Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:50:55

Результати роботи прокуратури Чернігівщини у 2016 році на окремих напрямах діяльності

16.02.2017   07:34Агенцiя

Загалом органами прокуратури області у 2016 році реалізовано комплекс заходів щодо забезпечення ефективного виконання покладених функцій та завдань.

Проведено роботу щодо удосконалення структури регіональної прокуратури, оптимізації чисельності прокурорів і слідчих. Здійснено комплекс дій щодо укомплектування на конкурсних засадах місцевих прокуратур, оновлення їх кадрового потенціалу зовнішніми кандидатами.

Переглянуто підходи до організації роботи з особистого прийому. Створено та облаштовано нову приймальню громадян сучасними засобами зв’язку, комп’ютерною та іншою оргтехнікою. Забезпечено належні умови громадянам для викладення своїх вимог у письмовій формі, ознайомлення із законодавством про звернення, зразками документів тощо.

Упродовж другого півріччя минулого року вжито низку важливих організаційних заходів, спрямованих на розв’язання проблемних питань прокурорської та слідчої діяльності, ефективну реалізацію визначених законом повноважень на всіх напрямах роботи.

Скоординованими зусиллями правоохоронних органів упродовж четвертого кварталу 2016 року після невпинного росту стабілізовано рівень злочинності. Обліковано 15808 (проти 15801 у 2015 році) кримінальних правопорушень. 

Зберігається позитивна тенденція до зменшення на 37,5% очевидних умисних вбивств, на 20,8% – тяжких тілесних ушкоджень. Всі вчинені  у минулому році умисні вбивства, у яких реально настала смерть осіб, розкрито.

Вищою від загальнодержавної є питома вага розшуканих злочинців (39,7 % проти 23% по державі) та розшуканих безвісно відсутніх осіб (43,6 % проти 33%).

Відсоток розкриття кримінальних правопорушень за підозрою (36,6%) та за остаточними результатами досудового розслідування (33,7%) є вищим від середнього по державі (відповідно 31,1% і 28,8%).

Викрито 5 організованих груп. Із 10 засуджених членів злочинних угруповань 7 отримали реальне позбавлення волі, або 70% (проти 56% по державі).

На тлі тривалого реформування та переатестації слідчих органів Національної поліції – більше закінчено кримінальних проваджень (22 тис проти 18 тис). Удвічі зросла кількість скерованих до суду обвинувальних актів про правопорушення, вчинені у бюджетній системі.

Більш ніж удвічі скеровано до суду обвинувальних актів органами Служби безпеки України (42 проти 20), зросла загальна кількість закінчених ними кримінальних проваджень (75 проти 59).

Органами фіскальної служби завершено розслідування у 2 із 17 по державі кримінальних провадженнях про правопорушення, вчинені в складі організованих груп. Забезпечено високий рівень відшкодування збитків, у тому числі завданих кримінальними правопорушеннями інтересам держави (1,6 млн грн або 71,6%), по державі – 45,7%.

Слідчими прокуратури до суду направлено обвинувальний акт у провадженні про кримінальні правопорушення, вчинені організованою злочинною групою у складі працівників поліції та ДПтСУ (СІЗО).

Вищою ніж по державі є питома вага закінчених ними кримінальних проваджень (66,8%, по державі – 59%) та направлених до суду обвинувальних актів (10,1%, по державі – 9,1%).

Активізації розслідування кримінальних проваджень правоохоронцями регіону  сприяла започаткована у другому півріччі практика виїздів працівників галузевих відділів регіональної прокуратури на місця вчинення злочинів, що підслідні органам безпеки, фіскальної служби, слідчим прокуратури.

Судами задоволено 99% клопотань органів досудового розслідування Чернігівщини про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, що є другим показником у державі.

Забезпечено якісне виконання повноважень у сфері міжнародного співробітництва під час кримінального провадження. Вдвічі більше надійшло клопотань про надання правової допомоги від іноземних держав (32 проти 16 у 2015 році). На території області з метою подальшої екстрадиції затримано вчетверо більше осіб (16 проти 4). Забезпечено фактичну передачу компетентним органам іноземних держав 11 осіб, які перебували в розшуку.

За апеляційними скаргами прокурорів переглянуто 88,6% (по державі 86,8%) незаконних вироків, з яких майже 38% за ініціативи відділу підтримання державного обвинувачення в суді. Задоволено 207 (+24,7%) апеляційних скарг прокурорів на вироки та 72 (+50%) на ухвали.

Значно збільшилося число внесених документів реагування у сфері протидії адміністративним корупційним правопорушенням (139 проти 50).

Результатом ефективних наглядових та координаційних заходів  є зменшення кількості засуджених, які перебувають у розшуку через ухилення від відбування покарань, не пов’язаних з позбавленням волі (31 проти 51). Майже удвічі зменшилась рецидивна злочинність серед засуджених (56 проти 96).

У сфері ювенальної юстиції на захист прав дітей та інтересів держави   задоволено 40 позовів на суму 752 тис грн. За позовом прокурора в порядку спадкування за 6 дітьми-сиротами визнано право на майно на суму 400 тис грн. Діяльність у кримінальному провадженні переорієнтовано на відновний характер відповідальності неповнолітніх.

Забезпечено ефективність реалізації представницьких повноважень. Пред’явлено позовів на загальну суму 190 млн грн. На користь громадян і держави за позовами прокурорів судами стягнуто 137 млн грн, повернуто та попереджено незаконне відчуження майже 6 тис га земель.

Судові рішення, які набрали законної сили, виконано на 138 млн грн із 203 млн грн.

Органи прокуратури Чернігівщини й надалі забезпечуватимуть ефективне виконання визначених законом функцій.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини