Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:00:35

Забезпечення життєдіяльності територій під час весняної повені – актуальне питання сьогодення

12.03.2013   17:26

Про гідрометеорологічні умови формування і можливий розвиток весняної повені в басейнах річок області та готовність місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, обласних управлінь, організацій і підприємств до пропуску льодоходу і весняної повені в 2013 році йшлося на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося 12 березня під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Станіслава Прокопенка.

Відкриваючи засідання, Станіслав Прокопенко зазначив, що за результатами попереднього аналізу гідрометеорологічної ситуації, на території області очікується непроста повенева обстановка, максимальні рівні води в басейнах річок області у весняний період 2013 року можуть бути близькими до середніх багаторічних значень. Це зумовить часткові підтоплення та оточення водою територій понижених прирічкових населених пунктів.

За інформацією обласного центру гідрометеорології, початок водопілля цього року очікується у третій декаді березня і максимальні рівні води не перевищать показників 2010 року.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації В’ячеслав Рига, інформуючи про можливу повеневу обстановку в області, зазначив, що негативного впливу весняної повені можуть зазнати 30 населених пунктів області з населенням 2859 осіб, зокрема, у Городнянському, Коропському, Менському, Новгород-Сіверському, Ріпкинському, Сосницькому та Чернігівському районах.

У зону впливу шкідливої дії весняної повені може потрапити 13 підстанцій ПС-35кВ, 106 трансформаторних пунктів (ТП-10/0,4), понад 568 км повітряних ліній електромереж, 5 ФАПів та сільських лікарських амбулаторій, 4 загальноосвітніх школи Сосницького, Новгород-Сіверського, та Ріпкинського районів.

Повеневими водами можуть бути підтоплені окремі дільниці автомобільних доріг місцевого значення на підходах до населених пунктів, які розташовані в зонах впливу весняної повені, загальною довжиною понад 20 км. За його словами, для забезпечення нормальної життєдіяльності населення, що мешкає в зонах вірогідного впливу весняної повені, необхідно організувати завезення товарів першої необхідності та продуктів харчування. З метою безпечного пропуску льодоходу, повені та дощових паводків у весняний період 2013 року на території Чернігівської області розроблено і затверджено План дій обласних управлінь, організацій і підприємств, райдержадміністрацій, міськвиконкомів, органів місцевого самоврядування.

Утворено й забезпечено функціонування обласного оперативного штабу з безпечного пропуску льодоходу, повені та дощових паводків у 2013 році. Розроблено регламент його діяльності та графік цілодобового чергування відповідальних працівників на час повені.

З урахуванням попередніх оцінок можливого розвитку весняної повені уточнено карту-схему виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пропуском льодоходу і весняної повені, змодельовано можливу повеневу обстановку на території області, здійснена оцінка ймовірності підтоплення об’єктів життєзабезпечення населення, транспорту, енергетики, зв’язку, садиб і будівель, реалізуються заходи щодо їх захисту та забезпечення сталого функціонування.

У райдержадміністраціях, міськвиконкомах уточнені плани евакуації населення, матеріальних цінностей і майна громадян та вивезення тварин, проведено тренування районних евакуаційних комісій.

У населених пунктах, що підпадають негативному впливу весняної повені, підготовлено для використання 35 човнів веслових та 14 човнів з двигунами для виконання завдань, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності населення та громадського порядку в населених пунктах, що розташовані в зонах впливу повені.

У місцевих, відомчих і регіональному матеріальних резервах, призначених для запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій, визначено необхідний аварійний запас паливно-мастильних, будівельних матеріалів та засобів освітлювання для проведення робіт в екстремальних умовах весняної повені.

Для ліквідації надзвичайних ситуацій і їх наслідків за рахунок коштів обласного бюджету створено регіональний запас матеріально-технічних ресурсів на суму 704 тис. гривень.

Вживаються заходи для забезпечення фельдшерсько-акушерських пунктів, сільських лікарських амбулаторій та дільничних лікарень у зонах впливу повені необхідною кількістю медикаментів, перев’язувального матеріалу та дезінфікуючих засобів у відповідності до табелю оснащення підрозділів первинної медико-санітарної допомоги.

Підсумовуючи результати засідання, Станіслав Прокопенко наголосив на необхідності чітко дотримуватися відпрацьованого плану взаємодії та звернув увагу керівників обласних управлінь, організацій і підприємств на неприпустимість зволікання з проведенням превентивних заходів.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини