Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:13:20

Очікувані характеристики весняного водопілля

23.02.2021   13:21Агенцiя

Гідрометеорологічні умови, що склались в басейнах річок Дніпра вище Київського водосховища і Десни та очікувані характеристики весняного водопілля 2021 р.

Упродовж осінньо-зимового періоду 2020-21 рр. у басейні Дніпра та Десни складалися наступні гідрометеорологічні умови:

Погодні умови осіннього періоду.Осінь 2020 року була теплою і переважно сухою. Протягом вересня-листопада середньомісячні температури повітря були вищими за норму на 2-5º. Кількість опадів у вересні склала 26-37 см (40-84% від норми), у жовтні – 47-70 мм (122-196% від норми), у листопаді – 21-49 мм (44-95% від норми).
Зимовий період. 30 листопада по всій території водозбору Дніпра та Десни відбувся перехід середньої добової температури повітря через 0ºC в сторону від’ємних значень, що на 5-13 днів пізніше нормальних строків.

У грудні зберігалась тепла погода з частими опадами різної інтенсивності. Середньомісячна температура повітря у грудні склала 0,7-2,4º морозу і була на 2º вища середніх багаторічних значень.
Кількість опадів за місяць дорівнювала 30-48 мм (62-87% від норми).

У січні переважала погода з підвищеним температурним режимом та опадами різної інтенсивності.
Середньомісячна температура повітря у січні склала 3-4º морозу, що на 3-4º вищевід середніх багаторічних значень.
У цілому за місяць опадів випало 54-68 мм (129-153% від норми).

Снігонакопичення. З кінця листопада і до кінця січня погодні умови мали дуже мінливий характер: періоди похолодань змінювались менш тривалими періодами потеплінь. Сніговий покрив встановлювався, танув, ущільнювався і знову накопичувався.
Стійкий сніговий покрив встановився у другій декаді грудня і до кінця січня процес снігонакопичення був малоактивним.

Під час відлиги 23-27 січня середньодобові температури повітря підвищились до 1-5, ºC тепла, що обумовило активне танення незначного снігового покриву. Сніг залишився лише на верхніх ділянках басейну Дніпра та Десни поза межами країни, а на нижніх ділянках басейну сніг розтанув і відтанув верхній шар грунту.
Черговий затік холоду 28 січня, який тривав до 20 лютого, докорінно змінив умови у басейні. Активне похолодання (до аномальних морозів) супроводжувалося значними процесами снігонакопичення.
Відповідно найбільші його висота та снігозапаси спостерігались за даними снігомірних зйомок 15-20 лютого.

За даними снігозйомки 20 лютогосніг по частинах водозбору залягав висотою 24-50 см, і в середньому по басейну Десни до Чернігова – 36 см.

Середній запас води у ньому дорівнював (у мм і відсотках норми на дату 20.02): у басейні Дніпра до Лоєва 69 мм (147%), Сожу до Гомеля 80мм (170%), Сейму до Мутина 64 мм (131%), Десни до Чернігова 78 мм (160%).

Підстильна поверхня. Зволоження метрового шару ґрунту восени було значно нижчим за норму і загалом в середньому по басейн Дніпра та Десни становило 40-110 мм. Внаслідок нестійкого зимового режиму погоди (танення снігу і дощів у періоди відлиг), у порівнянні з осіннім, зволоження збільшилось і за інструментальними вимірами 10 лютого дорівнювало 190-200 мм, що близько і більше середніх величин.

Промерзання ґрунту. Метеоумови не сприяли значному промерзанню ґрунту. За вимірами 20 лютого ґрунт у басейнах річок промерз на глибину 10-25 см, що менше норми. Грунти у басейнах річок слабо зцементовані льодом, що може призвестидо втрат тало-дощових вод на просочування; коефіцієнти стоку будуть дорівнювати 0,3-0,4.

Льодоутворення. Починаючи з 6-8 грудня на річках області розпочалися процеси льодоутворення. Різке зниження температур з 7 грудня обумовило утворення зажорних явищ на ряді ділянок Дніпра та Десни з різкими коливаннями рівнів води 15-40 см за добу.
З 10 грудня на багатьох ділянках основних річок встановився льодостав і річки перейшли на зимовий режим живлення. Під час відлиг на річках відбувалось послаблення та часткове руйнування льодового покриву. Під час холодних періодів відновлювалися і посилювалися льодові явища. Станом на 22 лютого на річках басейну спостерігається льодостав, місцями з ополонками.

Товщина льоду за вимірами 20 лютого становила 15-30 см, висота снігу на льоду 10 -35 см, а на Десні в районі Новгород Сіверського – 35-50 см.
Водність річок. На річках басейну Дніпра та Десни до початку процесів льодоутворення (7 грудня) відбувалося збільшення витрат води, яке було обумовлено періодичними дощами у жовтні-листопаді, але зупинилося внаслідок льодових процесів. Річки перейшли на зимовий режим живлення, водність зменшилася.
Внаслідок відлиги на початку січня відбулося повторне збільшення водності, зруйнувався і місцями розтанув лід на річках.

На кінець осені водність річок становила 30-80% від норми, станом на 20 лютого збільшилась і приблизилась до середньобагаторічних значень. .Зараз на річках зберігаються малозмінні витрати.

За висотою поточні рівні води на Десні та її притоках нижчі від середніх рівнів зимової межені і вищі ніж найменші рівні зимової межіні за багаторічний період спостережень. На окремих ділянках Дніпра, Десни та Сейму поточні рівні близькі до середніх меженних, внаслідок утримання зажорів на ділянках цих річок.
Виходячи з гідрометеорологічної ситуації, що склалася у басейнах річок Дніпра та Десни упродовж осінньо-зимового періоду 2020-2021 рр. та за нормального розвитку гідрометеорологічних процесів у березні – квітні, весняне водопілля 2021 р. буде значно вищим за минулорічне і може бути подібним до повені 2018 року. При цьому треба враховувати, що снігонакопичення може тривати і у березні (наприклад, як було у 2010, 2013 рр.).

За максимальними рівнями водопілля 2021 р. очікується:
– близькими до норми на р. Дніпрі;
– нижчими за норму на р. Десні та р. Сеймі.

Загальна амплітуда підвищення рівнів води над поточними відмітками становитиме на ділянці Дніпра від с. Неданчичі до с. Дніпровського – 1,2-1,7 м; на р. Десні – 1,5-2,0 м, на р. Сеймі- 1,0-1,5 м, на р. Снові – 0,9-1,1 м.

Чернігівський обласний центр з гідрометеорології

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини