров’я, 6 – культури; реконструкція 28 об’єктів комунального господарства.

Освоєння державних коштів дозволило ввести в експлуатацію найбільш соціально значимі об’єкти, які були у стадії незавершеного будівництва. Зокрема, навчально-виховний комплекс у Седневі Чернігівського району на 240 учнівських місць із дитячим садком на 35 місць та загальноосвітню школу в селі Нова Басань Бобровицького району на 306 учнівських місць.

Крім того, введені в експлуатацію амбулаторно-поліклінічний заклад на шість відвідувань за зміну, дитячі садки на 40 місць, їдальні, кафе на 330 місць, магазини на 12 тисяч квадратних метрів торговельної площі, автозаправні станції на 137 тисяч автомобілів, станції технічного обслуговування на вісім тисяч автомобілів, десять кілометрів водопровідних, каналізаційних та теплових мереж, майже 34 кілометри місцевих газопроводів.
Обсяг будівельних робіт за минулий рік становив 534 мільйони гривень. Введено в експлуатацію 191,4 тис. квадратних метрів житла, що більше попереднього року на 21,4%. Область за показником темпу росту – на 9-му місці (по Україні збільшення на 14,2%).

Минулого року поліпшено житлові умови інвалідам війни (придбано 24 квартири на загальну суму 7,2 мільйона гривень); воїнам-інтернаціоналістам (7 квартир на 1,9 млн. грн.); постраждалим від Чорнобильської катастрофи (16 квартир на загальну суму 5,1 млн. грн.).

Крім того, за програмою “Власний дім” придбано 25 житлових будинків; за рахунок коштів Державної іпотечної установи – 21 квартиру; за програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів укладено 58 угод, обсяг наданих кредитів – 9,4 млн. грн. Також придбано 30 квартир для постраждалих мешканців зруйнованого будинку (внаслідок вибуху газу) по вул. 50 років ВЛКСМ у Чернігові на загальну суму 7,8 млн. грн.
За всіма програмами придбано та прокредитовано 212 квартир.

Утримання
автомобільних доріг

Важливою частиною інфраструктурного забезпечення області є будівництво, ремонт та утримання автомобільних доріг. За рахунок коштів субвенцій з Державного бюджету місцевим бюджетам здійснено ремонт та утримання 59,5 км вулиць та доріг комунальної власності загальною вартістю 23 мільйони гривень. На експлуатаційне утримання доріг було витрачено майже 83 млн. грн., на поточний ремонт – 9,3 мільйона, на капітальний ремонт – 5,4 мільйона, на нове будівництво – півмільйона гривень (виготовлення проектно-кошторисної документації).

Житлово-комунальне
господарство

Програмою реформування і розвитку житлово-комунального господарства області на 2011-2014 роки було затверджено стратегію та базові принципи з метою приведення її до стану ефективно, стабільно та прибутково працюючої.

Основна увага була сконцентрована на вирішенні таких питань: підвищення ефективності роботи підприємств галузі шляхом удосконалення системи управління на всіх рівнях; створення ефективної економічної моделі функціонування системи при поєднанні інтересів споживачів, виробників та постачальників послуг; раціональне використання обліку матеріальних та паливно-енергетичних ресурсів.

Ефективне управління житловими будинками передбачає передусім створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

В області створено 240 таких об’єднань, які обслуговують 285 житлових будинків загальною площею 478,5 тисячі квадратних метрів.

Упродовж минулого року обсяги капіталовкладень на виконання заходів з технічного переоснащення житлово-комунального господарства області становили 161,4 млн. грн., що більше у порівнянні з 2011 роком на 16,5 мільйона.

Для підтримки належного технічного стану житлових будинків із місцевих бюджетів на проведення капітального ремонту було виділено 5,2 мільйона. За рахунок обігових коштів підприємств виконано робіт з поточного ремонту житлового фонду на суму дванадцять мільйонів.

За рахунок коштів із різних джерел виконано робіт з реконструкції об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства на суму 47 мільйонів гривень. Ці кошти пішли на заходи з поліпшення якості питної води та на модернізацію каналізаційного господарства.

Це дало можливість прокласти 62,4 км нових водопровідних та 1,9 км каналізаційних мереж, а також замінити 6,6 км водопровідних та 5,1 км каналізаційних мереж.

Продовжувалась робота щодо залучення іноземних інвестицій на розвиток галузі. Зокрема, КП “Чернігівводоканал” за рахунок кредитних коштів Світового банку здійснено реконструкцію водопровідних і каналізаційних насосних станцій, де встановлено сучасне насосне обладнання на загальну суму тридцять мільйонів гривень.

Запровадження вищезазначених заходів дало можливість зменшити питомі витрати електроенергії на кубометр поданої питної води в середньому по області на 12,0%, на транспортування та очистку одного кубометра стічної води – на 4,6%.

Для забезпечення належного функціонування об’єктів теплопостачання реалізовано заходів на суму 33,8 млн. грн. При цьому здійснено реконструкцію та капітальний ремонт із встановленням сучасного котельного та насосного обладнання 19 котелень (Чернігів – 6, Ніжин – 4, Прилуки – 2, Городня – 2, Новгород-Сіверський – 1, Щорс – 1, Семенівка – 1, Куликівка – 1, Ріпки – 1) та замінено 4,8 км теплових мереж, у тому числі 0,9 км на попередньо ізольовані труби.

Зважаючи на підвищення цін на енергоносії, в області вживаються заходи щодо зниження частки природного газу в паливному балансі.

Зокрема, ПАТ “Облтеплокомуненерго” реалізовано п’ять проектів із встановленням твердопаливних котлів, де паливом є пелети. Сума інвестицій – більше шести мільйонів гривень. Варто зазначити, що зазначені заходи забезпечать щорічну економію до мільйона кубометрів природного газу.

На початок року частка котелень комунальної теплоенергетики, які працюють на альтернативних видах палива, становила 3,2 відсотка (по Україні – 2,1).

На благоустрій міст, селищ та сіл із місцевих бюджетів було виділено та профінансовано 63,3 млн. грн. Загальні витрати на озеленення територій населених пунктів області склали 12,1 мільйона гривень.

У рамках акції “За чисте довкілля” упродовж 2012 року висаджено біля 81 тисячі дерев і лісових насаджень, близько 16 тисяч кущів. Було побудовано 14 дитячих та 3 спортивні майданчики, відремонтовано 616 дитячих та 865 спортивних майданчиків. Виконано роботи з ремонту 1164 братських могил, 28 меморіальних комплексів, 997 місць почесних поховань.

У переважній більшості населених пунктів розроблено заходи щодо збереження та розвитку зелених насаджень. Проте для проведення цієї роботи на належному рівні необхідно розробити місцеві та регіональні програми.
Мінрегіоном України визначено пріоритетні напрями діяльності на цей рік. Це запровадження нових фінансово-інвестиційних механізмів забезпечення житлом громадян в частині здешевлення вартості іпотечних кредитів та надання пільгових іпотечних кредитів на будівництво (придбання) доступного житла; формування прозорої тарифної політики, забезпечення відкритості та доступності структури цін/тарифів для споживачів і суспільства; створення нормативно-правового підґрунтя для залучення інвестицій в галузь та реалізація інвестиційних програм.
Виконання поставлених завдань дозволить здійснити модернізацію та технічне переоснащення комунальної інфраструктури.

– Опалювальний період ось-ось закінчиться. Як ви оцінюєте роботу галузі?

– Можу впевнено сказати, що підприємства галузі безперебійно надавали житлово-комунальні послуги, без особливих ускладнень забезпечили стабільне проходження опалювального періоду. Сьогодні у населених пунктах області є холодна та гаряча вода, тепло в будинках, утримується житловий фонд. Значних аварій, як це траплялося в інших областях, у нас не було.

– На вашу думку, від чого залежить якісне надання житлово-комунальних послуг і коли вони поліпшаться?

– Якісне надання послуг залежить від багатьох факторів. Насамперед це технічний стан галузі, знос якого сьогодні сягає до 40%; вартість цих послуг; наявність законодавчої бази, яка б змогла забезпечити ринкові умови, створити конкурентне середовище у галузі, що зацікавило б інвестора…

– Питання тарифної політики у житлово-комунальній сфері хвилює кожного мешканця області. Чого нам чекати?

– Почну з того, що за минулий рік значного росту вартості послуг не було. Не змінювались тарифи з централізованого опалення та гарячого водопостачання у Чернігові, Ніжині, Прилуках та інших населених пунктах області, де є централізоване теплопостачання. Що стосується централізованого водопостачання та водовідведення – відбулося коригування тарифів у частині енергоносіїв у Чернігові, Прилуках, Бобровиці, Борзні, Городні, Корюківці, Носівці, Щорсі.

З утримання житлового фонду та прибудинкових територій тарифи переглядались у Чернігові, Прилуках, Бахмачі, Бобровиці, Борзні, Семенівці.

Безумовно, тарифи повинні відшкодовувати витрати житлово-комунальних підприємств стовідсотково. Інше питання – який механізм запровадити, аби прийняття відповідного рішення забезпечило відшкодування підприємству витрат, задовольнило б населення як вартістю, так і якістю. Президент України Віктор Янукович звертає на це особливу увагу: “Наша мета – не поліпшення статистики, а покращення життя громадян. Люди мають відчути реальний позитивний результат від нашої спільної роботи”.

Постановою Кабінету Міністрів України затверджено єдиний порядок формування тарифів для всієї країни. З метою недопущення суттєвого зростання розмірів тарифів у порівнянні з діючими облдержадміністрацією було взято на контроль перегляд тарифів і рекомендовано їх поетапне введення.

Спілкувався Олександр ШИЛО

http://www.hvilya.com/news/bereznevij_snigovij_armagedon/2013-03-29-2098

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини