Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:55:29

Як часто користуються комунальні підприємства Чернігова ProZorro?

08.12.2017   10:41

Система ProZorro в Україні стартувала з 1 серпня 2016 року. За цей час до неї приєдналися всі комунальні підприємства міста. Із січня 2016 року до сьогодні в системі місцеві КП провели 1,5 тисяч процедур на 557,39 млн. грн. очікуваної вартості.

Завдяки ProZorro та новій системі закупівель вдалося зекономити 19,48 млн. грн. Однак, чи все так добре? Де ховаються кошти, які продовжують розподілятисьу ручному режимі? Які КП найменше працюють уProZorro й чому? Читайте нижче.

ProZorroза час свого існування має в базі 1,3 млн. процедур. Серед них можна знайти й ті, що проводили чернігівські комунальні підприємства.
Нагадаємо, що в Чернігові створено 18 комунальних підприємств. Усі вони приєдналися до системи закупівель ProZorro. Однак використовують її по-різному.

Хто найбільше коштів показав у ProZorro?
Найбільше коштів на закупівлі за останні 11 місяців витратило КП«АТП-2528» – 174,9 млн. грн., за ним монополіст «Водоканал»із його 148,3 млн. грн. Закриває трійку ЧТУ з сумою 102,9 млн. грн. Хоча кошти, які показали підприємства в системі, в цілому не показник доброякісного та ефективного використання ресурсів. Багато із тендерів – це, так звані, допороги.
Це ті закупівлі, запланована сума яких не перевищує 200 тисяч для товарів та послуг й 1,5 млн. грн. для робіт. Такі закупівлі не регулюються Законом України «Про публічні закупівлі».

І що? Про допорогові закупівлі.
Допороговихпроцедур найбільше провів чернігівський Водоканал – 554 процедури на 72,2 млн. грн. Друге місце в такому своєрідному рейтингу займає «АТП-2528» з сумою в 8 млн, закриває трійку лідерів «ЖЕК-10» з його 124 процедурами на 11 млн. грн.
Самі собою допорогові процедури не мають нічого поганого. Не все можна об’єднати в надпорогову суму й провести великий тендер. Разом із тим, «допорогами» часто маніпулюють. Наприклад, один об’єкт оформляють як кілька менших сумою до 200 тисяч чи 1,5 млн. грн. Причиною цьому стають особливості законодавства, специфіка побудови об’єктів чи небажання проводити тендери.

Звіти про укладені угоди – наше фсьо!
Найбільше цікавості завжди викликають звіти про укладені угоди. Фактично це угоди, що бути підписані напряму з постачальником послуг чи робіт. Кошти за такими звітами,умовно кажучи, розподіляються в ручному режимі. Підприємство самостійно визначає з ким буде підписувати договір.
Найбільшою популярністю звіти про укладені угоди користуються у КП, що займаються благоустроєм нашого міста. Так КП «Новозаводське» –уклало 73% звітів від усіх процедур за рік, «ЖЕК-13» – 75%,КП «АТП-2528» – 77% , «ЖЕК-10» – 82%, КП «Деснянське» – 86%.
Валентин Куц, начальник Управління житлово-комунального господарства пояснює це тим, що специфікація робіт таких КП не дозволяє об’єднувати кілька типових об’єктів у 1 великий тендер.

Допорогові ремонти доріг
Ще з травня минулого року ремонти доріг та внутрішньобудинкових проїздів у Чернігові виконується час від часу Комунальним шляхо-будівним підприємством й 3 ФОПами: Мкртчяном Володею Данієловичем, ОганисяномУсикомПаргеновичем та АркашяномСурікомХачіковичем. Цього року до цього списку додалася ще й МкртчянЛусікЗареєвна, що має прямий стосунок до Володі Данієловича – живуть за 1 адресою, мають такі ж контактні дані та роблять ремонти доріг 
Аналітичний модуль ProZorro показує, що в 2017 році провели 61 тендер з ремонту доріг в місті. Із них близько 50 були розподілені між ФОПами, що перераховані вище. 15 млн. грн. пішли з рахунків казначейства через «ЖЕК-10», «ЖЕК-13» та Управління ЖКГ фізичним-особам підприємцям.
Цікаво, що всі тендери пройшли по процедурі звітування про укладені угоди – фактично були розподілені навіть без мінімального конкурсу чи спроби його провести.

ProZorro поки не для нас.
Найменше системою ProZorro користуються 3 чернігівські комунальні підприємства:«Шкільне», яке оформило 4 процедури на 123 тисячі, «Чернігівбудінвест» – 8 процедур на 308 тисяч, «Новий Чернігів» – 6 процедур на 911 тисяч.

Замість висновку
Це був короткий зріз інформації по системі ProZorro за 11 місяців цього року по діяльності комунальних підприємств міста. Не варто забувати, що ми з Вами власники цих підприємств. Ми з Вами фінансуємо їх з наших податків. Ми з Вами маємо право знати куди витрачають наші кошти наші підприємства.
Та навіть більше того постає питання наскільки ми довіряємо людям, що очолюють наші підприємства? Й що з цим робити? Поки це досить риторичні запитання, але на них варто шукати відповідь.

 
Чернігівська обласна ГО ЦПСА

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини