Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 00:14:27

Пільгові перевезення у Чернігові: ефективність механізму компенсацій

16.01.2018   13:57Агенцiя

Неодноразово чернігівцямза минулий рік доводилось скаржитись на те, що водії міських автобусів, усупереч вимогам закону, не хочуть брати пасажирів пільгових категорій.

Певно, багато хто з вас також стикався з явно незаконними діями цих перевізників. Наприклад, коли водій, помітивши на зупинці громадського транспорту пільговика, навмисно не зупиняється на зупинці. Або ж просто безпідставно відмовляє пасажиру пільгової категорії у безкоштовному проїзді. Окрім цього, існує проблема й з боку пасажирів – зловживання своїмиправами та відсутність розуміння цінності даної можливості.

З метою створення ефективного механізму пільгових перевезень для всіх сторін експерти національного рівня разом з представниками Громадської організації «Агенція міських ініціатив»за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» проведуть дослідження в сфері даного питання та напрацюють конкретні механізми рішення.


Ситуація з пільговиками

У Чернігові станом на 2017 рік понад 85 тис. осіб мають пільги на проїзд в громадському транспорті. Фактично їх перевезення на автобусних маршрутах в межах міста у цьому році здійснювались коштом міста. До 2016 року компенсація відповідно до Бюджетного кодексу України здійснювалась за рахунок субвенції з державного бюджету.
Сам механізм компенсації за пільгові перевезення не є ефективним, оскільки вінніяк не мотивує перевізників дотримуватись умов роботи. А водій, в свою чергу, теж зацікавлений у тому, щоб не взяти пільговика. Окрім цього, в такій схемі завжди присутня корупційна складова, котра заважає всім сторонам добросовісно виконувати свої обов’язки.

 
Автотранспорт

Яквже зазначалось, починаючи з 2016 року державна компенсація не відбувається за перевезення пасажирів пільгових категорій. І цим питанням почало займатись місто. Компенсація з міста відбувається за фактичною кількістю перевезених пільговиків. Дану інформацію надають перевізники. Звісно, що вона буде досить орієнтовною, адже точної цифри перевезених пільговиків не знає, певно, ніхто з приватних перевізників.
Наприклад, в 2016 році потреба в компенсації автотранспорту складало 30, 556 млн грн(10 їздок * кількість пільговиків). В 2017 році ця сума різко зменшилась – 13,140 млн. грн. Хоча компенсували в 2016 році тільки в сумі 2, 971 млн. грнза пільгові перевезення, а в 2017 році – 5,200 млн. грн. На 2018 рік заплановано на компенсацію пільгових перевезень 6,682 млн. грн, хоча перевізники зазначили потребу в 2 рази більше (в сумі 14,075 млн. грн). Тобто в порівнянні з 2016 роком розмір компенсації зросла більше, ніж в 2 рази.


Електротранспорт

Якщо говорити про електротранспорт, то компенсаційна сума з міського бюджету зросла в 3,5 рази: 2016 році було витрачено 22 млн. грн, в 2017 році – 49,350 млн. грн, на 2018 рік заплановано 74,025 млн. грн. 
Дивлячись на таку тенденцію, то з кожним роком витрати з міського бюджету на компенсацію пільгових перевезень будуть продовжувати рости. І можливо вже через кілька років діяти по тій же схемі компенсації місту буде дуже важко.Навіть не зважаючи на те, що кількість пільговиків навіть почала зменшуватись (2016 рік – 74 754 осіб, 2017 рік – 88 569 осіб, 2018 рік – 85 222 осіб).

 
Які є рішення?

В деяких випадках ситуацію намагались вирішити за допомогою соціальних талонів для пільговиків. В закладах соціального захисту пільговик отримує талони, передає їх водію і отримує безкоштовний проїзд. Далі по цим талонам здійснюється компенсація за фактичну кількість перевезених пільговиків. Це, звісно, більш складний процес. Набагато простіше вирішиться дане питання за допомогою системи електронного квитка. В будь-якому випадку, варіанти рішення є. Головне – створити дієві умови для монетизації пільг в громадському транспорті. Даний механізм дисциплінує пасажира з одного боку і привчає до відповідальності перевізника, з іншого боку.

Наразі ми працюємо над пропозиціями, рекомендаціями та механізмами, котрі можуть вирішити ситуацію з пільговими перевезеннями в рамках реалізації проекту «Громадський транспорт: ефективність використання бюджетних коштів», котрі будуть запропоновані міській владі. Проект реалізовується Громадською організацією «Агенція міських ініціатив» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».


Прес-служба ГО «Агенція міських ініціатив»

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.