Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:39:18

Місцеві ради Чернігівщини: лідери та аутсайдери з відкритості

05.03.2016   09:14Агенцiя

Розглянемо місцеві органи влади Чернігівської області, які були охоплені дослідженням громадської коаліції "Прозорі ради": Чернігівська, Ніжинська, Прилуцька, Новогор-Сіверська, Новіська, Менська та Городнянська.

Громадськими експертами були проаналізовані регламенти роботи рад, їх виконавчих комітетів та постійних комісій, Статут громад ( за наявності) інші нормативно-правові акти.

Найбільш відкритою та прозорою в своїй діяльності, в порівняні з іншими,  радами виглядає Чернігівська міська рада. В місцевих актах відображені більшість  визначених законом антикорупційних запобіжників – визначений порядок запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, відсутні будь-які обмеження щодо доступу громадян   на пленарні засідання місцевої ради, виконавчого комітету, визначений строк оприлюднення ухвалених рішень місцевою радою, закріплений механізм проведення громадських слухань за ініціативою громадян та порядок подання проектів рішень шляхом місцевих ініціатив чи електронної петиції. Рада приймає участь у   в системах електронних закупівель, забезпечила відео трансляцію пленарних засідань та оприлюднює результати поіменного голосування депутатів.

З невеликим відставанням по відкритості за Чернігівською міською радою йдуть міські ради Ніжина і Прилук. В них також імплементовані  більшість вищезазначених пунктів.

Водночас треба розуміти, що добре місцеве  законодавство не дає стовідсоткової гарантії відкритості роботи  ради, багато залежить ще від практичної реалізації закріплених норм.

Гіршою є ситуація з закріпленням антикорупційних норм в місцевому  законодавстві в менших районних центрах Чернігівської області. Так у місті Новгород-Сіверський, згідно дослідження коаліції «Прозорі  ради», нормативні акти містять лише половину з обов’язкових норм. Наприклад, не забезпечений безперешкодний механізм присутності громадян під час засідань виконкому міської ради, не закріплена норма про своєчасне оприлюднення проектів рішень та ухвалених рішень згідно закону «Про доступ до публічної інформації», поки немає Статуту територіальної громади , а відтак відсутня можливість проведення громадських слухань чи  подання громадянами проекту рішень шляхом місцевої ініціативи чи петиції.

На одному рівні з Новогородом-Сіверським щодо відкритості роботи ради перебуває і Менська міська рада, дещо гірша ситуація в Носівці.

Але найменше враховані антикорупційні запобіжники в Городні. Таке враження, що посадові особи місцевого  самоврядування та депутати взагалі не реагують на зміни в країні. Їх регламенти роботи не змінюються   вже протягом років, а просто перезатвреджуються новою каденцією ради. Такими діями Городнянська влада грубо порушує низку законів України: Про місцеве самоврядування в країні», «Про доступ до публічної інформації», «Про звернення громадян», «Про статус депутатів місцевих рад»,  «Про запобігання корупції»,  «Про здійснення державних закупівель» та інших.


Довідково: у квітні 2015 року стартував проект «Здійснення адвокасі кампанії з імплементації нового антикорупційного законодавства органами місцевого самоврядування», який охопив Вінницьку, Запорізьку, Одеську, Чернігівську та Івано-Франківську області.
 Мета проекту полягає у підвищенні прозорості та підзвітності органів місцевого самоврядування у 5 регіонах України, що призведе до зменшення корупційних ризиків в їх роботі та забезпечить реалізацію права громадян на контроль влади.
Для досягнення мети проекту було створено коаліцію «Прозорі ради», до якої увійшли представники регіональних громадських організацій. Коаліція є відкритою для вступу не лише для громадських активістів, але й усіх зацікавлених сторін.
Проектом охоплено 40 органів місцевої влади, серед яких 8 в Чернігівській   області. (Чернігівська обласна рада, Чернігівська міська рада, Ніжинська міська рада, Прилуцька міська рада, Новгород-Сіверська міська рада, Носовська міська рада, Менська міська рада, Городнянська міська рада).

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини