Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 00:49:38

Робота прокуратури спрямована на попередження правопорушень серед дітей

28.10.2015   08:05Агенцiя

Органами прокуратури Чернігівщини вжито низку системних заходів щодо підвищення ефективності діяльності у сфері захисту прав і свобод дітей.

Проблема злочинності неповнолітніх завжди актуальна, адже від того, як вона вирішується, залежить не лише стан криміногенної ситуації, а й моральний клімат у суспільстві.

Злочинність неповнолітніх має ті самі соціальні причини, що і злочинність дорослих: поширення безробіття, загальне зниження матеріального рівня населення, відсутність нормальних побутових умов.

Завдяки вжитим заходам за 9 місяців поточного року досягнуто зменшення кількості злочинів, вчинених неповнолітніми або за їх участю, на 17,6 % (з 193 до 159), по державі – збільшення на 1,8 %. Кількість дітей, які їх вчинили, зменшилася на 32,7 % (з 113 осіб до 76), по державі – ріст на 1,9 %.

Не допущено збільшення злочинів, вчинених повторно неповнолітніми,  які звільнені від відбування покарання з випробуванням.

У Варвинському, Коропському, Куликівському та Талалаївському районах підлітки злочинів взагалі не вчиняли.

Прокурорами перевірено додержання законодавства під час здійснення профілактичних заходів кримінальною міліцією у справах дітей та кримінально-виконавчою інспекцією, на усунення виявлених порушень  внесено 24 акти реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 17 службових осіб.

Найбільш поширеними злочинами серед неповнолітніх є крадіжки майна. Найчастіше викрадають побутову техніку, мобільні телефони, ювелірні вироби, велосипеди, продукти харчування, одяг. Останнім часом «популярністю» користуються набагато дорожчі речі – транспортні засоби (автомобілі, мопеди). При цьому правопорушники часто використовують силу: вступають у бійку, заподіюють тілесні ушкодження.

До прикладу, двоє братів з смт Березна Менського району, один з яких неповнолітній, двічі пограбували дачний будинок у сусідньому селі. Як з’ясовано, хлопці з «неблагополучної» сім’ї, в якій ніхто не працює, мати вживає алкогольні напої, батько – у місцях позбавлення волі. Неповнолітній вже судимий за викрадення мотоцикла та майна на суму понад 5 тис грн. Його засуджено до 3 років 6 місяців позбавлення волі та звільнено від відбування покарання з іспитовим строком на 1 рік 6 місяців.

Недостатня взаємодія правоохоронних органів та органів виконавчої влади не дозволила спрямувати зусилля на усунення причин і умов дитячої злочинності, тому стан додержання законодавства, спрямованого на попередження правопорушень серед дітей, розглянуто на міжвідомчій нараді у прокуратурі області.

Діяльність правоохоронних органів області у сфері протидії злочинності, у т.ч. підліткової, стала предметом розгляду на координаційній нараді. За їх результатами розроблено додаткові узгоджені заходи щодо удосконалення профілактики злочинності серед неповнолітніх.
 

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.