Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 12:01:36

Чернігівські аптеки приховують кількість проданих нарковмісних препаратів

23.06.2017   10:28Агенцiя

З кінця 2016 року Інститут аналітики та адвокації досліджує споживання опіоїдних анальгетиків в Україні. У рамках аналізу ІАА дізнавався кількість наркотичних засобів, реалізованих комунальними аптеками-лізензіатами. Втім, "доступність" Чернігова визначити так і не вдалося.

Нарковмісні препарати у області має право розповсюджувати лише 2 підприємства, одне з яких – КП «Ліки України» володіє мережею з 26 відділень. Комунальники проігнорували ЗУ «Про доступ до публічної інформації» танеобхідної статистики у відповідь на запит ІАА не надали.

Чому це важливо?

Паліативна допомога — це підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів, які мають смертельне захворювання (наприклад, онкологічне). Аби полегшити їхні страждання держава надає можливість «доступніше» отримувати  знеболення. Щороку, за даними МОЗу, понад 600 000 людей в Україні потребують такої допомоги. З них 20 000 – діти.

У 2014 році у Чернігівській області майже 87  тисяч пацієнтів потребували знеболювальних.

Важливими нарковміснимипрепаратами є Кодеїн, Трамадол, Морфін, Фентаніл, Омнопон, Промедол (тримепередин). Їх ще називають опіоїдними анальгетиками. У 2013 році Кабінет Міністрів України затвердив новий порядок обігу таких препаратів (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/333-2013-%D0%BF).

Законодавство лібералізувалося. Втім, чи насправді знеболення стало доступнішим – відповісти сьогодні ніхто не може.
Якою інформацією володіють аналітики?

Із 2014 року статистику споживання опіоїдних анальгетиків збирає ДУ «Український моніторинговий та медичний центр  з наркотиків та алкоголю  МОЗ України». За узагальненою інформацією моніторингового центру, можна побачити, що кількість використаних окремих нарковмісних препаратів зростає.Особливо золотого еталону знеболення – морфіну.

- З одного боку така статистика може свідчити, що знеболюючі насправді стають доступнішими. – коментує аналітик ІАА Олександр Ткаченко. – Втім, збільшення кількості використаних препаратів не завжди означає, що вони дістаються смертельно хворим. Аби це перевірити нам потрібна інформація з кожної аптеки-ліцензіата. І не просто загальні числа, а конкретику: скільки спожито лікарнями, а скільки хворі напряму отримали за рецептами.
Жити без болю – це право кожної людини. В Інституті аналітики та адвокації говорять, що поки в Україні цим правом скористатися не завжди вдається. До того ж зауважують: якими б хорошими не були закони, їх виконання необхідно перевіряти. У Чернігівській області поки зробити цього не вдалося.

Дослідження здійснене за підтримки МФ «Відродження».


Прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації»

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.