Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:00:57

Тактичний урбанізм: створюємо місто для людей

13.09.2021   17:27Агенцiя

Як часто від наших родичів, друзів, знайомих з інших місцин ми чуємо, що Чернігів неабияк змінився за останні роки? І дійсно, він у буквальному сенсі щодня росте і в ширину і вгору.

Можна побачити багато позитивного: стало чистіше, з’явилися нові локації для відпочинку, центральна частина вже більш пристосована для потреб людей з інвалідністю та маломобільних груп населення. Роботи з благоустрою киплять, аж гуде!  

Та водночас неозброєним оком видно їхню хаотичність і точковість, що подекуди навпаки погіршує зручність користування публічним простором. Стратегія довгострокового розвитку Чернігова залишається незрозумілою, а тим часом місцеву владу й бізнес більше цікавлять мегапроєкти, що принесуть прибуток або виглядатимуть масштабно. Всі інші питання не на часі.

Дехто скаже, що від нас мало чого залежить. Мовляв, у кого є гроші та повноваження, той і вирішує, яким буде вигляд міста. Насправді ж, є чимало інструментів, якими можуть скористатися громадяни. Першими на думку спадають інструменти місцевої демократії: громадські слухання, консультації, петиції, або ж акції, протести, демонстрації. Але є ще один дієвий спосіб, поки що новий для нас – використання методів тактичного урбанізму.

Насправді це вже поширена світова практика в області міського дизайну та перепланування. Мова йде про своєрідний рух, який допомагає згуртувати громаду і «відвоювати» публічні простори через дії, що не вимагають багато часу та ресурсів, проте мають довгострокову перспективу і роблять місто зручнішим для життя. Таким чином, тактичний урбанізм не тільки змінює його, а й формує в громаді розуміння, що багато чого залежить від самих людей і не треба чекати когось «зверху», поки «вони хоч щось зроблять».

Локальні малобюджетні ініціативи щодо покращення міста стали дуже популярні у світі з початком кризи 2008 року. «Handmade urbanism», «DIY (do it yourself) urbanism», «quirella», «pop-up urbanism» — все це різні назви, що означають рух тактичного урбанізму як реалізації малих швидких перетворень для глобальних змін у громаді в майбутньому.

Наведемо кілька практичних прикладів застосування цього підходу в містах.

«CHAIR-BOMBING»

Головна ідея «chair-bombing» (з англійської дослівно – «бомбардування стільцями») наступна: там, де був пустий шмат асфальту, ставлять вуличні меблі, наповнюючи відповідний простір «життям». Але сенс цієї ініціативи значно глибший. По-перше, вони виготовляються з вторинної сировини, наприклад, непотрібних палет. Таким чином, «chair-bombing» стає екологічним та практичним способом її використання. По-друге, саморобні меблі на вулицях створюють вільні мобільні простори для спілкування та відпочинку громадян, а також туристів, які, в свою чергу, підживлюють міське життя й торгівлю. А ще завдяки цій ініціативі місто збагачується новими об’єктами інфраструктури. Такий метод широко розповсюджений, наприклад, у Нью-Йорку, де всюди розставлені переносні стільці. Ба більше, вони стали його родзинкою!

2C30E690-5166-4D85-AA2C-BB9053C4FB7B

ПАРКЛЕТИ

Маючи на меті збільшення зелених зон, винахідливі тактичні урбаністи “захоплюють” пусті або малопопулярні парковки та створюють нові невеличкі зони відпочинку, кав’ярні, тимчасові ігрові майданчики тощо.

7247F300-1B0E-470D-B827-3D0F86805F77

«АТАКА ЗЕБРАМИ»

Цей прояв тактичного урбанізму характерний для автомобілецентричних міст. Щоб показати муніципальній владі, що пішоходи мають бути головним пріоритетом у транспортній та інфраструктурній політиці, активісти створюють тимчасові «зебри» у локаціях, які, на їхню думку, потребують наземного переходу. Для цього використовують крейду, фарбу, а іноді виготовляють гумові чи картонні об´єкти, щоб надалі їх можна було вільно переміщувати з місця на місце.

D6A07920-1B21-4F87-9382-D84BD5CF5FDC

ВІДКРИТІ ВУЛИЦІ АБО «ДЕНЬ БЕЗ АВТО»

Можливо в когось думка про день без автомобіля викликає паніку, але у цілій низці країн світу є практика перекриття вулиць на один день для руху подібного транспорту на користь пішоходів, велосипедистів, скейтерів, ролерів тощо або ж для проведення різноманітних публічних заходів. Перша подібна акція пройшла ще у 1965 році в американському Сіетлі. Ця ініціатива створює нові виміри міського простору «для людей» та «про людей».

9E8FCE67-5022-4513-AC9E-B59EB81E5D99

СОЦІАЛЬНІ АРТ-ІНТЕРВЕНЦІЇ

Часом через них виникають суперечки: вони є проявами мистецтва чи вандалізму? Проте розміщення художніх витворів та інсталяцій у міському просторі, а подекуди їх трохи агресивне «вторгнення», відіграють важливу роль у тактичному урбанізмі. Адже митці, які створюють неймовірні об’єкти стріт-арту, мають на меті не тільки показати саме мистецтво, а й привернути увагу своїми витворами чи перформансами до соціальних проблем.

6AB56CDC-750B-4079-BDF8-F00F86E31CA0

Підводячи підсумки, можна сказати, що велика кількість прикладів різноманітних громадських ініціатив доводять ефективність тактичного урбанізму, а також його здатність формувати в громадах новий світогляд небайдужого жителя міста. А хіба це не саме те, що так необхідне зараз Чернігову?

З червня цього року громадська організація «Еко Місто Чернігів» у партнерстві з Національним університетом «Чернігівська політехніка» розпочала реалізацію проєкту «Простір DIY», що дозволить переосмислити та осучаснити простір кампусу цього вишу інструментами співучасного проєктування, тактичного урбанізму і вуличного мистецтва. В планах також створити локальний креативний хаб.

9DA55CCF-FEDC-489A-B39C-FB7584F0A786

Також окрім осучаснення кампусу в рамках проєкту відбудеться фестиваль «Простір DIY», на якому будуть презентовані його результати, нові локальні об’єкти інфраструктури та арт-об’єкти. Гості заходу зможуть навіть взяти участь у майстер-класах з апсайклінгу та переробки пластику. Тому щоб не пропустити головну подію осені, слідкуйте за новинами громадської організації «Еко Місто Чернігів» та проєкту!

Впровадження останнього в цьому році стало можливим завдяки підтримці «Українського культурного фонду», проте будемо сподіватися, що подібні ініціативи в майбутньому набудуть ширшого застосування серед чернігівців.

Проєкт «Простір DIY» реалізується ГО «Еко Місто Чернігів» у партнерстві з Національним університетом «Чернігівська політехніка» за підтримки Українського культурного фонду.

джерело

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини