Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:53:02

Дослідження ринку житлово-комунальних послуг з вивезення побутових відходів

28.01.2016   08:19Агенцiя

Чернігівським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України проведено дослідження ринку житлово-комунальних послуг з вивезення побутових відходів, за результатами якого встановлено наступне.

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов’язки встановлені Законом України «Про житлово-комунальні послуги» (надалі - Закон).

Четвертим та десятим пунктами статті 7 Закону визначено повноваження органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг, зокрема: визначення виконавця послуг; здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо захисту прав споживачів у сфері житлово-комунальних послуг.

Частиною першою статті 19, пунктом 1 частини першої та пунктом 1 частини третьої статті 20 Закону, пунктом 3 Правил надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2008 №1070  (надалі - Правила),  передбачено, що послуги з  вивезення побутових відходів (надалі – Послуги) надаються на підставі договору, який укладається між фізичною або юридичною особою та виконавцем Послуг. Договір про надання Послуг укладається відповідно до типового договору, затвердженого додатком 1 до Правил (надалі - Типовий договір).        

Обсяг надання Послуг розраховується на підставі норм, затверджених органом місцевого самоврядування (пункт шостий Правил).

Норми можуть розроблятися органами місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання, що надають Послуги, іншими зацікавленими організаціями.

За результатами проведеного дослідження, в територіальних межах Чернігівської області, встановлено, що районні, міські та селищні ради (надалі – Ради) не в повному обсязі виконують обов’язки щодо забезпечення об’єктивного розрахунку та затвердження норм надання Послуг,  а також здійснення контролю за діяльністю комунальних підприємств на ринку Послуг.

Так, Ради, в межах повноважень передбачених Законом, визначили виконавцями Послуг - комунальні підприємства, які в силу статті 17 Закону України «Про місцеве самоврядування» їм підпорядковані та підконтрольні.

При цьому, діючі норми Послуг, затверджені, відповідними рішеннями виконавчих комітетів Рад, на підставі наказу Міністерства з питань житлово-комунального господарства України №75 від 22.03.2010 «Про затвердження рекомендованих норм надання послуг з вивезення побутових відходів», який втратив чинність у 2011 році.

Таким чином, комунальні підприємства надають Послуги за нормами, які не відповідають чинному законодавству, що свідчить про створення Радами умов для вчинення суб’єктами господарювання порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Водночас, не виконання Радами повноважень щодо здійснення контролю за діяльністю комунальних підприємств на ринку Послуг, призвело до вчинення останніми порушень законодавства про захист економічної конкуренції - укладення із споживачами Послуг договорів, умови яких не відповідають вимогам Типового договору.

З метою, припинення вищевказаних порушень, територіальним відділенням надано рекомендації:

- Ічнянській міській, Коропській, Куликівській, Срібнянській селищним радам щодо забезпечення контролю за дотриманням чинного законодавства з захисту прав споживачів у сфері житлово-комунальних послуг,   а також попередження виникнення умов  для вчинення суб’єктами господарювання порушень законодавства про захист економічної конкуренції;

- Носівській, Ніжинській, Семенівській, Ічнянській міським, Сосницькій селищній радам, КП «Сосницьке комунально-житлове управління», КП «Ревна», КП «Виробниче управління комунального господарства», КП «Носівка комунальник», КП «Ічнянське виробниче управління житлово-комунального господарства» щодо здійснення перегляду та затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів, відповідно до вимог чинного законодавства.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини